Τα 8 «θαυματουργά» οφέλη του ακτινιδίου στον οργανισμό μας

Το ακτινίδιο, που κάποτε ονομαζόταν κινέζικο φραγκοστάφυλο, είναι ένα μικρό φρούτο με σημαντικά θρεπτικά οφέλη. Εγγενές στις πλαγιές των λόφων της νοτιοδυτικής Κίνας, το ακτινίδιο είναι πλέον ένα δημοφιλές φρούτο που καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Είναι πλούσιο σε πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Υπάρχουν δύο ποικιλίες: τα πράσινα και τα χρυσαφί ακτινίδια.

Ένα ακτινίδιο περιέχει:

  • Θερμίδες: 42,1
  • Λίπος: 0,36 γρ
  • Νάτριο: 2,07 mg
  • Υδατάνθρακες: 10,1 γρ
  • Φυτικές ίνες: 2,07 γρ
  • Προστιθέμενα σάκχαρα: 0 γρ
  • Πρωτεΐνη: 0,79 γρ
  • Βιταμίνη C: 64 mg
  • Βιταμίνη Κ: 27,8 mcg
  • Χαλκός: 0,09 mg

Τα οφέλη που μας παρέχει το ακτινίδιο:

α) Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Τα ακτινίδια περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, υποστηρίζοντας την υγεία σε πολλά επίπεδα, ξεκινώντας από το πεπτικό σύστημα. 

Οι φυτικές ινές συμβάλλουν στην καλύτερη πεπτική λειτουργία και αυτό που κάνει το ακτινίδιο να ξεχωρίζει, είναι το πρωτεολυτικό ένζυμο που περιέχει, με την ονομασία ακτινιδίνη, το οποίο βοηθά στη διάσπαση της πρωτεΐνης. 

Μπορεί, ακόμη, να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας να βρουν ανακούφιση.

β) Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C

Μόνο ένα ακτινίδιο παρέχει 64 mg βιταμίνης C, που είναι το 71% της συνιστώμενης πρόσληψης για τους άνδρες και το 85% για τις γυναίκες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση δύο ακτινιδίων καθημερινά για μόλις τέσσερις εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων σε άτομα με χαμηλή βιταμίνη C.

γ) Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς – χαμηλή αρτηριακή πίεση

Μια μελέτη που εξέτασε την πρόσληψη ακτινιδίων και την αρτηριακή πίεση διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τρία ακτινίδια καθημερινά παρουσίασαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που έτρωγαν άλλα φρούτα.

Το ακτινίδιο μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά τη χοληστερόλη.

δ) Συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους

Οι φυτικές ίνες που διαθέτουν τα ακτινίδια συμβάλλουν στο αίσθημα πληρότητας, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερφαγίας. Ένα ακτινίδιο παρέχει περίπου 42 θερμίδες και 2 g φυτικών ινών.

στ) Βελτιώνει την υφή του δέρματος

Το κολλαγόνο εξαρτάται από τη βιταμίνη C που δρα στον οργανισμό ως αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της βλάβης που προκαλείται από τη ρύπανση, τον καπνό, μαλακώνοντας τις ρυτίδες και βελτιώνοντας γενικότερα την υφή του δέρματος.

ε) Συμβάλλει σε έναν ποιοτικότερο ύπνο

Έρευνα σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης ακτινιδίων στον ύπνο σε ενήλικες έδειξε ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου με αποτελεσματικό τρόπο και μάλιστα σε ενήλικες που βρίσκονται αντιμέτωποι με διαταραχές ύπνου.

ζ) Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών

Τα ακτινίδια συμβάλλουν στη διατήρηση της βέλτιστης όρασης και στη μείωση του κινδύνου οφθαλμικών προβλημάτων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Η βιταμίνη C που βρίσκεται στα ακτινίδια παίζει επίσης ρόλο στην υγεία των ματιών. Ως αντιοξειδωτικό, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.

η) Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη – κατάλληλο για διαβητικούς

Τα ακτινίδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και θεωρούνται τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οι ποικιλίες πράσινων ακτινιδίων έχουν γλυκαιμικό δείκτη περίπου 39 και οι χρυσαφί τύποι γύρω στο 48. Λόγω των περιορισμένων επιδράσεών του στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε σύγκριση με άλλα φρούτα, το ακτινίδιο μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Συμβουλές για την κατανάλωση ακτινιδίου

Το ακτινίδιο είναι ένα θρεπτικό φρούτο που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές για την κατανάλωση ακτινιδίου:

  • Για να ξεφλουδίσετε γρήγορα ένα ακτινίδιο, κόψτε το στη μέση και αφαιρέστε τη σάρκα με ένα κουτάλι.
  • Η φλούδα μπορεί να καταναλωθεί για πρόσθετη ενίσχυση των φυτικών ινών.
  • Μόλις ωριμάσει, ένα ακτινίδιο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί.
  • Συνδυάστε κομμάτια ακτινιδίου με μάνγκο, πιπεριές και κόλιανδρο για να φτιάξετε μια νόστιμη σάλτσα.
  • Στρώστε φέτες ακτινίδιο με γιαούρτι και granola χαμηλών λιπαρών για να φτιάξετε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωινό.
  • Προσθέστε φέτες ακτινίδιου σε διάφορες συνταγές smoothie για να προσθέσετε βιταμίνη C και χαλκό, καταναλώνοντας ένα θρεπτικό σνακ.

Σχετικά άρθρα