ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ (για 4 μερίδες)
- 4 φιλέτα σολομού
- ¼ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι
- 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
- 2 κουτιά ραπανάκια με τα φύλλα τους (περίπου 1 κιλό)
- 1 ½ φλιτζάνι φρέσκο ή κατεψυγμένο αρακά (δεν χρειάζεται να αποψυχθεί)
- 2 κουταλιές της σούπας στραγγισμένη κάπαρη
- 1 κουταλιά της σούπας λευκό μίσο
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
- ¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Ζεσταίνετε το φούρνο στους 425 βαθμούς. Σε μία λαμαρίνα, αλείψτε το σολομό με 2 κουταλιές λάδι, αλατοπιπερώστε ελαφρά και τοποθετήστε τον με την πλευρά του δέρματος προς τα πάνω. Ψήνετε για 8 έως 10 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, λιώνετε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο στις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε τα μισά ραπανάκια (όχι τα φύλλα), αλατοπιπερώστε και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρώς, περίπου 8 λεπτά.
- Προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό, τον αρακά, την κάπαρη, το miso και τη μουστάρδα και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας για να διαλυθεί το miso και η μουστάρδα, μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς, 3 έως 4 λεπτά.
- Προσθέτετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και σιγοβράζετε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά σάλτσα, περίπου 2 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε τα φύλλα από το ραπανάκι και τον άνηθο.
- Μοιράζετε τα λαχανικά σε πιάτα ή ρηχά μπολ και από πάνω βάζετε το σολομό. Βάλτε από πάνω τη σάλτσα που έχει μείνει στο τηγάνι και σερβίρετε.
Julia Gartland for The New York Times (Photography and Styling)