Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / 3 πράγματα που αλλάζουν στο σεξ αφού γεννήσεις
3 πράγματα που αλλάζουν στο σεξ αφού γεννήσεις  thumbnail

3 πράγματα που αλλάζουν στο σεξ αφού γεννήσεις

Η σεξουαλική δρασιηριόιηια μετά τον τοκετό


Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 


Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου


Η αρνητική στάση των γυναικών για σεξουαλική επαφή μετά την απόκτηση παιδιού, μπορεί να οφείλεται στους παρακάτω λόγους:


1. Αλλαγή ρόλων


Η ζωή ενός ζευγαριού αλλάζει ουσιαστικά όταν κάνει την είσοδό του το νέο μέλος. Εκτός από σύντροφοι – εραστές γίνονται και γονείς. Ο ρόλος του γονιού, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα που είναι και η περίοδος προσαρμογής σε μια καινούργια κατάσταση, είναι ιδιαίτερα κουραστικός για τη μητέρα, η οποία αναλαμβάνει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τη φροντίδα του μωρού. Το συνεχές άγχος να φροντίσει το μωρό, καθώς και η σωματική κούραση που αισθάνεται, είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ερωτική διάθεση της γυναίκας. Η γυναίκα συχνά αγχώνεται γιατί πρέπει να προγραμματίσει τη χρονική στιγμή που θα  βρεθεί ερωτικά με το σύντροφό της (πχ. όταν το μωρό κοιμάται) και η προετοιμασία αυτή μπορεί να λειτουργεί αρνητικά στον ψυχισμό της τελικά. 


Ακόμα πιο συχνά η μητέρα αφοσιώνεται στη φροντίδα και την ανατροφή του παιδιού και βάζει σε δεύτερη μοίρα το σύζυγο και τις προσωπικές στιγμές του ζευγαριού. Τελικά το ενδιαφέρον για τη μητρότητα επικαλύπτει το ενδιαφέρον για τη σεξουαλικότητα.


2. Εικόνα σώματος


Η νέα μητέρα μπορεί να αισθάνεται ότι δεν είναι πλέον ελκυστική, λόγω των αλλαγών που έχουν προκόψει στο σώμα της μετά την εγκυμοσύνη. Είναι δυνατό να αισθάνεται άβολα, να ντρέπεται, να φοβάται ότι δεν είναι επιθυμητή και ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην πριν από την εγκυμοσύνη κατάσταση. Πιθανές κακώσεις και δυσμορφίες στα γεννηπκά της όργανα μετά τον τοκετό, κάνουν τη γυναίκα να ανησυχεί και να προβληματίζεται για τη σεξουαλική της λειτουργία.3.  Φόβος για νέα εγκυμοσύνη


Μια γυναίκα μπορά να αρνείται να κάνει σεξ γιατί φοβάται την πιθανότητα να μείνει έγκυος ξανά, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ευθύνη για την ανατροφή ενός  παιδιού και η προσαρμογή σε πολλές υποχρεώσεις αγχώνουν πολύ τη νέα μητέρα. Η σκέψη όχι μπορεί να έχει να φροντίσει δυο μωρά την πανικοβάλει και έχσι προτιμά να απέχει τελείως σεξουαλικά.


Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης: 210.7233102


Ε-mail: info@sexmedic.gr


AdTech Ad

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X