Η μάχη του οσκαρικού ηθοποιού Μάικλ Φοξ με τη νόσο Πάρκινσον από τα 29 – Η εξάρτηση από το αλκοόλ και τα χάπια – Η αποτοξίνωση και ο φόβος εγκατάλειψης από τη σύζυγο και τα 4 παιδιά – Η προσφορά 1 δισ. δολαρίων για έρευνες της νόσου Πάρκινσον – Tα εμφυτεύματα νωτιαίου μυελού – Η πώληση της κατοικίας στη γειτονιά του πριγκιπικού ζεύγους Χάρι-Μέγκαν

Ο Μάικλ Άντριου Φοξ γεννήθηκε στο Έντμοντον της Αλμπέρτα, στον Καναδά, στις 9 Ιουνίου 1961. Είναι περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Michael J. Fox.

Η μητέρα του, Phyllis ήταν ηθοποιός και υπάλληλος μισθοδοσίας και ο πατέρας του, William Fox, ήταν αστυνομικός και μέλος των Καναδικών Δυνάμεων. Είναι αγγλικής και σκωτσέζικης καταγωγής και φοίτησε στο Burnaby Central Secondary School.

Στα 16 του αναζήτησε την τύχη του στο Χόλιγουντ και σύντομα τη βρήκε χάρη στη σειρά «Οικογενειακοί Δεσμοί» («Family Ties», 1982-1989).

Η ερμηνεία αυτή του χάρισε τρία βραβεία Emmy, ενώ θα ακολουθούσαν πολύ περισσότερες βραβεύσεις. Θα γινόταν διάσημος χάρη στους κωμικούς ρόλους του της δεκαετίας του 1980, με πιο γνωστή ταινία του την κωμωδία επιστημονικής φαντασίας «Επιστροφή στο Μέλλον» (1985).

Για μια εβδομάδα το 1985 οι ταινίες του Μάικλ Φοξ «Επιστροφή στο Μέλλον» και «Teen Wolf» ήταν, αντίστοιχα, οι Νο 1 και Νο 2 στο αμερικανικό box office. Ο νεαρός σταρ βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του, ήταν σε όλα τα περιοδικά, τα τηλεοπτικά σόου και τους τοίχους των κοριτσίστικων δωματίων. Σύντομα όμως όλα θα κατέρρεαν. Μια μέρα του 1989 το μικρό του δάχτυλο αρχίζει να τρέμει.

Ο Φοξ έχει hangover μετά την έξοδο της προηγούμενης βραδιάς στη Φλόριντα. Αλλά το τρέμουλο δεν σταματάει. Το 1990 επισκέπτεται τελικά έναν νευρολόγο, ο οποίος του λέει ότι πάσχει από Πάρκινσον. Συνήθης διάρκεια ζωής 10 με 20 χρόνια… Σοκαρισμένος, επιλέγει να το κρατήσει κρυφό.

Καταφεύγει στο αλκοόλ και στα χάπια, ενώ στο πλατό προσπαθεί να αποκρύψει τα συμπτώματά του παίζοντας με ένα στιλό ή κρύβοντας το χέρι στην τσέπη του. Μέχρι που η σύζυγός του, Τρέισι Πόλαν, με την οποία γνωρίστηκαν όταν έπαιζαν μαζί στους «Οικογενειακούς Δεσμούς», και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, του ανακοινώνει ότι δεν ενδιαφέρεται να μεγαλώσει παιδιά με έναν αλκοολικό.

Ο Φοξ καθαρίζει –δεν έχει πιει αλκοόλ εδώ και 30 χρόνια–, το 1998 αποκαλύπτει δημόσια ότι πάσχει από την ανίατη νόσο και το 2000 δημιουργεί το Michael J Fox Foundation, ένα ίδρυμα για την έρευνα της Πάρκινσον, το οποίο έχει χορηγήσει πάνω από ένα δισ. δολάρια σε έρευνες.

Με την σύζυγό του Tracy Pollan γνωρίστηκαν όταν έπαιζαν στη σειρά «Family Ties» και παντρεύτηκαν το 1988. Από τότε έως και σήμερα είναι μαζί.

