Μία από τις πιο ιδιαίτερες και θρεπτικές συνταγές: Πικάντικα ρεβίθια στιφάδο, με γάλα καρύδας, κουρκουμά, σπανάκι και τζίντζερ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ (4 έως 6 μερίδες)

  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένος κουρκουμάς, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου πιπεριού, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
  • 2 κονσέρβες ρεβίθια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • 2 κουτιά γάλα καρύδας με πλήρη λιπαρά
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1 μάτσο σπανάκι/σέσκουλα/λάχανο, χωρίς κοτσάνια, κομμένα σε κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι φύλλα δυόσμου, για το σερβίρισμα
  • Γιαούρτι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • Φρυγανισμένη πίτα, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βήμα 1: Ζεσταίνετε ¼ φλιτζανιού λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά

Προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το τζίντζερ. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και να αρχίσει να ροδίζει λίγο στις άκρες, 3 έως 5 λεπτά.

Βήμα 2: Προσθέτετε 1½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου πιπεριού και τα ρεβίθια και αλατοπιπερώνετε.

Μαγειρεύετε, ανακατεύοντας συχνά, ώστε τα ρεβίθια να τσιτσιρίσουν και να τηγανιστούν λίγο στα μπαχαρικά και το λάδι, μέχρι να αρχίσουν να σπάσουν και να πάρουν λίγο χρώμα και να γίνουν τραγανά, 8 έως 10 λεπτά. Αφαιρέστε περίπου ένα φλιτζάνι ρεβίθια και αφήστε τα στην άκρη για το γαρνίρισμα.

Βήμα 3: Χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι ή μια σπάτουλα, θρυμματίζετε περαιτέρω ελαφρώς τα υπόλοιπα ρεβίθια για να απελευθερώσετε το αμυλώδες εσωτερικό τους. (Αυτό θα βοηθήσει να δέσει το στιφάδο.)

Προσθέστε το γάλα καρύδας και τον ζωμό και αλατοπιπερώστε.

Βήμα 4: Αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει, ξύνοντας τυχόν κομμάτια που έχουν σχηματιστεί στον πάτο της κατσαρόλας.

Μαγειρεύετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει το στιφάδο, 30 έως 35 λεπτά. (Δοκιμάστε ένα ή δύο ρεβίθια, όχι μόνο τα υγρά, για να βεβαιωθείτε ότι έχουν σιγοβράσει αρκετά, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο νόστιμα). Αν μετά από 30 έως 35 λεπτά, θέλετε το στιφάδο λίγο πιο πηχτό, συνεχίστε να σιγοβράζετε μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή σύσταση.

Βήμα 5: Προσθέστε τα χορταρικά και ανακατέψτε, φροντίζοντας να είναι βυθισμένα στο υγρό.

Μαγειρεύετε μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν, 3 έως 7 λεπτά, ανάλογα με το τι χρησιμοποιείτε. (Το σέσκουλο και το σπανάκι θα μαραθούν και θα μαλακώσουν πολύ πιο γρήγορα από το λάχανο). Αλατοπιπερώνετε ξανά.

Βήμα 6: Μοιράστε τα σε μπολ και προσθέστε από πάνω δυόσμο, τα ρεβίθια που κρατήσατε, λίγη κόκκινη πιπεριά και λίγο ελαιόλαδο.

Σερβίρετε μαζί με γιαούρτι και φρυγανισμένη πίτα, αν χρησιμοποιείτε- πασπαλίστε το γιαούρτι με κουρκουμά, αν θέλετε.

Michael Graydon & Nikole Herriott for The New York Times

Prop Stylist: Kalen Kaminski

Σχετικά άρθρα