Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Καρδιολογία / Φάρμακο για τις αρρυθμίες της καρδιάς ανακάλυψε Ελληνίδα επιστήμονα
Φάρμακο για τις αρρυθμίες της καρδιάς ανακάλυψε Ελληνίδα επιστήμονα thumbnail
Νέο φάρμακο που υπόσχεται να βοηθήσει όσους πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες της καρδιάς, ανακάλυψε αμερικανική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την ελληνίδα παθολογοανατόμο Αγγελική Ασημάκη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Φάρμακο για τις αρρυθμίες της καρδιάς ανακάλυψε Ελληνίδα επιστήμονα

Νέο φάρμακο που υπόσχεται να βοηθήσει όσους πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες της καρδιάς, ανακάλυψε αμερικανική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την ελληνίδα παθολογοανατόμο Αγγελική Ασημάκη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Οι καρδιακές αρρυθμίες συνιστούν μια συχνή αιτία ξαφνικού θανάτου και σήμερα η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής, μια συσκευή λίγο μεγαλύτερη από τον βηματοδότη, η οποία τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό την καρδιά, ώστε να αποκαθιστά τον φυσιολογικό ρυθμό της.
Οι επιστήμονες, έως τώρα, δεν έχουν κατορθώσει να εντοπίσουν την αιτία των αρρυθμιών.
Η κα. Ασημάκη και οι συνεργάτες της, ανακάλυψαν ένα φάρμακο το οποίο φαίνεται να στοχεύει άμεσα στον μηχανισμό γένεσης της αρρυθμίας, αν και ακόμη παραμένει ασαφές ποιος ακριβώς είναι αυτός ο μηχανισμός. Η πρωτοτυπία της ανακάλυψης έγκειται στο ότι βασίστηκε στην μελέτη όχι ενός ζώου, αλλά ενός ψαριού (του λεγόμενου «ψαριού-ζέβρας»), το οποίο τροποποίησαν γενετικά έτσι ώστε να εμφανίζει μια σχετικά σπάνια κληρονομική πάθηση, την αρρυθμιογενή μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας. Οι άνθρωποι με αυτή τη νόσο εμφανίζουν αρρυθμία, δυσκολία της καρδιάς να λειτουργήσει ως αντλία αίματος και βλάβες στον καρδιακό μυϊκό ιστό.
Οι ερευνητές, αφού δοκίμασαν στο ψάρι χιλιάδες χημικές ουσίες, τελικά βρήκαν ένα μικρό μόριο που αντιστρέφει την αφύσικη ηλεκτροφυσιολογία των κυττάρων της καρδιάς, που σχετίζεται με την αρρυθμία. Αν και θα πρέπει προηγουμένως να γίνουν δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι όντως θα προκύψει τελικά ένα νέο φάρμακο που θα αλλάξει τον τρόπο θεραπείας των αρρυθμιών.Ποια είναι η Αγγελική Ασημάκη!Η κα. Ασημάκη, εδώ και χρόνια, έχει εστιάσει τις έρευνές της στις μυοκαρδιοπάθειες και στις αρρυθμίες. Το 2009, έγινε ευρύτερα γνωστή με την ανακάλυψη μιας μη επεμβατικής διαγνωστικής εξέτασης για την αρρυθμιογενή μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας.
Το ενδιαφέρον της ελληνίδας ερευνήτριας για την εν λόγω πάθηση ξεκίνησε από νεανική ηλικία, καθώς η ίδια διαγνώστηκε με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και χρειάστηκε να παραμείνει για αρκετό καιρό στο Ωνάσειο. Στη συνέχεια, σπούδασε στο University College του Λονδίνου και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, όπου και παρέμεινε μέχρι σήμερα.


Tι είναι αρρυθμία;Με τον γενικό όρο «αρρυθμία» εννοούμε όλες τις διαταραχές του ομαλού καρδιακού ρυθμού. Ανάλογα με την φύση τους και την προέλευσή τους οι αρρυθμίες έχουν και διαφορετική κλινική σημασία και βαρύτητα.
Υπάρχουν πολλά είδη αρρυθμίας, με διαφορετική αιτιολογία αλλά και κλινική σημασία κάθε φορά. Συνηθέστερα η εμφάνιση αρρυθμιών οφείλεται σε κάποια καρδιακή πάθηση (π.χ. ισχαιμία του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια).
Κάποια φάρμακα επίσης ενδέχεται να προκαλέσουν «αρρυθμία», ειδικά όταν δεν λαμβάνονται στη σωστή δόση.
Αρρυθμία, με την απλούστερη της μορφή, αυτή των απλών εκτάκτων συστολών, εμφανίζεται και στην πλειονότητα των φυσιολογικών ατόμων και μπορεί να αποδοθεί σε άγχος, κατανάλωση καφέ, οινοπνεύματος, στο κάπνισμακ.λ.π.
Πώς αντιμετωπίζονται οι αρρυθμίες; Σε κάποιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται ειδική αγωγή, χρειάζεται όμως να απαλυνθεί το άγχος που συχνά τις συνοδεύει. Σε άλλες, χρησιμοποιούνται φάρμακα ή ακόμα και ειδικές τεχνικές όπως η τοποθέτηση τεχνητού βηματοδότη.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X