Όταν ο Μάικλ Φοξ διαγνώστηκε με Πάρκινσον ήταν μόλις 29 ετών και ένας από τους πιο «καυτούς» σταρ του Χόλιγουντ. Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Still», για τη ζωή του με τη νόσο, ο Φοξ περιγράφει τη μάχη του και την αισιοδοξία του για μια πιθανή θεραπεία.

Σήμερα είναι 62 ετών και έχει ζήσει περισσότερα από τα μισά χρόνια της ζωής του με Πάρκινσον (παρ’ όλη την πρόβλεψη των γιατρών που του έδιναν το πολύ 20 χρόνια από τη στιγμή της διάγνωσης).

«Δεν είμαι η ιστορία», λέει ο Michael J Fox. «Η ιστορία είναι η δύναμη της αισιοδοξίας. Ότι είναι πραγματικά μια επιλογή. Το κοιτάς και λες: “Τι απαιτεί από μένα αυτή η αλήθεια;”».

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ποιοι είμαστε».

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Still: A Michael J Fox Movie» μιλάει για την ιστορία του.

Το «Still» προκάλεσε τον ενθουσιασμό του κοινού στο φεστιβάλ Σάντανς. «Δεν με έριξε κάτω η θλίψη» λέει ο Φοξ. «Νομίζω ότι μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κέρδισα τέσσερα Emmy».

Ο Φοξ είναι κυριολεκτικά μελανιασμένος επειδή πέφτει συνεχώς, αλλά αλύγιστος, αισιόδοξος και πνευματώδης.

“Still”, για το χάσμα ανάμεσα στη νιότη και τις συνέπειες της νόσου

Το «Still» εξερευνά το χάσμα ανάμεσα στον Φοξ του 2022, που παλεύει να βρει ηρεμία, και του τρομακτικά νεανικού ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του 1980. Στα βίντεο κλιπ κινείται συνεχώς, περνώντας μέσα από πόρτες, τρέχοντας με skateboard, γλιστρώντας πάνω από καπό αυτοκινήτων.

«Οι άνθρωποι ρωτούν μερικές φορές πώς αισθάνομαι βλέποντας τον εαυτό μου νέο, αθλητικό και χορευτικό. Με στενοχωρεί; Οχι. Αλλάζω κανάλι; Ναι», λέει χαρακτηριστικά ο Μάικλ

«Είμαι πολύ περήφανος για τη δουλειά μου. Μου αρέσει που σημαίνει κάτι. Αυτό που είναι πραγματικά ωραίο είναι όταν οι άνθρωποι έρχονται και λένε –δεν ξέρουν πώς να το εκφράσουν– “Σας ευχαριστώ για την παιδική μου ηλικία”. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη για την παιδική τους ηλικία, αλλά καταλαβαίνω τι λένε. Υπήρχε μια σύνδεση εκεί», λέει ο ηθοποιός.

Ο Φοξ θεωρεί άσκοπη την υπερβολική ενασχόληση με την αρρώστια του.

«Απλώς είναι αυτό που είναι. Δεν με νίκησε. Μακάρι να ήταν κάτι ηρωικό. Δεν λέω: “Ναι! Φέρ’ το, φέρ’ το!” Τη μισώ. Είναι χάλια. Είναι σκατά. Είναι δύσκολο να σηκωθείς το πρωί και να συνεχίσεις. Αλλά έχω μια όμορφη οικογένεια και αυτό το γραφείο με τα βραβεία».

«Δεν με ενδιαφέρει η αγιοποίηση»

«Σίγουρα δεν με ενδιέφερε να με θυμούνται ως κάποιου είδους άγιο ή μάρτυρα», λέει στον Guardian. «Είναι πραγματικά βαρετό. Τη ζωή πρέπει να την πάρεις με τους δικούς της όρους. Αν προσπαθήσεις να δημιουργήσεις μια κοσμηματοθήκη για να τη βάλεις μέσα και να την τονίσεις με συγκεκριμένο τρόπο, δεν θα λειτουργήσει. Δεν θα έχει αξία».

