Αυτό είναι το αφέψημα που βελτιώνει την πέψη και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών – Δες πώς να το κάνεις – Τα 8 σημαντικά οφέλη από την κατανάλωση κανελόνερου στον οργανισμό

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φλοιό των δέντρων που ανήκουν στο γένος Cinnamomum. Έχει γλυκό και ξυλώδες άρωμα και ξεχωριστή γεύση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κανέλας, με την κανέλα Κεϋλάνης (γνωστή και ως «αληθινή» κανέλα) να είναι η πιο κοινή.

Το νερό κανέλας παρασκευάζεται με ξυλάκια ή σκόνη κανέλας μέσα σε νερό. Πιστεύεται ότι έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς είναι περιορισμένα. Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Η κανέλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Μαζί με αυτό, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ωφελώντας ενδεχομένως όσους πάσχουν από διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα 8 οφέλη από την κατανάλωση κανελόνερου είναι τα εξής:

1. Βελτιώνει την πέψη

Η κανέλα έχει φυσικές πεπτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του στομάχου και στην ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα, όπως αέρια, φούσκωμα και δυσπεψία.

2. Ενισχύει το μεταβολισμό

Η κανέλα είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

3. Μειώνει τη φλεγμονή

Η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, οδηγώντας σε μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

4. Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Έχει βρεθεί ότι η κανέλα βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη, αυξάνοντας την εστίαση και τη διάρκεια της προσοχής. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

5. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Η τακτική κατανάλωση νερού κανέλας μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και μειώνοντας τη φλεγμονή.

6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η κανέλα έχει αντιμικροβιακές και αντιιικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία από κοινές λοιμώξεις και ασθένειες.

7. Παρέχει αντιοξειδωτική προστασία

Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και τις οξειδωτικές βλάβες που μπορούν να συμβάλουν στη γήρανση και τις χρόνιες ασθένειες.

8. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Το νερό κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του δέρματος, μειώνοντας τη φλεγμονή και προωθώντας μια υγιή επιδερμίδα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ακμής και άλλων δερματικών προβλημάτων.

Για να προετοιμάσετε το νερό κανέλας, εδώ είναι μια απλή συνταγή:

Συστατικά:

  • 2 ξυλάκια κανέλας ή 1-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 4 φλιτζάνια νερό

Οδηγίες χρήσης:

  • Εάν χρησιμοποιείτε ξυλάκια κανέλας, σπάστε τα σε μικρότερα κομμάτια.
  • Τοποθετήστε τα ξυλάκια κανέλας ή τη σκόνη σε μια κατσαρόλα με νερό.
  • Βράστε το μείγμα, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 15-20 λεπτά.
  • Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
  • Σουρώστε το νερό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα κανέλας.
  • Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι, μέλι ή άλλα αρωματικά για γεύση.
  • Σερβίρετε το ζεστό ή κρύο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι, μήλο, δυόσμο, τζίντζερ, ή ό,τι άλλο θεωρείται πως σας ταιριάζει γευστικά.

Σχετικά άρθρα