Οι 8 διατροφικές συνήθειες της Ζιζέλ – «Το σώμα μου είναι ο ναός μου και ο ναός μου είναι ιερός» – «Το να τρώω επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι αγάπη προς τον εαυτό μου»

Φέτος, δημοσιεύθηκε το καινούργιο της βιβλίο του διάσημου μοντέλου, Ζιζέλ Μπούντχεν για την διατροφή με τίτλο: “Nourish: Simple Recipes to Empower Your Body & Feed Your soul” – απλές συνταγές για να ενδυναμώσεις το σώμα και να θρέψεις την ψυχή σου.

Με βάση τα όσα γράφει στο βιβλίο της, ακολουθούν οι 8 διατροφικές τις συνήθειες:

1. Ξεκινά τη μέρα της με χλιαρό νερό με λεμόνι και αλάτι

Στη Ζιζέλ αρέσει να ξυπνάει νωρίς και να ενυδατώνεται με ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λεμόνι και μια πρέζα αλάτι υψηλής περιεκτικότητας σε μέταλλα (προτιμά το κέλτικο αλάτι). Επιλέγει το χλιαρό νερό, εξηγεί, επειδή η μητέρα της συνήθιζε να της λέει ότι «δεν προκαλεί σοκ στον οργανισμό σου».

Η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη λειτουργία των οργάνων μέχρι την ποιότητα του ύπνου, ενώ οι συγκεκριμένες ανάγκες ενυδάτωσης ενός ατόμου ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, το επίπεδο δραστηριότητας και η ηλικία. Η Ζιζέλ λέει ότι στοχεύει σε 10 ποτήρια νερό την ημέρα.

2. Η διατροφή της είναι κυρίως φυτική, αλλά όχι εξ ολοκλήρου

Περίπου το 80% της διατροφής της Ζιζέλ είναι φυτικής προέλευσης. Υπήρξαν όμως μερικά χρόνια που ήταν χορτοφάγος ή vegan, κάτι που είδε ως έναν τρόπο να ευθυγραμμίσει το πάθος της για τα ζώα και το περιβάλλον με τις διατροφικές της συνήθειες.

Παρόλο που η Ζιζέλ αγάπησε αυτόν τον τρόπο διατροφής, λέει ότι ανέπτυξε αναιμία, μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια ή αιμοσφαιρίνη για να μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα. Η πάθηση αυτή την άφησε να αισθάνεται αποδυναμωμένη από ενέργεια.

Όταν τα συμπληρώματα σιδήρου δεν βοήθησαν, δοκίμασε να προσθέσει κόκκινο κρέας και άλλες μορφές ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή της και διαπίστωσε ότι ακόμη και μια μικρή ποσότητα ήταν αρκετή για να ανακουφίσει το πρόβλημα. Στο βιβλίο μαγειρικής που έχει εκδόσει μοιράζεται μια αγαπημένη της συνταγή για μπριζόλα ribeye στη σχάρα με ζωηρή σάλτσα chimichurri και τραγανό σολομό που σερβίρεται απλά με λεμόνι, ελαιόλαδο και βότανα.

Η επιθυμία της να είναι vegan ή χορτοφάγος, αλλά η φυσική της αδυναμία να το κάνει, ήταν ένα ταπεινωτικό μάθημα. «Με δίδαξε να είμαι ευέλικτη, να ακούω το σώμα μου και να κάνω αυτό που αισθάνομαι καλύτερα γι’ αυτό, ακόμα κι αν αυτό δεν ήταν αυτό που ήθελα στην αρχή», γράφει.

3. Διατηρεί ωμά λαχανικά προετοιμασμένα και έτοιμα για κατανάλωση

Η Ζιζέλ έκανε δίαιτα ωμής τροφής για μερικά χρόνια, αλλά τελικά αποφάσισε ότι δεν ήταν γι’ αυτήν. Όμως το “going raw” εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του σημερινού τρόπου διατροφής της. Λατρεύει τη γεύση και την υφή των ωμών λαχανικών και διατηρεί καρότα, αγγούρια, σέλινο και ραπανάκια προετοιμασμένα και έτοιμα για κατανάλωση. «Τα παιδιά μου θα οργώσουν ένα ολόκληρο πιάτο από αυτά μέσα σε λίγα λεπτά πριν από το δείπνο», γράφει.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Keri Gans υποστηρίζει την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, ωμών ή μαγειρεμένων. Τα ωμά λαχανικά δεν είναι πάντα πιο υγιεινά από τα μαγειρεμένα, σημειώνει, αλλά θα πρέπει πάντα να αποφεύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα. «Πολλά λαχανικά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όταν μαγειρεύονται, όπως το β-καροτένιο στα καρότα και το λυκοπένιο στις ντομάτες», λέει.

