Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Καρδιολογία / Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;
Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται; thumbnail

Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;


Χριστουγεννιάτικο δώρο ζωής έλαβε ένας 53χρονος, που έπασχε από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.
Ο άνδρας δέχθηκε μόσχευμα καρδιάς λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα από δότη που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. 
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ). 
Η πορεία της υγείας του ασθενή κρίνεται απολύτως ικανοποιητική.


Πρόκειται για την ένατη μεταμόσχευση που έχει πραγματοποιηθεί το 2013, ενώ συνολικά το Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων του ΩΚΚ έχει πραγματοποιήσει συνολικά 120 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, κι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναμονή 28 άτομα εκ των οποίων 12 φέρουν συστήματα υποστήριξης της καρδιάς.


ΠΗΓΗ: virus.com.gr
Τί είναι όμως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθειαΠρόκειται για μια ανωμαλία του καρδιακού μυός που χαρακτηρίζεται κυρίως από υπερτροφία, πάχυνση των τοιχωμάτων της καρδιάς και «άτακτη» διάταξη των μυϊκών κυττάρων. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβλήματα στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, θα καταλήξει σε καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ είναι πάντοτε παρών ο κίνδυνος του αιφνιδίου θανάτου.


 


Ποιά είναι η αίτια της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας


Η αιτία της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας είναι γενετική. Οφείλεται στη μετάλλαξη ενός γονιδίου που είναι υπεύθυνο για κάποιες πρωτεΐνες του μυοκαρδιακού κυττάρου και, εάν ο πατέρας ή η μητέρα πάσχουν από τη νόσο, είναι δυνατό να την κληρονομήσουν στο παιδί τους.


Ποιά είναι τα συμπτώματα της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας


Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη, απώλεια συνείδησης και ταχυκαρδία. Υπάρχουν, όμως, πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, που δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, οπότε μπορεί να εκδηλωθεί με αιφνίδιο θάνατο. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθειααποτελεί την πρώτη αιτία αιφνιδίου θανάτου των νέων, καθώς ένας νέος άνθρωπος, μη γνωρίζοντας από τι πάσχει, μπορεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αθλητισμό και να υποστεί συγκοπτικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής προσπάθειας. Για το λόγο αυτό, πριν από την έναρξη κάθε αθλητικής δραστηριότητας πρέπει να γίνεται εξέταση από καρδιολόγο.Πώς θα διαγνώσει ο γιατρός την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια


Σε υποψία υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, ο γιατρός θα προβεί καταρχήν σε πολύ καλή φυσική εξέταση και κατόπιν θα διενεργήσει εκτεταμένο εργαστηριακό καρδιολογικό έλεγχο, με ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς ή ακόμη και καρδιακό καθετηριασμό, δηλαδή προώθηση ενός πολύ λεπτού πλαστικού σωλήνα από κάποιο περιφερικό αγγείο μέχρι την καρδιά, όπου με κατάλληλες μεθόδους γίνεται μέτρηση των πιέσεων στις διάφορες κοιλότητές της.


Ποιά είναι η αντιμετώπιση – θεραπεία της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας


Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι νόσος η οποία αντιμετωπίζεται κατά βάση μεφάρμακα τα οποία στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ασθενή, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Συνήθως, χρησιμοποιείται συνδυασμός β-αναστολέων και ανταγωνιστών ασβεστίου. Χειρουργική θεραπεία απαιτείται μόνο σε ειδικές και σοβαρές περιπτώσεις.


Το σημαντικότερο στοιχείο στην αντιμετώπιση του νοσήματος αυτού είναι η έγκαιρη διάγνωση και, κατόπιν, η στενή ιατρική παρακολούθηση του ασθενούς. Σημαντική σύσταση προς τα άτομα αυτά είναι η αποφυγή της έντονης σωματικής άσκησης


ΠΗΓΗ: healthpress.grComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X