Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Eξετάσεις: Πώς να βοηθήσεις το παιδί στο διάβασμα
Eξετάσεις: Πώς να βοηθήσεις το παιδί στο διάβασμα  thumbnail

Eξετάσεις: Πώς να βοηθήσεις το παιδί στο διάβασμα

Όλοι οι γονείς που έχουν ένα παιδί τι οποίο φοιτά στο σχολείο, ανεξαρτήτου ηλικίας, θα πρέπει να του διδάξουν στρατηγικές και τεχνικές ώστε να γίνει η μελέτη του πιο αποδοτική. Αυτές οι τεχνικές αποκαλούνται και δεξιότητες μάθησης, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη διαδικασία μάθησης του παιδιού.


Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, www.mandou.gr μας παραθέτει μία από τις πιο σημαντικές στρατηγικές η οποία είναι η προετοιμασία.Πώς να διαμορφώσουν οι γονείς τον χώρο μελέτης του παιδιού τους:
Το πιο σημαντικό, προτού ξεκινήσει ένα παιδί το διάβασμα, είναι να διαμορφώσει τον χώρο του. Προσπαθήστε το περιβάλλον μέσα στο οποίο μελετάει να είναι:
• Ήσυχο. Αποφύγετε τις φωνές μέσα στο σπίτι και τις επισκέψεις.
• Αφαιρέστε πράγματα από το δωμάτιο, τα οποία μπορεί να του αποσπούν την προσοχή του, όπως κάποιος υπολογιστής, μία ταμπλέτα κλπ
• Φροντίστε το δωμάτιο να έχει καλό φωτισμό και να μην κουράζει τα μάτια του παιδιού
• Να αποτελεί τον προσωπικό του χώρο μελέτης. Να μην εισβάλλει κάποιος μέσα σε αυτό για οποιοδήποτε λόγο π.χ. για να πάρει κάτι κλπΣυζητήστε με το παιδί σας για τα κίνητρα και τους στόχους που πρέπει να θέσει:
Βοηθήστε το παιδί σας να ξεκαθαρίσει μέσα στο μυαλό του, τι είναι αυτό που θέλει να ακολουθήσει επαγγελματικά στο μέλλον. Αφού συζητήσετε και καταλήξετε στην επιθυμία του, συζητήστε μαζί του στόχους τους οποίους πρέπει να θεσπίσει, ώστε να επιτύχει τον σκοπό του.


Διευκρινίστε του πως όλοι οι στόχοι του πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
• Να μπορούν να μετρηθούν. Να μπορεί δηλαδή το ίδιο το παιδί να ελέγξει εάν έχουν επιτευχθεί
• Να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες του. Είναι σημαντικό να γνωρίζει το παιδί τις αδυναμίες του
• Να είναι ρεαλιστικοί, να μπορούν δηλαδή να επιτευχθούν
• Να συμβαδίζουν με τις αξίες και τις επιθυμίες του
• Να μπορούν να τροποποιηθούν, εάν χρειαστεί

Συμβουλή Ειδικού:
Πολλές φορές τα παιδιά έχουν έλλειψη κινήτρων και είναι αδιάφορα στις παραινέσεις και τις προσπάθειες των γονέων γιατί δεν έχουν διαμορφώσει όραμα και προοπτική για το μέλλον. Στο Κέντρο μας, εφαρμόζουμε με επιτυχία προγράμματα συμβουλευτικής γονέων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, με σκοπό την καλλιέργεια των κινήτρων, την επιλογή στόχων για την σχολική χρονιά αλλά και για μελλοντική σταδιοδρομία.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X