Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Έρευνα: Η διατροφή επηρεάζει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη
Έρευνα: Η διατροφή επηρεάζει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη thumbnail

Έρευνα: Η διατροφή επηρεάζει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη

Οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη που ακολουθούν μία ανθυγιεινή, πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να υπονομεύουν την πρόγνωσή τους, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.


Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η ανθυγιεινή, δυτικού τύπου διατροφή, η οποία περιέχει πολλά κόκκινα και επεξεργασμένα κρεατικά, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. λευκό ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά), αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη.


Αντιθέτως, η ακολούθηση των επιταγών της μεσογειακής διατροφής (πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως), φαίνεται ότι δρα προστατευτικά.


Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Cancer Prevention Research", διεξήχθη σε σχεδόν 1.000 πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 14 χρόνια.


Κατά την έναρξη της μελέτης και σε τακτά χρονικά διαστήματα στο ενδιάμεσο, οι ασθενείς συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και παρείχαν στοιχεία για την πορεία της υγείας τους.


Όσοι από αυτούς ακολουθούσαν πιο πιστά την δυτικού τύπου διατροφή είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν έως το τέλος της μελέτης τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη.


Είχαν επίσης κατά 67% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνους που ελάχιστα ακολουθούσαν την δυτικού τύπου διατροφή.


Αντιθέτως, οι άντρες που τρέφονταν πιο υγιεινά απ’ όλους είχαν κατά 36% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, του καρκίνου συμπεριλαμβανομένου.


"Τα επιστημονικά δεδομένα για τον δυνητικό ρόλο της διατροφής στην έκβαση του καρκίνου του προστάτη είναι λιγοστά και έτσι είναι περιορισμένες οι συστάσεις προς τους ασθενείς, όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χόρχε Τσαβάρο, επίκουρος καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ.


"Τα στοιχεία μας, όμως, υποδηλώνουν ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή μπορεί να τους ωφελήσει, ελαττώνοντας τις πιθανότητες θανάτου από τον καρκίνο τους".


Ο δρ Τσαβάρο έσπευσε να επισημάνει ότι τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν απλώς μία συσχέτιση και δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος.


Είναι, όμως, τόσο πολλά τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, ώστε δεν υπάρχει κανένας λόγος να διστάσει ένας ασθενής να ακολουθήσει το συμπέρασμά της.
Πηγή : Web Only – tanea.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X