Πώς η διατροφή επηρεάζει το δέρμα μας; – Ιδού τι δείχνουν οι έρευνες για τις τροφές και την υγεία του δέρματος

Όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη παρατηρούμε το πρόσωπό μας και συχνά βλέπουμε σπυράκια και την επιδερμίδα μας να είναι κάπως θαμπή. Τότε αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε, μήπως τελικά φταίει αυτό που τρώμε;

«Η διατροφή μας επηρεάζει απόλυτα το δέρμα μας», δήλωσε η Dr. Lauren Ploch, δερματολόγος στο Aiken, S.C. «Το δέρμα είναι ένα όργανο, ακριβώς όπως η καρδιά ή το συκώτι και χτίζεται και συντηρείται από τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που καταναλώνουμε», σημείωσε.

«Οι πρωτεΐνες, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο γεμίζει και διατηρεί το δέρμα και βοηθά στην επούλωση των πληγών- και τα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και Ε προστατεύουν το δέρμα από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον ήλιο», είπε.

Μπορεί όμως η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως τα φρούτα ή τα λαχανικά, να οδηγήσει σε λαμπερό, καθαρό δέρμα; Και μπορούν άλλες τροφές, όπως τα αναψυκτικά ή το λευκό ψωμί, να επιδεινώσουν την ακμή ή «να κάνουν το δέρμα να φαίνεται απαίσιο»;

Τι λένε οι έρευνες

Ορισμένες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορούν να προκαλέσουν εμφανή δερματικά προβλήματα, δήλωσε η Δρ. Mary Wu Chang, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας και παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Η έλλειψη βιταμίνης C, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο, το οποίο οδηγεί σε συμπτώματα όπως οι εύκολοι μώλωπες, η κακή επούλωση πληγών και το τραχύ δέρμα. Και οι ελλείψεις πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσουν φολιδωτό, ξηρό, αποχρωματισμένο δέρμα. Όμως, αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις, πρόσθεσε.

Σε μια μελέτη από την Ολλανδία που δημοσιεύθηκε το 2019, για παράδειγμα, οι ερευνητές ανέλυσαν τα διατροφικά αρχεία και τις φωτογραφίες περίπου 2.800 ηλικιωμένων ενηλίκων, οι περισσότεροι στα 60 και 70 τους χρόνια. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ψάρια και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είχαν την τάση να έχουν λιγότερες ρυτίδες από εκείνες που έτρωγαν περισσότερο κρέας και σνακ.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες στη Γαλλία που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος από εκείνες που δεν ακολουθούσαν. Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της δίαιτας θα μπορούσαν να έχουν παίξει ρόλο.

Μάλιστα, μελέτες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περίπου τριών κουταλιών της σούπας την ημέρα τοματοπολτού, ο οποίος είναι πλούσιος σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο, προστάτευε το δέρμα από τη βλάβη του ήλιου- και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι άλλες φυτικές ενώσεις – όπως αυτές που βρίσκονται σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, στο τσάι, στη μαύρη σοκολάτα και σε ορισμένα βότανα και μπαχαρικά, όπως το γαρίφαλο, η κανέλα και η μέντα – μπορεί να προστατέψουν τον οργανισμό με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους δεν αντικαθιστά την ανάγκη να φοράτε αντηλιακό.

Μπορεί η διατροφή σας να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων δερματικών παθήσεων;

Κάποιες μικρές δοκιμές, – που διεξήχθησαν κυρίως σε έφηβα αγόρια και νεαρούς άνδρες – οδήγησαν στη διαπίστωση ότι η μείωση των ζαχαρούχων και αμυλούχων τροφών, όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά, το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά, βοήθησε στην ακμή. Και ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ή σκόνης πρωτεΐνης ορού γάλακτος σχετίζεται με πιο σοβαρή ακμή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μεσογειακή διατροφή μπορεί επίσης να ωφελήσει όσους πάσχουν από ψωρίαση.

Σε γενικές γραμμές, όμως, τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να θεραπεύσουν τις δερματικές παθήσεις είναι περιορισμένα, δήλωσε ο δρ. Aaron Drucker, δερματολόγος και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ακόμη και αν οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες βοηθήσουν, τα φάρμακα μπορεί να εξακολουθούν να είναι απαραίτητα, συμπλήρωσε.

Διατροφικές συμβουλές για υγιές δέρμα

Αν δεν έχετε διαγνωστεί με κάποια συγκεκριμένη διατροφική έλλειψη, είναι καλύτερο να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά σας από τα τρόφιμα και όχι από τα συμπληρώματα, τα οποία δεν είναι καλά ρυθμισμένα και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή που διεξήχθη στη Γαλλία, για παράδειγμα, ενήλικες γυναίκες που έπαιρναν καθημερινά ένα αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα που περιείχε βιταμίνες C και Ε, β-καροτένιο, σελήνιο και ψευδάργυρο για 7,5 χρόνια είχαν 68% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος από εκείνες που δεν έπαιρναν το συμπλήρωμα.

Η μεσογειακή διατροφή είναι το μυστικό για ένα υγιές δέρμα, καθώς παρέχει θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Η Δρ. Τσανγκ προτείνει, επίσης, στους ασθενείς της με τάση ακμής να προσπαθήσουν να μειώσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, για τουλάχιστον 4 έως 6 εβδομάδες. Αυτό δεν θα βοηθήσει όλους, είπε, αλλά μερικοί παρατηρούν σημαντικές βελτιώσεις.

Αλλά αν παρατηρήσετε ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο επιδεινώνει συστηματικά τα συμπτώματά σας, είναι λογικό πως πρέπει να το αποφύγετε.

Σε γενικές γραμμές, όμως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν κόψουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, για παράδειγμα, μπορεί να χάσουμε το ασβέστιο και τη βιταμίνη D, οπότε καλό είναι να βεβαιωθούμε πως η διατροφή μας είναι ισορροπημένη με μια ποικιλία τροφίμων, ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές μας ανάγκες και να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Σχετικά άρθρα