Ο θρυλικός ηθοποιός Μάικλ Φοξ ξεπέρασε την πρόγνωση για τη νόσο Πάρκινσον του 1998 – «Μπορείς να κάνεις τα πάντα» – «Η ζωή θα είναι αυτό που εσύ θα την κάνεις»

Το 1998, ο οσκαρικός ηθοποιός, Μάικλ Φοξ μοιράστηκε με τον κόσμο τη διάγνωσή του με τη νόσο του Πάρκινσον, με την οποία διαγνώστηκε το 1991 και μίλησε ανοιχτά για τα συμπτώματά του από την ανίατη εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ο γιατρός του, επίσης, μοιράστηκε ότι ήταν «αισιόδοξος ότι ο Φοξ θα είναι λειτουργικός για τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια και ίσως μέχρι τα βαθιά γεράματα».

Και να ‘μαστε εδώ, περισσότερα από 25 χρόνια αργότερα.

«Αυτό που πίστευα τότε και αυτό που πιστεύω τώρα, μπορεί να μην το θέσω με τα ίδια λόγια, αλλά μπορείς να κάνεις τα πάντα. «Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε τις προβλέψεις άλλων ανθρώπων για το πώς θα είναι η ζωή. Η ζωή θα είναι αυτό που εσύ θα την κάνεις».

Το 2000, ο Φοξ δημιούργησε Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research, το οποίο δημιούργησε. Ο οργανισμός έχει συγκεντρώσει σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα στην προσπάθειά του να θεραπεύσει τη νόσο – και έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι. Το 2023, βρήκαν έναν βιοδείκτη που μπορεί να βοηθήσει να διαπιστωθεί αν οι άνθρωποι πάσχουν από Πάρκινσον πριν αρχίσουν τα συμπτώματα.

«Ήταν μία από τις λίγες φορές που έκλαψα για αυτό που κάναμε», λέει ο Φοξ. «Θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να διαγνώσουμε τη νόσο προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα. Γιατί τότε θα μπορούσαμε να τη θεραπεύσουμε και δεν θα την είχατε ποτέ. Ήταν μια μεγάλη ανακάλυψη – και μια σπουδαία στιγμή».

Κοιτάζοντας πίσω σε εκείνη την ευάλωτη ιστορία του 1998, ο Φοξ παραδέχεται ότι ήταν «πολύ νευρικός και αγχωμένος».

«Δεν ήθελα να το βγάλω προς τα έξω, αλλά, δεδομένης της φύσης της νόσου Πάρκινσον, αργά ή γρήγορα θα γινόταν εμφανές», λέει.

«Ήταν μια καταπληκτική στιγμή γιατί η ανταπόκριση ήταν μεγάλη», θυμάται. «Η ανταπόκριση ήταν τρυφερή και υποστηρικτική και πραγματικά δεν θα μπορούσα να είμαι… Ήταν μια ανταμοιβή για όλα όσα είχα κάνει όλα αυτά τα χρόνια».

«Είμαι περήφανος που είχα το θάρρος να μιλήσω γι’ αυτό και να είμαι εκεί έξω με αυτό», λέει.

Ο Φοξ έδωσε τα εύσημα στη σύζυγό του, Τρέισι Πόλαν, και στην οικογένειά του και την ομάδα του για τη βοήθεια που του προσέφεραν για να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις τους τελευταίους μήνες.

«Με τη βοήθεια της οικογένειας, με τη βοήθεια των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζομαι, μπόρεσα να αντιμετωπίσω αυτές τις προκλήσεις και να τις ξεπεράσω και να κάνω νέα πράγματα», δήλωσε ο Φοξ. «Και το όλο θέμα είναι απλά να συνεχίσω να έχω νέες εμπειρίες, είτε πρόκειται για εμπειρίες που ωθούν προς τα εμπρός, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και την αποστολή μας με το ίδρυμα».

Σχετικά άρθρα