Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Πώς να αναγνωρίσετε ένα αφροδίσιο νόσημα
Πώς να αναγνωρίσετε ένα αφροδίσιο νόσημα  thumbnail

Πώς να αναγνωρίσετε ένα αφροδίσιο νόσημα

Aπό τη γυναικολόγο Silvia Mimoun 


Πώς να αναγνωρίσετε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα


Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι εύκολο να αναγνωριστούν (αν σας τύχουν, δε θα είναι η ιδέα σας!), αλλά κάποια άλλα περνούν εντελώς απαρατήρητα. Αυτά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που ανιχνεύονται δύσκολα, είναι και τα πιο ενοχλητικά, διότι συχνά θεραπεύονται καθυστερημένα.


Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που αναγνωρίζονται εύκολα


Η γονόρροια (Βλεννόρροια)


Είναι το πιο γνωστό απ' όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα συμπτώματα είναι συχνοουρία, πόνος και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, πυώδη εκκρίματα με λευκό ή κίτρινο χρώμα που βγαίνουν από τη βάλανο. 0 γονόκοκκος είναι το μικρόβιο που ευθύνεται για το νόσημα. 3-4 μέρες μετά την επαφή χωρίς προστασία, το αργότερο 10 μέρες μετά, εμφανίζεται το αίσθημα καύσου. Από τα πρώτα κιόλας σημάδια, πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό. Η γονόρροια θεραπεύεται γρήγορα και αποτελεσματι


κά χάρη στα αντιβιοτικά. Αν παραμελήσετε να ακολουθήσετε γρήγορα μια θεραπεία, υπάρχει κίνδυνος στειρότητας. Είναι απαραίτητο να ενημερώσετε την ή τις συντρόφους σας, για να ακολουθήσουν και αυτές κάποια θεραπευτική αγωγή. Η γυναίκα αργεί να νιώσει τα πρώτα συμπτώματα (από μερικές μέρες ως μερικές εβδομάδες), διότι όλα συμβαίνουν «στο εσωτερικό» και όχι στην επιφάνεια. Μπορεί και σ' εκείνη να παρουσιαστεί το αίσθημα καύ-σου, τα πυώδη εκκρίματα και τελικά να γίνει στείρα. Μια μολυσμένη σύντροφος μπορεί με τη σειρά της να μεταδώσει το νόσημα κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών χωρίς προστασία και να ξαναμεταδώσει το γονόκοκκο σ' ένα αγόρι που έχει θερα-πευθεί. Δεν ανοσοποιείστε μια για πάντα. Κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με αυτό το μικρόβιο, υπάρχει ο κίνδυνος μιας καινούριας μόλυνσης!


Ευτυχώς, υπάρχει μια «θεραπεία εξπρές» απλή, γρήγορη και αποτελεσματική, που συνίσταται στη λήψη μερικών δισκίων μία μόνο φορά. Οι επαφές μπορούν να ξαναρχίσουν από τη στιγμή που θα σταματήσει η έκκριση πύου, πράγμα που συμβαίνει, γενικά, μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Έπειτα, συνιστάται αυστηρή χρήση προφυλακτικού για το επόμενο δεκαπενθήμερο.


Οι μυκητιάσεις


Οφείλονται σε μικροσκοπικούς μύκητες, συχνά στην Candida albicans. Αναγνωρίζονται αρκετά εύκολα, διότι εκδηλώνονται με κοκκινίλες, λευκά στίγματα και ερεθισμούς της βαλάνου (κάτω από την πόσθη). Προκαλούν κνησμό, τσούξιμο και αίσθημα καύσου με την παραμικρή επαφή και, με λίγα λόγια, είναι πολύ δυσάρεστες. Σε αντίθεση με τη γονόρροια, το αίσθημα καύσου δεν έρχεται «από το εσωτερικό», κατά την ούρηση, αλλά οφείλεται στην εξωτερική επαφή των ούρων με το δέρμα της βαλάνου. Η θεραπεία είναι τοπική. Αρκεί να βάλετε μιο ανυιμυκητιασικη αλοιφήh για μερικές μέρες. Για προληπτικούς λόγους, καλύτερο είναι η σύντροφός σας να συμβουλευθεί το γυναικολόγο της και να βάλει επίσης ένα ανημυκητιασικό υπόθετο (για δύο συνεχόμενες βραδιές), ακόμα κι αν δεν παραπονιέται για συμπτώματα. Και σε αυτή την περίπτωση, το επόμενο δεκαπενθήμερο πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακηκό κατά τη διάρκεια των επαφών.


Τα κονδυλώματα


Τα κονδυλώματα οφείλονται σε διάφορα είδη ιών της οικογένειας papillomavirus. Εκδηλώνονται με μικρές «μυρμηγκιές» πάνω στη βάλανο, το αιδοίο, το εφήβαιο ή τον πρωκτό. Αυτές οι μυρμηγκιές δεν είναι καθόλου οδυνηρές αλλά πολύ μεταδοτικές, σε σημείο που μπορείτε να μολύνετε οι ίδιοι τον εαυτό σας. Αρκεί να ακουμπήσετε με τα χέρια τη μολυσμένη βάλανο και να σκουπιστείτε μετά στην τουαλέτα, για να μεταφερθεί ο ιός πίσω. Εννοείται ότι η σύντροφος κινδυνεύει εξίσου. Έτσι, είναι καλύτερο να θεραπευθείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται, όταν υπάρχει μία ή μερικές μόνο μυρμηγκιές. Η θεραπεία γίνεται με τριχλωροξεϊκό οξύ, ένα προϊόν που τοποθετείται τοπικά και καίει τη μυρμηγκιά. Η σύντροφος που έχει μολυνθεί πρέπει να θεραπευθεί, αφού άλλωστε οι ιοί αυτοί μπορεί να είναι υπεύθυνοι, χρόνια αργότερα, για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X