Νιώθει πως η ασθένεια τον έσωσε αντί να τον εκτροχιάσει. Ότι είναι το κεντρικό στοιχείο της ζωής του και όχι η κοσμική ανταπόδοση γι’ αυτήν.

Αισιόδοξος μέχρι τέλους

«Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Τα παιδιά μου είναι νεαροί ενήλικες. Αισθάνομαι άσχημα για τα χάλια που θα έχουν να αντιμετωπίσουν όταν φύγω. Αλλά η μόνη απάντηση είναι να είμαστε αισιόδοξοι. Αν έχεις εμμονή με το χειρότερο σενάριο και συμβεί στην πραγματικότητα, τότε το έχεις ζήσει δύο φορές. Δεν θέλω να το κάνω αυτό. Θέλω να ζω σε καθημερινή βάση» τονίζει.

Φωτογραφίες με τον γιο τους Σαμ και τις τρεις κόρες τους, Ακίνα και Σκάιλερ (δίδυμες), Εσμέ:

Sam Michael Fox, 34

Aquinnah & Schuyler Kathleen Fox, 28

Esmé Annabelle Fox, 22

Αισιόδοξος ο Μάικλ Φοξ

Είναι ενθουσιασμένος με τη βαθιά διέγερση του εγκεφάλου και αισιόδοξος για τους βιοδείκτες, που ανοίγουν τον δρόμο για τον εντοπισμό της νόσου πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Τη στιγμή που το δάχτυλό του άρχισε να τρέμει «το 75% των κυττάρων μου που παράγουν ντοπαμίνη ήταν νεκρά. Αλλά αν το μάθουμε εγκαίρως, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με πρόληψη και να το εξαλείψουμε» τονίζει.

Σύντομα θα γίνουν, επίσης, δοκιμές με εμφυτεύματα νωτιαίου μυελού, παρακάμπτοντας τον εγκέφαλο, σε μια προσπάθεια να διορθωθεί η κινητική λειτουργία.

Ο Φοξ λέει ότι γνωρίζει την έρευνα «σε έναν τομέα που δεν μπορώ να μιλήσω συγκεκριμένα» και βάζει στοίχημα ότι θα κάνει τη διαφορά. «Νομίζω ότι μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια θα έχουμε μια βιώσιμη λύση, με τη μία ή την άλλη μορφή, είτε πρόκειται να θεραπεύεται είτε να αποφεύγεται παθολογικά», υποστηρίζει.

Με δεδομένο ότι έχει χορηγήσει πάνω από ένα δισ. δολάρια σε έρευνες είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς για το μέγεθος της περιουσίας του.

Σύμφωνα με το celebrity net worth, η περιουσία του Μάικλ Φοξ ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που σημαίνει ότι έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για την έρευνα της νόσου Πάρκινσον που τον συνοδεύει από τα 29 του χρόνια.

περιουσιακά στοιχεία του Μάικλ Φοξ
πηγή: The Richest (τα ποσά που εισέπραξε από ταινίες το 1984-1993)

Η πώληση της κατοικίας στη γειτονιά του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ και η μετακόμιση στη Σάντα Μπάρμπαρα

Ο ηθοποιός και η σύζυγός του Tracy Pollan πούλησαν την κατοικία τους στο Quogue της Νέας Υόρκης το 2021 για το ποσό των 6,1 εκατομμυρίων δολαρίων και μετακόμισαν στη Σάντα Μπάρμπαρα. Ήταν στη γειτονιά του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.

«Κάναμε ένα ενδιαφέρον πράγμα», είπε ο Μάικλ.

«Πουλήσαμε το σπίτι μας και πήγαμε στη Σάντα Μπάρμπαρα για δύο μήνες. Θα πάμε στο Μαλιμπού αργότερα φέτος και θα αράξουμε. Δεν έχουμε κανέναν να πάρουμε από το σχολείο πια!»

Σχετικά άρθρα