Mαύρος μπακαλιάρος (black cod) με μαρούλι (μόνο 250 θερμίδες), για να φέρετε το μενού από το πολυτελές παρισινό εστιατόριο “Matsuhisa” στο πιάτο σας

Συστατικά:

  • 4 φιλέτα μαύρου μπακαλιάρου
  • 1 κεφάλι μαρουλιού
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι (ή 1 κουταλάκι του γλυκού φύλλα φρέσκου θυμαριού)
  • 1/4 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1/4 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο

Οδηγίες:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο: στους 200°C.
  2. Ετοιμάστε τον μπακαλιάρο: Στεγνώστε τα φιλέτα μαύρου μπακαλιάρου με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώστε και τις δύο πλευρές, αφήνοντάς τα στην άκρη.
  3. Σοτάρετε το σκόρδο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι κατάλληλο για φούρνο, ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να βγάλει τα αρώματά του, προσέχοντας να μην ροδίσει.
  4. Μαγειρέψτε τον μπακαλιάρο: Τοποθετήστε τα φιλέτα μαύρου μπακαλιάρου στο τηγάνι, με το δέρμα προς τα κάτω. Μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή η πέτσα. Αναποδογυρίστε τα φιλέτα και μαγειρέψτε για άλλα 2 λεπτά.
  5. Προσθέστε το θυμάρι και το λευκό κρασί: Πασπαλίστε το θυμάρι πάνω από τα φιλέτα και στη συνέχεια ρίξτε το λευκό κρασί για να σβήσει το ταψί. Αφήνουμε το κρασί να σιγοβράσει για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί ελαφρώς.
  6. Ξύσμα και χυμός λεμονιού: Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού στο τηγάνι, πάνω από τα φιλέτα μπακαλιάρου.
  7. Ψήστε στο φούρνο: Μεταφέρετε το τηγάνι στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί ο μπακαλιάρος και να ξεφλουδίσει εύκολα με ένα πιρούνι.
  8. Ετοιμάστε το μαρούλι: Όσο ψήνεται ο μπακαλιάρος, πλύνετε και κόψτε το μαρούλι.
  9. Ετοιμάστε τη σάλτσα: Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών και το βούτυρο. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  10. Σερβίρετε: Βάζετε το μαρούλι σε πιάτα. Τοποθετείτε τα ψημένα φιλέτα μπακαλιάρου πάνω από το μαρούλι και ρίχνετε με κουτάλι τη σάλτσα λεμονιού βουτύρου πάνω από το ψάρι.
  11. Γαρνίρετε: Προαιρετικά, γαρνίρετε με επιπλέον φρέσκο ​​θυμάρι ή μια φέτα λεμόνι.

Σχετικά άρθρα