Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Χάπι της επόμενης ημέρας: Λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζεις
Χάπι της επόμενης ημέρας: Λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζεις  thumbnail

Χάπι της επόμενης ημέρας: Λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζεις

Ο γυναικολόγος – χειρουργός μαιευτήρας Δρ. Βασίλειος Αθανασίου εξηγεί υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να χορηγηθεί.
 
- Τι είναι το χάπι της επόμενης ημέρας;
Είναι φαρμακευτικό σκεύασμα που σκοπό έχει να αποτρέψει μία εγκυμοσύνη μετά από επαφή χωρίς την χρήση αντισύλληψης  ή μετά από αποτυχημένη αντισύλληψη.
 
- Με ποιο τρόπο λειτουργεί το χάπι;
Η εγκυμοσύνη δεν επιτυγχάνεται αμέσως μετά την επαφή. Μπορεί να περάσουν περισσότερες από 5 ημέρες μέχρι να «συναντηθούν» το σπερματοζωάριο του άντρα με το ωάριο της γυναίκας, ωστόσο χωρίς αυτή την συνάντηση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εγκυμοσύνη. Αυτό το χρονικό περιθώριο δίνει θεωρητικά κάποιο χρονικό «παράθυρο» για να δράσει το χάπι.  Το χάπι της επόμενης ημέρας εμποδίζει την ωορρηξία και πιθανώς να προλαμβάνει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.
 
- Ποια σκευάσματα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά;
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν 2 σκευάσματα. Ένα το οποίο περιέχει λεβονοργεστρέλη και ένα ακόμα το οποίο περιέχει οξική ουλιπριστάλη.
 
- Ποιες γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χάπι;
Όλες οι γυναίκες που δεν έχουν αλλεργία σε κάποια από τις ουσίες που περιέχονται στα σκευάσματα, δεν έχουν δυσανεξία στην λακτόζη και δεν έχουν κάποια σοβαρή ηπατοπάθεια .
 
- Υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να λαμβάνεται το χάπι;
Τα σκευάσματα λεβονοργεστρέλης μπορούν να ληφθούν εντός 72  ωρών (3 ημέρες ) μετά την επαφή ενώ τα σκευάσματα οξικής ουλιπριστάλης εντός 120 ωρών ( 5 ημέρες ). Αρκεί η λήψη ενός μόνο δισκίου, ανεξαρτήτου τροφής. Όσο πιο γρήγορα ληφθεί το χάπι από την επαφή τόσο πιο αποτελεσματικό είναι (95% επιτυχία με την λήψη εντός 24ώρου).
 
- Πόσο ασφαλής είναι η χρήση τους;
Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει με ασφάλεια το χάπι της επόμενης ημέρας. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην συντριπτική πλειοψηφία μικρής έντασης και διάρκειας. Σε αυτές περιλαμβάνονται ζάλη, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετοι, διάρροια, άλγος στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς, τάση στους μαστούς και διαταραχές περιόδου. Επίσης έχουν αναφερθεί και κάποια περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων κυρίως σε ασθενείς με ανάλογο ιστορικό αλλά είναι πολύ σπάνια.
 
- Μπορεί κάποια γυναίκα να λάβει το χάπι και δεύτερη φορά στον ίδιο κύκλο;
Η χρήση του δεν συνιστάται σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω τον σοβαρών διαταραχών περιόδου που μπορούν να προκαλέσουν.
 
- Μετά τη χρήση του, επηρεάζεται ο κύκλος της εμμήνου ρήσης;
 Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κανονική έμμηνο ρύση κατά την αναμενόμενη ημερομηνία. Σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακόμα και έντονης συμπτωματολογίας όπως πολύ αίμα, ναυτία, εμετό και πόνος καλό είναι να επικοινωνούν με τον γυναικολόγο.


 
 – Επιτρέπεται η λήψη του χαπιού σε περίπτωση θηλασμού;
 Η λεβονοργεστρέλη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Έτσι, συνιστάται η λήψη να γίνεται αμέσως μετά τον θηλασμό και να αναβάλλεται ο θηλασμός για τουλάχιστον 8 ώρες. Για τα σκευάσματα που περιέχουν οξική ουλιπριστάλη συνιστάται η αναβολή του θηλασμού για μία εβδομάδα μετά τη λήψη του χαπιού.


Πρώτο θέμα 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X