ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ (για 1 φραντζόλα)
Για το ψωμί:
125 γρ. κρύο βούτυρο και λίγο έξτρα για να αλείψετε το ταψί
¾ φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζάνια με πολύ ώριμες μπανάνες (περίπου 5)
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την επικάλυψη:
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα καρύδια ή πεκάν
1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ή χοντρή ζάχαρη
⅛ κουταλιά του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση βήμα-βήμα
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς.
- Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψί 9 επί 5 ιντσών.
- Με το μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να γίνει λείο και αφράτο.
- Προσθέστε τη ζάχαρη και χτυπήστε την κρέμα για άλλα 2 λεπτά.
- Ανακατέψτε ένα-ένα τα αυγά.
- Ανακατέψτε τις μπανάνες μέχρι να μείνουν μόνο μικρά κομμάτια.
- Ανακατέψτε τα ξηρά υλικά μαζί και ανακατέψτε τα στο μείγμα με τις μπανάνες μέχρι να ενωθούν.
- Ρίξτε το μείγμα στο ταψί. Αν φτιάξετε επικάλυψη, ανακατέψτε τα υλικά μαζί και πασπαλίστε πάνω από το μείγμα.
- Ψήστε περίπου μία ώρα, και τρυπήστε με μία οδοντογλυφίδα ώσπου να βγαίνει καθαρή.
- Αφήστε το να κρυώσει στο ταψί 10 λεπτά, στη συνέχεια γυρίστε το σε σχάρα και αφήστε το να κρυώσει τελείως πριν το αποθηκεύσετε.