Καταβολή παροχών και επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ, χωρίς ταλαιπωρία και περιττές μετακινήσεις – Το 1555 απαντά στις απορίες σας

Η διαδικασία χορήγησης των παροχών του e-ΕΦΚΑ ήταν μέχρι πρότινος εστία ταλαιπωρίας για τους ασφαλισμένους. Για την καταβολή παροχών που δικαιούνται, όπως π.χ. επίδομα ασθενείας, κυοφορίας, λοχείας κ.λπ., οι πολίτες έπρεπε να περιμένουν αρκετούς μήνες και να υποστούν την ταλαιπωρία των επισκέψεων σε φυσικά υποκαταστήματα, για την κατάθεση των δικαιολογητικών.

Σήμερα, η διαδικασία αυτή έχει αναβαθμιστεί ριζικά, χάρη στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, αλλά και στη λειτουργία του 1555, του πολυκαναλικού συστήματος εξυπηρέτησης πολιτών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά θέματα.

1. Ποιες είναι οι παροχές του ΕΦΚΑ;

Οι παροχές του ΕΦΚΑ περιλαμβάνουν:

  • Το επίδομα ασθενείας, για τους άμεσα ασφαλισμένους που λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας δεν μπορούν να εργασθούν προσωρινά και απουσιάζουν από την εργασία τους για περισσότερες από τρεις μέρες για πρώτη φορά μέσα στο εργασιακό έτος.
  • Το επίδομα εργατικού ατυχήματος
  • Τα επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας)
  • Τα έξοδα κηδείας, που καταβάλλονται εφάπαξ στον/στη σύζυγο ή στους επιμεληθέντες της κηδείας για ασφαλισμένο ή συνταξιούχο θανόντα
  • Την πιστοποίηση αναπηρίας από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) και τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας.

2. Πώς μπορώ να λάβω ψηφιακά το επίδομα μητρότητας;

Μπορείτε να υποβάλλετε ηλεκτρονικά το αίτημα για λήψη του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας, μέσω της υπηρεσίας Ηλεκτρονική Αίτηση Χορήγησης Επιδόματος Μητρότητας και με χρήση των κωδικών TAXISNET. Πλέον όλα τα δικαιολογητικά αντλούνται αυτόματα, μέσω της διασύνδεσης του e-ΕΦΚΑ με το Μητρώο Πολιτών και την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Οι πληρωμές των επιδομάτων γίνονται με απευθείας πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

3. Πώς μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονικά αίτημα για επίδομα ασθενείας;

Πλέον μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση επιδόματος ασθενείας ηλεκτρονικά, μέσω της υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Αίτησης Επιδόματος Ασθένειας και με τη χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISNET, η υποβολή μπορεί να ολοκληρωθεί εύκολα και γρήγορα από το σπίτι.

4. Τα δικαιολογητικά τα επιδόματα ασθενείας και μητρότητας πρέπει να υπογράφονται απαραίτητα από γιατρούς κρατικών νοσοκομείων;

Για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας και κυοφορίας – λοχείας δεν είναι πλέον απαραίτητη η υπογραφή ιατρού κρατικού νοσοκομείου. Τώρα, όλοι οι θεράποντες ιατροί είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της Η.Δ.Ι.Κ.Α. μπορούν να υπογράφουν συγκεκριμένες βεβαιώσεις. Με αυτό τον τρόπο απλουστεύεται η συγκέντρωση και η κατάθεση του συνόλου των δικαιολογητικών και επιταχύνεται η καταβολή των επιδομάτων.

5. Πώς μπορούν να αναρτηθούν οι ιατρικές γνωματεύσεις, στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής αίτησης;

Οι ιατρικές γνωματεύσεις θα πρέπει να είναι μηχανογραφημένες, προκειμένου η αίτηση να είναι έγκυρη και να προχωρήσει γρήγορα η καταβολή του επιδόματος. Εάν η γνωμάτευση είναι χειρόγραφη, το σύστημα δεν μπορεί να την αναγνωρίσει, ακόμα κι αν είναι σε ηλεκτρονικό αρχείο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καθυστερήσεις.

6. Πόσες ημέρες ανικανότητας για εργασία μπορούν να βεβαιώσουν οι θεράποντες ιατροί;

Οι θεράποντες ιατροί, του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να βεβαιώσουν ανικανότητα για εργασία μέχρι και για 15 ημέρες συνολικά, μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος, είτε συνεχόμενα είτε διακεκομμένα. Μετά τη συμπλήρωση των 15 ημερών, η ανικανότητα πρέπει να βεβαιώνεται με γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής. 

7. Πώς μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονικά αίτημα αξιολόγησης για Πιστοποίηση Αναπηρίας;

Μπορείτε να το κάνετε μέσω της υπηρεσίας https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies-kepa αλλά και απευθείας μέσω της νέα ψηφιακής πλατφόρμας «Εθνική Πύλη Αναπηρίας» epan.gov.gr, χωρίς να χρειαστεί μετάβαση σε φυσικό υποκατάστημα. Αφού υποβάλετε ηλεκτρονικά το αίτημά σας, θα ενημερωθείτε ηλεκτρονικά για την ημερομηνία εξέτασης από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή καθώς και για το αποτέλεσμα Γνωστοποίησης Αναπηρίας. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε ενστάσεις κ.ά. Πρόσφατα, ψηφιοποιήθηκε πλήρως η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας με αποτέλεσμα να καταργηθούν τουλάχιστον 3 περιττές επισκέψεις των ασφαλισμένων στα ΚΕΠΑ. Πλέον επισκέπτονται μόνο μια φορά τις δομές των ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασης τους από τις επιτροπές γιατρών.

8. Πώς μπορώ να υποβάλω αίτηση για πληρωμή Εξόδων Κηδείας;

Μέσω της υπηρεσίας https://www.efka.gov.gr/el/elektronike-yperesia-pleromes-exodon-kedeias, μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτησής σας και να λάβετε το σχετικό ποσό σε λιγότερο από ένα μήνα.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ είναι στη διάθεσή σας μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού https://www.efka.gov.gr/el. Εάν έχετε περισσότερες απορίες, μπορείτε πάντα να απευθύνεστε στο 1555, είτε τηλεφωνικά καλώντας στον τετραψήφιο αριθμό, είτε διαδικτυακά στο 1555.gov.gr.

Για τη συνεχή ενημέρωσή σας για θέματα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μπορείτε πλέον να ακολουθήσετε και το viber κανάλι του 1555.

Παροχές ΕΦΚΑ

Σχετικά άρθρα