Το υαλουρονικό οξύ ως συμπλήρωμα διατροφής για την αντιμετώπιση των φλεγμονών στις αρθρώσεις – Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε

Από το 1990, το υαλουρονικό οξύ, χρησιμοποιείται σαν θεραπεία για τη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα.

Η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και εμφανίζεται όταν ο προστατευτικός χόνδρος που βρίσκεται στις άκρες των οστών, φθείρεται. Αν και η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να βλάψει οποιαδήποτε άρθρωση, η διαταραχή επηρεάζει συχνότερα τις αρθρώσεις στα χέρια, τα γόνατα, τους γοφούς και τη σπονδυλική στήλη.

Το υαλουρονικό οξύ είναι γνωστό για τα οφέλη και την ανακούφιση που παρέχει στο δέρμα καθώς και την επιτάχυνση της επούλωσης πληγών.

Στην πάθηση της οστεοαρθρίτιδας το υαλουρονικό οξύ, που υπάρχει στις αρθρώσεις και συνεισφέρει στην απορρόφηση των κραδασμών και τη λίπανση τους, φθίνει. Μια φυσική λύση αντιμετώπισης του πόνου που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα είναι η χρήση του υαλουρονικού οξέος σαν συμπλήρωμα διατροφής. 

Μελέτες αναφέρουν πως η λήψη 80–200 mg υαλουρονικού οξέος ημερησίως για τουλάχιστον δύο μήνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον πόνο στο γόνατο και στις αρθρώσεις σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, ειδικά σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών.

Δεδομένου ότι το σώμα το παράγει φυσικά, οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι πολύ σπάνιες. Μία μελέτη σε 60 άτομα με οστεοαρθρίτιδα που έλαβαν 200 mg ημερησίως για ένα έτος δεν ανέφερε αρνητικές παρενέργειες.

Επί της ουσίας, το υαλουρονικό οξύ σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα μεταξύ των αρθρώσεων και αυτό συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου.

Το υαλουρονικό οξύ εμφανίζεται φυσικά σε πολλά μέρη του σώματός μας

  • Δέρμα και βλεννογόνοι μεμβράνες

Περίπου το ήμισυ του υαλουρονικού οξέος που βρίσκεται στο σώμα μας βρίσκεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους. Δεσμεύοντας το νερό, το υαλουρονικό οξύ συμβάλλει στην ελαστικότητα και τη σταθερότητα. Ένα γραμμάριο υαλουρονικού οξέος μπορεί να δεσμεύσει έως και έξι λίτρα νερού.

  • Αρθρώσεις

Οι αρθρώσεις περιέχουν αρθρικό υγρό με υαλουρονικό οξύ, δημιουργώντας ένα λείο στρώμα. Αυτό το στρώμα μειώνει σημαντικά την τριβή στην άρθρωσή μας και συμβάλλει στην απορρόφηση των κραδασμών για την πρόληψη της φθοράς των αρθρώσεων.

  • Μεσοσπονδύλιοι δίσκοι

Στον πυρήνα των μεσοσπονδύλιων δίσκων, ένα τζελ από υαλουρονικό οξύ χρησιμεύει για την απόσβεση των ταλαντώσεων και προστατεύει από τις κρούσεις και την πίεση.

  • Μάτι

Το υαλώδες σώμα του ματιού μας είναι γεμάτο με περίπου 98% νερό και 2% υαλουρονικό οξύ. Αυτό καθιστά τον βολβό του ματιού μας σταθερό, αλλά και ελαστικό και διαφανή.

Σε περίπτωση φλεγμονής ή μετά από τραυματισμούς, η διαθεσιμότητα του υαλουρονικού οξέος στην άρθρωση μειώνεται.

Κοινές χρήσεις του υαλουρονικού οξέος:

  • Περιποίηση δέρματος
  • Επούλωση πληγών
  • Οφθαλμικές σταγόνες
  • Ενέσεις

Ο πόνος στα γόνατα και άλλα ενοχλήματα στις αρθρώσεις γίνονται πιο συνηθισμένα καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και οι ενέσεις ιξωδοσυμπληρώματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν εάν ο πόνος επηρεάσει τον τρόπο ζωής.

Η ιξωδοσυμπλήρωση είναι μια καθιερωμένη θεραπευτική επιλογή στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και εφαρμόζεται για τη θεραπεία της νόσου στην άρθρωση αυτή. Ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις αρθρικές αρθρώσεις προκειμένου να μειωθεί ο πόνος, να βελτιωθεί η λειτουργία της άρθρωσης και να αντιμετωπιστεί η βλάβη της άρθρωσης.

Ο στόχος είναι η πρόληψη ή τουλάχιστον η επιβράδυνση της φθοράς των αρθρώσεων που προκαλείται από την αυξημένη τριβή των αρθρικών επιφανειών.

Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή υαλουρονικού οξέος:

  • ΤΡΌΦΙΜΑ ΠΛΟΎΣΙΑ ΣΕ ΝΑΡΙΝΓΚΕΝΊΝΗ

H ναρινγκενίνη είναι μία η βιοδραστική ένωση που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του υαλουρονικού οξέος. Η ναρινγκενίνη λειτουργεί αναστέλλοντας το ένζυμο που διασπά το υαλουρονικό οξύ στο σώμα.

Καλές πηγές ναρινγκενίνης είναι το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και οι ντομάτες.

  • ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΉ ΚΑΙ ΜΟΎΡΑ

Η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό στο σώμα. Αλλά λειτουργεί επίσης για την προστασία αλλά και την ενίσχυση των επιπέδων υαλουρονικού οξέος και κολλαγόνου του σώματός σας.

Τόσο τα εσπεριδοειδή όσο και τα μούρα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C. Για παράδειγμα, ένα πορτοκάλι ή ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχουν πάνω από το 100 τοις εκατό της ημερήσιας σύστασής μας για βιταμίνη C.

Άλλες καλές πηγές βιταμίνης C, οι οποίες περιλαμβάνουν ακτινίδια, αβοκάντο, κεράσια, μάνγκο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και πιπεριές.

  • ΓΛΥΚΟΠΑΤΆΤΕΣ

Οι γλυκοπατάτες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση ενός ξεκούραστου νυχτερινού ύπνου χάρη στο μαγνήσιο που περιέχουν. Αυτό το μέταλλο βοηθά στην υποστήριξη και τη διατήρηση των επιπέδων υαλουρονικού οξέος.

Τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου και άλλων θρεπτικών συστατικών τους, όπως η βιταμίνη C, ενθαρρύνουν τον οργανισμό να παράγει υαλουρονικό οξύ.

  • ΣΚΟΎΡΑ, ΦΥΛΛΏΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΆ

Χόρτα όπως το λάχανο, το σπανάκι και το σέσκουλο περιέχουν καλή ποσότητα μαγνησίου. Τα μέταλλα που βρίσκονται στα χόρτα συμβάλλουν στην υποστήριξη της παραγωγής υαλουρονικού οξέος.

Αν φοβάστε την ιδέα να τρώτε καθημερινά σαλάτα, δοκιμάστε να ενσωματώσετε τα χόρτα σας σε ένα smoothie. Μπορείτε επίσης να τα σοτάρετε σε ελαιόλαδο μαζί με άλλα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πιπεριές και μπρόκολο, για επιπλέον υποστήριξη της επιδερμίδας σας. Ή, φτιάξτε μια ψητή σαλάτα για ένα άνετο, ζεστό γεύμα.

  • ΦΑΣΟΛΙΑ

Άλλη μια τροφή που αυξάνει τα επίπεδα υαλουρονικού οξέος με φυσικό τρόπο, είναι τα φασόλια. Αυτές οι φυτικές πρωτεΐνες είναι γεμάτες με βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορούν να επιταχύνουν την απώλεια υαλουρονικού οξέος. Για το λόγο αυτό, προκειμένου να διατηρήσετε τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος, ενσωματώστε στη διατροφή τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα φασόλια και άλλα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

  • ΣΌΓΙΑ

Το γεγονός ότι η σόγια μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των επιπέδων υαλουρονικού οξέος είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να φοβάστε τις πηγές σόγιας ολικής αλέσεως (όπως το τόφου).

Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες, οι οποίες βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων στο σώμα. Αυτή η διαδικασία προάγει με φυσικό τρόπο την παραγωγή υαλουρονικού οξέος. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη δείχνει ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν καθημερινά ισοφλαβόνες σόγιας για 12 εβδομάδες παρατήρησαν λιγότερες ρυτίδες και βελτιωμένη ελαστικότητα του δέρματος.

Μπορείτε επίσης να πάρετε μια πρόσθετη ενίσχυση υαλουρονικού οξέος από προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το miso και η σάλτσα σόγιας. Τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται για τη ζύμωση αυτών των προϊόντων απελευθερώνουν υαλουρονικό οξύ, καθιστώντας τα μια αξιοπρεπή πηγή για να πάρετε τη δόση υαλουρονικού οξέος που σας χρειάζεται.

  • ΣΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΎ ΟΞΈΟΣ

Ακόμη και αν τρώτε τακτικά φυτικές τροφές που υποστηρίζουν την παραγωγή υαλουρονικού οξέος, η λήψη ενός συμπληρώματος υαλουρονικού οξέος παρέχει στο σώμα σας μια συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν το δέρμα.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να ληφθούν;

Ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη χρήση του υαλουρονικού οξέος:

Αλλεργική αντίδραση: Εάν είστε αλλεργικοί στο υαλουρονικό οξύ, θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση προϊόντων που το περιέχουν.
Ιατρικές παθήσεις: Εάν αντιμετωπίζετε κάποια ιατρική πάθηση, όπως διαβήτη ή αιμορραγική νόσο, ή εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάρετε το Υαλουρονικό οξύ.
Δοσολογία: Ακολουθήστε τις οδηγίες δοσολογίας στην ετικέτα του προϊόντος ή σύμφωνα με τις οδηγίες του επαγγελματία υγείας.
Ασφάλεια της ένεσης: Εάν λαμβάνετε ενέσεις υαλουρονικού οξέος, βεβαιωθείτε ότι χορηγούνται σε αποστειρωμένο περιβάλλον από εξειδικευμένο ειδικό υγείας.
Προστασία από τον ήλιο: Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση και την προστασία του δέρματος, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και άλλα μέτρα προστασίας από τον ήλιο όταν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Συνολικά, το υαλουρονικό οξύ θεωρείται γενικά ασφαλές. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείτε σύμφωνα με τις οδηγίες και να μιλάτε με έναν επαγγελματία υγείας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις.

Σχετικά άρθρα