Αρχική / Πολιτισμός / City life / Ο Ξένος Στο Χώμα – Κριτική από το Θανάση Λάλα
Ο Ξένος Στο Χώμα - Κριτική από το Θανάση Λάλα thumbnail

Ο Ξένος Στο Χώμα – Κριτική από το Θανάση Λάλα

Ο Ξενος Στο Χωμα του Γουίλιαμ Φώκνερ

Μετάφραση: Αυγουστος Κορτώ
Εκδόσεις: Καστανιώτης


"Καμμιά εποχή δεν μεταβιβάζει στις αλλες την ευαισθησία της. Της μεταβιβάζει την σκέψη της γιά αυτή την ευαισθησία.Με την συγκίνηση είμαστε εμείς, με την σκέψη είμαστε οι άλλοι. Η σκέψη μας απλώνει και μέσω αυτού που μας απλώνει, επιβιώνουμε.
Καθε εποχή παραδίδει στις επόμενες αυτό που δεν ήταν"

Αυτό το βιβλίο είναι η σκέψη που μεταβιβάστηκε από τον προηγούμενο αιώνα στον αιώνα που ζουμε. Ο Φώκνερ γραφει αυτό το βιβλίο στα μέσα του εικοστού αιώνα, μιά περίοδο εξαιρετικά ευαίσθητη, σε μιά χώρα που κάνει πιρουέτες δημοκρατικής συμπεριφοράς κρύβοντας όσο μπορεί τις βρωμιές τις υποκρισίες και την βία ανθρώπου σε ανθρωπο κάτω από το "μαγικό" χαλί του αμερικάνικου ονείρου!
Και εκείνη την περίοδο οι φυλετικές σχέσεις ήταν εμφυλιακές. Στους δρόμους, στις εκκλησίες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, στους χωρους δουλειάς ο ρατσισμός ήταν η υπογραφή της κτηνώδους συμπεριφοράς του πολιτισμού.

Ο Φώκνερ με την μαγική του γραφή στήνει μιά αφήγηση ικανή να προβληματίσει και να αφυπνίσει τα ανθρώπινα μυαλά γιά αυτό που συμβαίνει γύρω. Εχοντας την δυνατότηα να στήνει εξαιρετικά την πλοκή, περιγράφη το αδιεξοδο της ευαισθησίας και την ανοιχτή πορτα της σκέψης που δίνει διέξοδο στο κτήνος και εξημερώνει την αγρια διαθεση του ανθρώπινου όντος.

Ο νέγρος Λούκας γέρος συλλαμβάνεται _πάνω από το πυροβολημένο πισώπλατα πτώμα ενός λευκού_ με το πιστόλι στην τσέπη. Μεχρι εκείνη την στιγμή δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ όπως αρμόζει σε ένα νέγρο και ο δήμος είναι έτοιμος να τον τιμωρήσει χωρίς επιοικεια. Η αργία της Κυριακής αναβάλει το λιντσάρισμα.

Ο 16χρόνος λευκός, Τσαρλς το όνομά του. νιώθει την υποχρέωση να τον βοηθήσει να αποδείξει την αθωότητά του, διότι ο Λούκας του είχε σώσει τη ζωή στο παρελθόν. Πάει μαζί με τον νέγρο φίλο του και μια 70χρονη γνωστή του Λούκας, μέσα στη νύχτα ξεθάβει τον νεκρό και ανακαλύπτουν  ότι μέσα στον τάφο βρισκόταν άλλο πτώμα. Ο σερίφης της πόλης και ο δικηγόρος θείος του Τσαρλς θα αναλάβουν να διαλευκάνουν την ιστορία.

«Ο Ξένος στο Χώμα» είναι ένα από τα βιβλία της ωριμότητας του Φώκνερ. Γράφτηκε το ΄48, ενα χρόνο πριν του απονεμηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας και ήταν το δευτερο πιό εμπορικό βιβλίο του μετα το "Ιερό". Και σε αυτό το βιβλίο του με την εξαιρετική πλοκή όλα ξεκινουν από ένα περιστατικό και γυρω από αυτό ξετυλίγεται ένας κόσμος με αντιφάσεις με συνεχείς ανατροπές. Ο κοσμος αλλάζει άλλα σε μερικά πράγματα υπάρχει μιά αντίσταση σκληρή. Ο φυλετικός διαχωρισμός η επιδημία μιάς κοινωνίας διακρίσεων και ανταγωνισμού. Το έγκλημα γίνεται έξω από την πόλη, αλλά έχει συνέπειες εντός της πόλης. Η μεταβατική εποχή έχει αρχίσει.

Ενα μυθιστόρημα αριστουργηματικό που δεν μας μεταφέρει την ευαισθησία μιά εποχής αλλά τις σκέψεις γύρω από αυτή την ευαισθησία. Στις μέρες που ζούμε η σκέψη του Φώκνερ είναι δρόμος γιά όλους εμάς. Αν αναλογιστούμε τι συμβαίνει γυρω μας σήμερα θα δούμε με άλλο ματι την διαχρονικότητα και την αξία αυτού του εργου στη ζωή μας: ο ρατσισμός από την μιά μεριά και η δύναμη καταστροφής της κοινωνίας από την αλλη. Καταδικασμένος ηττημένος ο Λούκας, γιατί γεννήθηκε μαύρος σε μιά πόλη που διψάει για αίμα νέγρου.

Διαβάστε το… Αυτό το μυθιστόρημα του Φωκνερ είναι παρασημο στο πέτο της σκέψης!


Από το Θανάσα Λάλα

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X