Γιατί ξηραίνονται τα χείλη; – Δες τι συστατικά πρέπει να έχει το lip balm που θα επιλέξεις και ποια πρέπει να αποφύγεις

Τα σκασμένα χείλη είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με μεγαλύτερη ένταση, βέβαια, το χειμώνα.

Εκτός του ότι είναι λεπτό, το δέρμα στα χείλη μας στερείται ορισμένων χαρακτηριστικών που συμβάλλουν στη δέσμευση της υγρασίας που έχουν άλλες περιοχές του δέρματος, όπως οι θύλακες των τριχών, οι λιπογόνοι αδένες και ένα παχύ στρώμα νεκρών δερματικών κυττάρων, δήλωσε ο Δρ Rogers. Αυτό είναι που κάνει τα χείλη «τόσο μαλακά και ευαίσθητα», πρόσθεσε.

Όταν τα χείλη μας εκτίθενται σε περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως:

  • η υπεριώδης ακτινοβολία
  • οι ατμοσφαιρικοί ρύποι
  • οι χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες και
  • ορισμένα τρόφιμα και ποτά

μπορεί να γίνουν ξηρά και ερεθισμένα, δήλωσε ο Δρ Sam Awan, δερματολόγος στο McKinney του Τέξας.

Το γλείψιμο των χειλιών σας, το οποίο είναι πιθανό να κάνετε όταν είναι ξηρά, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, επειδή τα πεπτικά ένζυμα στο σάλιο μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.

Τι να αναζητήσετε και τι να αποφύγετε σε ένα lip balm

Τα πιο αποτελεσματικά lip balms περιέχουν συστατικά που ενισχύουν την υγρασία (γνωστά ως humectants), προσθέτουν υγρασία και λάδι (emollients) και σχηματίζουν ένα προστατευτικό φράγμα που παγιδεύει την υγρασία (occlusives), δήλωσε ο Dr. Awan.

Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν:

  • βαζελίνη (συνήθως αναγράφεται ως βαζελίνη ή λευκή βαζελίνη στις ετικέτες)
  • καστορέλαιο και
  • γλυκερίνη

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά επίσης βάλσαμα χειλιών που περιέχουν φυσικά λιπίδια (ceramides), έλαιο σπόρων κάνναβης, διμεθικόνη, ορυκτέλαιο και βούτυρο καριτέ.

Τα έλαια καρύδας, αβοκάντο και εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα βοηθούν επίσης στη θρέψη των σκασμένων χειλιών, δήλωσε ο Δρ Danny C. Del Campo, δερματολόγος στο Σικάγο.

Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν για τα χείλη με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο αν σκοπεύετε να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και το χειμώνα, δήλωσε ο Δρ Del Campo. Αυτό θα προστατεύσει όχι μόνο από τη βλάβη της υπεριώδους ακτινοβολίας που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, αλλά και από τη βλάβη που προκαλεί ηλιακά εγκαύματα και, ενδεχομένως, καρκίνο του δέρματος.

Ο Dr. Awan δήλωσε ότι οι άνθρωποι συχνά απολαμβάνουν την αίσθηση ψύξης και μυρμηγκιάσματος από συστατικά όπως το έλαιο μέντας, η καμφορά και η μενθόλη, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, οπότε θα πρέπει να τα αποφεύγετε. Η ακαδημία προτείνει επίσης να αποφεύγετε αντικείμενα με άρωμα, αρωματικές ουσίες (όπως μέντα, εσπεριδοειδή και κανέλα), σαλικυλικό οξύ, ευκάλυπτο και λανολίνη (ένα λίπος που προέρχεται από το μαλλί των προβάτων και το οποίο η Αμερικανική Εταιρεία Δερματίτιδας εξ επαφής ανακήρυξε ως το αλλεργιογόνο της χρονιάς 2023).

Ο Dr. Rogers δήλωσε ότι πολλά δημοφιλή προϊόντα για τα χείλη περιέχουν αυτές τις ουσίες που προκαλούν ερεθισμό στα χείλη. Ενώ μπορεί να καταπραΰνουν προσωρινά τα χείλη σας, μπορεί τελικά να προκαλέσουν τόσο πολύ ερεθισμό και ξηρότητα που δημιουργεί την ανάγκη να επαναλαμβάνετε συχνά το βάλσαμο χειλιών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να φαίνεται ότι το lip balm σας επιδεινώνει τα σκασμένα χείλη σας ή ότι είστε εθισμένοι σε αυτό, δήλωσε ο Dr. Awan.

Άλλοι τρόποι για να αποφύγετε τα σκασμένα χείλη

  • Μαζί με τη χρήση βάλσαμου χειλιών, η διατήρηση της ενυδάτωσης μπορεί να αποτρέψει τα σκασμένα χείλη, δήλωσε ο Dr. Del Campo. Πίνετε άφθονο νερό (οι ανάγκες σας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία σας, τις συνήθειες άσκησης και το κλίμα στο οποίο ζείτε).
  • Η εφαρμογή μιας παχιάς στρώσης βάλσαμου χειλιών με ενυδατικά συστατικά όπως βαζελίνη ή βούτυρο καριτέ πριν από τον ύπνο θα θρέψει επίσης τα χείλη σας και θα αποτρέψει το σκασίματα, δήλωσε ο Δρ Ρότζερς. Εάν τα χείλη σας ξεφλουδίζουν, μην τα σκαλίζετε ή μην χρησιμοποιείτε ένα λειαντικό scrub χειλιών, το οποίο μπορεί να αφαιρέσει το υγιές δέρμα και να επιδεινώσει τα σκασμένα χείλη, είπε.
  • Αν και μπορεί να είναι μια δύσκολη συνήθεια για να τη σταματήσετε, είπε ο Dr. Del Campo, προσπαθήστε να μην γλείφετε τα χείλη σας.

Τι να κάνετε όταν τίποτα δεν βοηθάει

Εάν τα χείλη σας παραμένουν υπερβολικά σκασμένα αφού δοκιμάσετε βάλσαμο χειλιών με μη ερεθιστικά συστατικά για μερικές εβδομάδες, μπορεί να είναι χρήσιμο να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο, ειδικά εάν υπάρχει κρούστα στις γωνίες του στόματός σας ή εάν τα χείλη σας έχουν φαγούρα ή νιώθετε πόνο, δήλωσε η Δρ Del Campo.

Αυτά θα μπορούσαν να είναι σημάδια αλλεργικής αντίδρασης ή μόλυνσης από ζυμομύκητες ή βακτήρια στα χείλη σας, σημείωσε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δερματολόγοι μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα.

«Κάθε φορά που έχετε πραγματικά φλεγμονώδη κόκκινα χείλη, πόνο, υπερβολικά σκασίματα ή απλώς υπερβολική ξηρότητα που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε με τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα σας, είναι καλή ιδέα να πάρετε μια συμβουλή από κάποιον ειδικό», δήλωσε ο Δρ Awan.

Σχετικά άρθρα