Μια ξεχωριστή και άκρως γευστική συνταγή για χούμους με πετιμέζι ροδιού και κολοκύθα

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ψίχα κολοκύθας, σε κυβάκια
  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  •  100 ml ζεστό νερό
  •  2 φλιτζ. τσαγιού ρεβύθια, βρασμένα για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (από περίπου 180 γρ. ρεβύθια ωμά), καλά στραγγισμένα
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού ταχίνι
  •  30 ml χυμός λεμονιού
  •  30 γρ. πετιμέζι ροδιού (σε deli και παντοπωλεία, συχνά και ως έμβαμμα ροδιού) ή απλό πετιμέζι
  •  1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  •  1/2 κουτ γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη ή πιπέρι καγιέν (ή όσο αντέχουμε)
  •  λίγο αλάτι

Για το σερβίρισμα

  •  2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα ή κάποιον άλλο ξηρό καρπό
  •  σπόρια από 1 ρόδι
  •  ξύσμα από 1 λεμόνι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χούμους με πετιμέζι ροδιού και κολοκύθα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε την κολοκύθα με το κύμινο για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά.
  2. Ρίχνουμε το νερό και την αχνίζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να σωθεί το νερό.
  3. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στον κάδο του πολυκόφτη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα πολτοποιούμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε έναν λείο πουρέ. Αν είναι πολύ πυκνός, τον αραιώνουμε με ελάχιστο νερό. Διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.

Σερβίρισμα

Μεταφέρουμε το χούμους σε μπολ και από πάνω σκορπίζουμε τα κουκουνάρια, τους σπόρους ροδιού και το ξύσμα.

Πηγή: Gastronomos

Σχετικά άρθρα