Ο «μαγικός» καρπός που πρέπει να τρως κι εσύ κι ο σύντροφός σου – Ενισχύει τη σεξουαλική διέγερση και παρέχει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό

Ο λόγος, για τους κολοκυθόσπορους!

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη που παρέχουν οι κολοκυθόσποροι στον οργανισμός μας είναι τα ακόλουθα:

1. Είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο

Οι κολοκυθόσποροι είναι πηγή μαγνησίου. Αυτό το μέταλλο παίζει ουσιαστικό ρόλο σε περισσότερες από 300 αντιδράσεις στο σώμα σας, όπως:

  • Τη διατήρηση των καρδιακών παλμών σας σε σταθερή κατάσταση
  • Τη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων και των μυών
  • Τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
  • Παραγωγή ενέργειας
  • Ενίσχυση των οστών
  • Υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος

2. Περιέχουν υγιεινά λίπη και φυτικές ίνες

Οι κολοκυθόσποροι παρέχουν περισσότερα λιπαρά από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες (περίπου ένα τέταρτο του φλιτζανιού). Τα λιπαρά στους κολοκυθόσπορους είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Αυτά τα υγιεινά λιπαρά μειώνουν τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ένα φλιτζάνι με ανάλατους σπόρους κολοκύθας χωρίς το κέλυφός τους παρέχει επίσης 1,84 γραμμάρια (g) φυτικών ινών. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 25 g φυτικών ινών την ημέρα και οι άνδρες 38 g την ημέρα.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες περιέχονται στους σπόρους κολοκύθας, μπορεί να προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις.

3. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ανδρική γονιμότητα

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι σπόροι κολοκύθας συμβάλλουν στη βελτίωση των πτυχών της ανδρικής γονιμότητας, όπως ο λανθάνων χρόνος εκσπερμάτισης και η σεξουαλική διέγερση. Λανθάνων χρόνος εκσπερμάτισης είναι ο χρόνος που απαιτείται για την εκσπερμάτιση κατά την κολπική διείσδυση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος και την ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων. Οι σπόροι κολοκύθας είναι πηγή ψευδαργύρου, με περίπου 2,17 χιλιοστόγραμμα (mg) σε ένα μικρό φλιτζανάκι.

4. Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Τα φυτοοιστρογόνα είναι φυσικές ενώσεις σε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων κολοκύθας. Οι ενώσεις αυτές είναι παρόμοιες με την ορμόνη οιστρογόνο. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν φυτοοιστρογόνα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

5. Μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία της ουροδόχου κύστης και του προστάτη

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα σπόρων κολοκύθας, όπως τα εκχυλίσματα και τα έλαια, μπορεί να υποστηρίζουν την υγεία της ουροδόχου κύστης και του προστάτη.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το εκχύλισμα σπόρων κολοκύθας μπορεί να διαχειριστεί μια υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη και να μειώσει τη συχνουρία. Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα σπόρων κολοκύθας μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του διευρυμένου προστάτη, συμπεριλαμβανομένου του ξυπνήματος στη μέση της νύχτας για ούρηση, ιδίως μεταξύ ανδρών ηλικίας 50-75 ετών.

6. Μπορεί να προάγουν την υγεία της καρδιάς

Έρευνες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα σπόρων κολοκύθας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τη ροή του αίματος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η μειωμένη ροή του αίματος είναι δύο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Οι σπόροι κολοκύθας έχουν άφθονα αντιοξειδωτικά, υγιή λιπαρά και φυτικές ίνες, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς.

7. Παρέχουν αντιοξειδωτικά

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των φαινολών. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απόκρουση της κυτταρικής βλάβης, η οποία μπορεί να προστατεύει από τη γήρανση και τις ασθένειες.

Έρευνες έχουν συνδέσει τα φλαβονοειδή με διάφορες επιδράσεις που προάγουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από τη σκλήρυνση των αρτηριών, τον καρκίνο και τη γνωστική έκπτωση. Οι φαινόλες έχουν επίσης αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές επιδράσεις.

Το ψήσιμο των σπόρων κολοκύθας μπορεί να αυξήσει αυτές τις επιδράσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ψημένοι κολοκυθόσποροι έχουν αυξημένο αριθμό φλαβονοειδών και φαινολών.

8. Υποστήριξη υγιούς ύπνου

Οι κολοκυθόσποροι αποτελούν πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος, με περίπου 576mg ανά 100g.

Η τρυπτοφάνη βοηθά τον οργανισμό σας να παράγει μελατονίνη και σεροτονίνη, ορμόνες που προάγουν την καλή νυχτερινή ξεκούραση.

Η μελατονίνη ελέγχει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και η σεροτονίνη βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και του ύπνου.

Διατροφικά στοιχεία των σπόρων κολοκύθας:

Ένα μικρό φλιτζανάκι με ανάλατους και αναποφλοίωτους σπόρους κολοκύθας παρέχει:

  • Θερμίδες: 163
  • Λιπαρά: 13,9g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2,42g
  • Ακόρεστα λιπαρά: 10,09g
  • Νάτριο: 5.1mg
  • Υδατάνθρακες: 1,5 mg: 4.17g
  • Φυτικές ίνες: 1,84g
  • Προστιθέμενα σάκχαρα: 0g
  • Πρωτεΐνη: 8,45g

Μάλιστα, παρέχει 2,17mg ψευδαργύρου. Αυτό το θρεπτικό συστατικό βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί σωστά. Ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων, στην ανάπτυξη της εγκυμοσύνης, στην επούλωση πληγών, στη διάσπαση των υδατανθράκων και στη δράση της ινσουλίνης. Το σώμα σας χρειάζεται επίσης ψευδάργυρο για τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης.

Ο ψευδάργυρος αποτελεί μέρος της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα σας και βοηθά τους μυς να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούν το οξυγόνο.

Συμβουλές για την κατανάλωση των σπόρων κολοκύθας

Μπορείτε να απολαύσετε σπόρους κολοκύθας με ή χωρίς κέλυφος. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να φάτε σπόρους κολοκύθας και να αποκομίσετε τα οφέλη τους, όπως:

  • Προσθέστε τους σε σαλάτες ή ως γαρνιτούρα για μαγειρεμένα λαχανικά, χούμους, λαχανοσαλάτα, σούπες και τηγανητά.
  • Ενσωματώστε το βούτυρο κολοκυθόσπορων σε ψητά, ενεργειακές μπάρες, πέστο, σάλτσες και smoothies.
  • Καβουρδίστε σπόρους κολοκύθας χωρίς κέλυφος.
  • Πασπαλίστε σπόρους κολοκύθας σε τοστ αβοκάντο, φρουτοσαλάτα, πλιγούρι βρώμης και γιαούρτι.
  • Χτυπήστε πρωτεΐνη από σπόρους κολοκύθας σε αναμεμειγμένες σούπες, πουρέ κουνουπιδιού και smoothies για να ενισχύσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Σπόροι κολοκύθας αποφλοιωμένοι VS σπόροι κολοκύθας αναποφλοίωτοι

Οι σπόροι κολοκύθας με κέλυφος είναι λευκοί, ενώ οι σπόροι χωρίς κέλυφος είναι πράσινοι. Μπορείτε να τρώτε κολοκυθόσπορους με ή χωρίς το κέλυφός τους.

Απλά βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό αν τρώτε κολοκυθόσπορους με κέλυφος. Το νερό βοηθά το πεπτικό σας σύστημα να επεξεργαστεί το περιεχόμενο σε φυτικές ίνες.

Σχετικά άρθρα