Χλωρέλλα: Μία «υπερτροφή» που ενισχύει την υγεία του οργανισμού – Δες ποια είναι τα οφέλη της

Η χλωρέλλα είναι μια άλγη (φύκη) του γλυκού νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Είναι στενή ξαδέλφη της σπιρουλίνας που προέρχεται από το αλμυρό νερό.

Οι ερευνητές μελέτησαν για πρώτη φορά τη χλωρέλλα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως μια πιθανή επιλογή πρωτεΐνης για τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Έχει υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων από τη σπιρουλίνα και είναι καλύτερη πηγή υγιεινών λιπαρών, όπως τα ωμέγα-3.

Αλλά ποτέ δεν παρήχθη σε αυτή τη μαζική κλίμακα, λόγω των ανησυχιών για την παραγωγή και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν τις δυνατότητές της ως μια «υπερτροφή» που ενισχύει την υγεία.

Η χλωρέλλα διατίθεται σε σκούρο πράσινο χρώμα σε σκόνη, κάψουλα ή εκχύλισμα σε πολλά καταστήματα υγιεινής διατροφής. Μπορείτε να την πάρετε ως συμπλήρωμα ή να την προσθέσετε σε smoothies, χυμούς και πολλές γλυκές ή αλμυρές συνταγές.

Η χλωρέλλα είναι μια καλή πηγή:

  • Βιταμίνη Α
  • Ψευδάργυρο
  • Σίδηρο
  • Φώσφορο
  • Μαγνήσιο

Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένης της ριβοφλαβίνης (Β2), της θειαμίνης (Β1) και του φυλλικού οξέος (Β9). Αυτές οι βιταμίνες βοηθούν το σώμα σας να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια, υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Πιθανά οφέλη για την υγεία:

Η χλωρέλλα είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά. Ανάλογα με την πηγή της, περιέχει συνήθως περίπου 50-60% πλήρη πρωτεΐνη με τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτό την καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα με βάση τα φυτά ή για οποιονδήποτε χρειάζεται μια πρωτεϊνική ώθηση.

Επιπλέον, η χλωρέλλα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, όπως:

1. Καθαρίζει τις επιβλαβείς τοξίνες

Το σώμα μας εκτίθεται σε τοξίνες όπως τα βαρέα μέταλλα μέσω της διατροφής, του τρόπου ζωής και περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η ρύπανση. Ενώ θεωρούνται ασφαλείς σε μικρές ποσότητες, τα υψηλά επίπεδα μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, όπως ασθένειες ή βλάβες οργάνων.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η χλωρέλλα μπορεί να δεσμεύσει αυτά τα βαρέα μέταλλα, απομακρύνοντάς τα από το σύστημά σας πριν απορροφηθούν από το σώμα σας.

2. Υποστήριξη της καρδιάς

Μελέτες δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά της χλωρέλλας βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση στις αρτηρίες σας και καταπόνηση της καρδιάς.

Τα λιπαρά οξέα της χλωρέλλας και τα μέταλλα, όπως το κάλιο, μειώνουν επίσης τη δυσκαμψία των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η διατήρηση της καλής χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των αιμοφόρων αγγείων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

3. Μειωμένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών

Η χλωρέλλα περιέχει βιολαξανθίνη – ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα φυλλώδη χόρτα – που μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Πρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι και άλλα αντιοξειδωτικά στη χλωρέλλα, όπως το λυκοπένιο, συμβάλλουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, γαστρεντερικές διαταραχές και αρθρίτιδα. Η φλεγμονή είναι η κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο.

Η χλωρέλλα περιέχει επίσης ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών, όπως ωμέγα-3, βιταμίνη C και καροτενοειδή όπως β-καροτένιο και λουτεΐνη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά καταπολεμούν τη βλάβη των κυττάρων στο σώμα μας και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, γνωστικών ασθενειών, καρδιακών προβλημάτων και καρκίνου.

4. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά της χλωρέλλας έχουν δείξει αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε κλινικές μελέτες, η χλωρέλλα αύξησε τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

5. Υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της χλωρέλλας μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση αναπνευστικών παθήσεων όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τα συμπτώματα, όπως ο βήχας, ο συριγμός ή η δύσπνοια.

Η χλωρέλλα μπορεί επίσης να προάγει την καλύτερη λειτουργία και αντοχή των πνευμόνων. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, μια μελέτη διαπίστωσε ότι βελτιώνει τα επίπεδα οξυγόνου στους πνεύμονες. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα σας και μπορεί να προάγει την αερόβια αντοχή.

Σχετικά άρθρα