4. Οι τηγανητές πατάτες και το παγωτό δεν είναι εκτός ορίων

Παρόλο που η Ζιζέλ γνωρίζει ότι κάποια τρόφιμα μπορεί να την κάνουν να μην αισθάνεται τόσο καλά αργότερα, εξακολουθεί να απολαμβάνει περιστασιακά τηγανητές πατάτες με τρούφα, παγωτό ή μια μπαγκέτα με γαλλικό βούτυρο. «Εξακολουθώ να το τρώω μερικές φορές. Είμαι άνθρωπος!», γράφει. (Την πιστεύουμε;)

Αλλά αυτά τα φαγητά αποτελούν την εξαίρεση, όχι τον κανόνα. Νωρίς-νωρίς την επόμενη μέρα, η Ζιζέλ ξαναβρίσκει την πορεία της και επιστρέφει στην κατανάλωση τροφών που υποστηρίζουν καλύτερα τους στόχους της υγείας της.

5. Ποτέ μην λες ποτέ ποτέ – εκτός από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Αναλογιζόμενη τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η διατροφή της μέσα στα χρόνια συνιστά ευελιξία στις διατροφικές συνήθειες. «Ποτέ μην λες ποτέ – η ζωή είναι πολύ μικρή», γράφει.

Αλλά έχει μερικές απόλυτες αποφάσεις, και μία από αυτές είναι η προσωπική απαγόρευση του junk food. «Όχι McDonald’s ή cupcakes ή καραμέλες στο ράφι για μένα. Το σώμα μου είναι ο ναός μου και ο ναός μου είναι ιερός. Το να τρώω επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι αγάπη προς τον εαυτό μου», γράφει.

6. Της αρέσει το τσάι

«Λατρεύω τα τσάγια, γιατί πάντα με κάνουν να νιώθω καλά», μοιράστηκε η Ζιζέλ στο Instagram τον Οκτώβριο του 2023 μαζί με μια οθόνη με αγαπημένα όπως τζίντζερ και μέντα για την πέψη, χαμομήλι και βάλσαμο λεμονιού για χαλάρωση και λεμονόχορτο και πράσινο τσάι για ενεργειακή ώθηση. (Αυτή η ανάρτηση με το τσάι απέσπασε σχεδόν μισό εκατομμύριο likes).

Η διατροφολόγος Gans επικροτεί το πάθος της Ζιζέλ για το τσάι, «καθώς είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, στη μείωση των καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού», λέει.

7. Έχει κόψει τον καφέ και το αλκοόλ

Η Ζιζέλ έχει μια on-again-off-again σχέση με την καφεΐνη. Παρόλο που τείνει να την κάνει ταραγμένη και νευρική, έχει στραφεί στον καφέ για να τη βοηθήσει να επιβιώσει ταξιδεύοντας ανάμεσα σε ζώνες ώρας και κατά τη διάρκεια της προπόνησής της για έναν αγώνα half-Ironman. Αλλά όταν δεν πίνει καφέ, επιλέγει αντ’ αυτού ένα τσάι πικραλίδας χωρίς καφεΐνη.

Αν και η χρήση αλκοόλ δεν ήταν ποτέ προβληματική, η Ζιζέλ δεν έχει πιει ποτό εδώ και δύο χρόνια, σύμφωνα με το νέο της βιβλίο. Λέει ότι αισθανόταν ότι ήταν ένα κοινωνικό δεκανίκι που τη βοηθούσε να κάνει υποφερτές τις άβολες καταστάσεις, αλλά δεν της άρεσαν οι πονοκέφαλοι και η ομίχλη του εγκεφάλου την επόμενη μέρα.

Χωρίς αλκοόλ, νιώθει πιο ικανή να «κρατάει τις υποσχέσεις στον εαυτό της, ώστε να ξεκινάει κάθε μέρα δυνατά», γράφει στο Nourish.

8. Οι χυμοί detox δεν είναι πια μέρος της ζωής της …

Για πολλά χρόνια, η Ζιζέλ έκανε αποτοξίνωση με χυμούς, ως έναν τρόπο να καθαρίσει το μυαλό και το σώμα της και να επανέλθει. Παραδέχεται όμως ότι η πρακτική να πίνεις μόνο χυμούς φρούτων και λαχανικών απαιτεί προσοχή και δέσμευση και είναι δύσκολο να την κάνεις ενώ ισορροπείς ανάμεσα στη δουλειά και τη μητρότητα.

«Δεν αποτελεί μέρος της ζωής μου – τουλάχιστον προς το παρόν», γράφει.

Σχετικά άρθρα