Έχει ο καφές που πίνουμε καρκινογόνο φουράνιο; Δείτε τι έδειξε η έρευνα του Γενικού Χημείου του Κράτους για τα είδη καφέ που καταναλώνουμε και ποιο είναι το ασφαλέστερο

Σύμφωνα με έρευνες που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο καφές που παρασκευάζεται σε μηχανή με κάψουλες περιέχει πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φουρανίου από αυτόν που παρασκευάζεται σε απλά καφενεία. Το φουράνιο είναι μια τοξική, καρκινογόνος ουσία που εμφανίζεται όταν τα τρόφιμα ή τα ποτά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ενδεικτικά, ο στιγμιαίος καφές περιέχει μεταξύ 12 και 35 μονογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml) φουρανίου, ο εσπρέσο που παρασκευάζεται από απλή μηχανή καφέ από 43 έως 146 ng/ml και ο εσπρέσο από κάψουλες περιέχει μεταξύ 117 και 244 ng/ml. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα υψηλότερα επίπεδα οφείλονται στις ερμητικά σφραγισμένες κάψουλες, οι οποίες εμποδίζουν το εξαιρετικά πτητικό φουράνιο να διαφύγει όταν το ζεστό νερό σε υψηλή πίεση οδηγεί στην εξαγωγή της ένωσης στο ποτό.

Το 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε σύσταση στα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις, να παρακολουθούν το φουράνιο στα τρόφιμα, συγκεκριμένα στον καφέ, τις παιδικές τροφές σε βαζάκια, τις έτοιμες σούπες, τα πατατάκια, τους χυμούς φρούτων, τα δημητριακά πρωϊνού, τα μπισκότα, τα κράκερς και το ψωμί τύπου φρυγανιάς και να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες δειγματοληψίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την οδηγία της ΕΕ, το Γενικό Χημείο του Κράτους προχώρησε σε έλεγχο του καφέ σε διάφορα σημεία λιανικής πώλησης, προκειμένου να καταγράψει τα επίπεδα του φουρανίου που περιέχουν τα σκευάσματα που διακινούνται στην αγορά. Έτσι, 42 συσκευασίες καφές από 4 είδη (εσπρέσσο, φίλτρου, ελληνικό και στιγμιαίο καφέ) μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο του Γενικού Χημείου για να διαπιστωθεί κατά πόσο περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις από το καρκινογόνο φουράνιο.

Βασικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι η συγκέντρωση φουρανίου ήταν σημαντικά μικρότερη όταν το ρόφημα παρασκευάζεται απευθείας από τον καφέ παρά από τις κάψουλες εσπρέσο που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Από όλα τα ροφήματα καφέ που μελετήθηκαν η κατάταξη σε αύξουσα σειρά, ως προς τη μέση τιμή περιεκτικότητας σε φουράνιο είναι: o Καφές Φίλτρου (FC) o Στιγμιαίος Καφές (IC – κρύο παρασκεύασμα), o Ελληνικός Καφές (GC) o Καφές Εσπρέσο (EC – σύστημα με κάψουλες). Δηλαδή το περισσότερο φουράνιο και παράγωγά του υπάρχει στον εσπρέσο, ακολουθεί ο ελληνικός καφές, τρίτος είναι ο στιγμιαίος (φραπέ) και τελευταίος σε περιεκτικότητα φουρανίων είναι ο καφές φίλτρου.

Αυτή είναι άλλη μια νίκη του καφέ φίλτρου, ο οποίος αποδεικνύεται πιο υγιεινός και λιγότερο βλαπτικός από τα άλλα είδη καφέ. Αν συμπεριλάβουμε και το γεγονός ότι έχει αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ οι βλαβερές ουσίες απομονώνονται από το φιλτράρισμα, ο καφές φίλτρου αποδεικνύεται ο κατάλληλος καφές για τη διατροφή μας.

Σχετικά άρθρα