Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Μετανάστευση: Οι επιπτώσεις της στα παιδιά
Μετανάστευση: Οι επιπτώσεις της στα παιδιά  thumbnail

Άγγελος, αναγνώστης του boro.gr

Μετανάστευση: Οι επιπτώσεις της στα παιδιά

Καλησπέρα,

Συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνετε στο boro.gr. Ψάχνουμε άρθρα που να αναλύουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα παιδιά η μετανάστευση μιας Ελληνικής οικογένειας στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα για την δική μας περίπτωση, πρόκειται για τα παιδιά μας 7 και 10 ετών και για μετακίνηση στην Αγγλία. Σήμερα βρισκόμαστε στην επαρχία σε νησί, εργαζόμενοι και οι 2 στο δημόσιο, τα παιδιά μαθαίνουν ήδη Αγγλικά (1-3 χρόνια αντίστοιχα), αλλά κοιτάμε πιθανή μετακίνηση τον Σεπτέμβρη. Ο λόγος δεν είναι οικονομικός: το βασικό κίνητρο είναι η κατάσταση της χώρας, συγκεκριμένα της παιδείας και της υγείας, αλλά και το μέλλον που φαίνεται να είναι κακό για τα σημερινά παιδιά.

Ποια είναι η καταρχήν η γνώμη σας; Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με το θέμα αυτό σε βάθος και γενικότερα; Για παράδειγμα, θα ήταν χρήσιμο να μάθαινε κανείς αν "μπορεί" να βάλει κόκκινες γραμμές στο 'πότε' και στο 'αν' θα πρέπει να μεταναστεύσει, ειδικά αν έχει οικογένεια με
παιδιά όπως εμείς !!!


Αγαπητέ αναγνώστη στο γράμμα σας απαντά η 


Βασιλική Παππά, MSc, PhD,

Συμβουλευτική ψυχολόγος,

Πρόεδρος και επιστημονικά υπεύθυνη

Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων
Αγαπητέ κύριε ,

 

νομίζω ότι θα δυσκολευτείτε ιδιαιτέρως να βρείτε ερευνητικό υλικό σχετικά με τη μετανάστευση των σύγχρονων Ελλήνων στο εξωτερικό και τις πιθανές επιδράσεις της στη συμπεριφορά των παιδιών γενικά, πολύ δε περισσότερο για τη μετανάστευση που δεν έχει ξεκάθαρα οικονομικό χαρακτήρα, αλλά προβάλλεται ως επιλογή, όπως στην περίπτωσή σας. Η μετανάστευση επιφέρει πολλές αλλαγές στη ζωή του παιδιού και είναι γεγονός ότι όλες οι αλλαγές –είτε θετικές είτε αρνητικές– δημιουργούν στρες στην οικογένεια και στα παιδιά. Η προσαρμογή εξαρτάται φυσικά από την προετοιμασία που έχει γίνει, από τον βαθμό της επίγνωσης της νέας κατάστασης και των επικείμενων δυσκολιών, οι οποίες σαφώς δυνητικά φαντάζουν λιγότερες από τα οφέλη. Σε αυτές τις περιπτώσεις πολλών ταυτόχρονων αλλαγών, είναι σημαντικό να υπάρχει μια ασφαλής βάση εκκίνησης π.χ. κάποιο γνωστό αγαπητό πρόσωπο που διαμένει ήδη στον τόπο που σκοπεύετε να μετοικήσετε. Σημαντικός είναι επίσης ο παράγοντας της προσαρμοστικότητας, κυρίως των γονιών: πόσο ευπροσάρμοστοι είναι, πόσο ψύχραιμα διαχειρίζονται τις αρνητικές αλλαγές. Η στάση και το θετικό συναίσθημα των γονιών, η αισιοδοξία τους, αλλά και η “ανθεκτικότητά” τους αποτελούν σημαντικές παραμέτρους. Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι η ειλικρίνεια και η ρεαλιστική παρουσίαση της εκεί πραγματικότητας στα παιδιά. Όταν οι γονείς πάρουν μια τέτοια απόφαση, σαφώς θεωρούν ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Όταν η απόφαση ανακοινώνεται στα παιδιά, αυτό γίνεται μέσα από τη συζήτηση-έκθεση των πλεονεκτημάτων αλλά και των μειονεκτημάτων. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά γίνονται συμμέτοχα στη λήψη της απόφασης. Και φυσικά, μπορούν να εκθέσουν τις δικές τους απόψεις, να προβάλλουν τις δικές τους αντιρρήσεις, οι οποίες μπορούν κάλλιστα να συζητηθούν. Ως προς την ηλικία των παιδιών, δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία, μόνο κατάλληλος τρόπος διαχείρισης.

Σας εύχομαι “καλή τύχη”, ό,τι κι αν αποφασίσετε.Στο ερώτημά σας απαντά και η παιδοψυχίατρος Μερσύνη Αρμενάκα 

Το θέμα της μετανάστευσης είναι τελείως διαφορετικό στα ξενόγλωσσα άρθρα απο την Ελληνική πραγματικότητα.Οι μελέτες που έχουν γίνει αφορούν κυρίως κλινικό πληθυσμό ,δηλαδή άτομα που ήδη παρουσίασαν διαταραχές στην λειτουργικότητα τους.Αν ψάξετε στην ξενη βιβλιογραφία θα πρέπει να κοιτάξετε σε μελέτες γενικού πληθυσμού. Οι μελέτες αυτές είναι πολυδάπανες και δεν γίνονται συχνά στον Ελληνικό χώρο.Αν κοιταξετε σε μηχανές αναζήτησης για ψυχοπαθολογια παιδιών και μεταναστευση στο pubmed ή στο google scholar ή σε όποιο άλλο ξέρετε θα δείτε ότι αναφέρονται σε μετανάστευση βίαιη ,με κινδύνους,με αβεβαιότητα.

  Στην περίπτωση σας αλλά και στην πλειονότητα των Ελλήνων που μεταναστεύουν αφορα όχι αναγκαστική μετανάστευση αλλά επιλογή για καλύτερη ζωή .Φαντάζομαι ότι θα ξεκίνησετε αφού έχετε ήδη βρεί δουλειά και έιναι κάπως στρωμένα το θέμα της κατοικίας.

 Τα παιδιά αποκτούν θέματα όταν ζουν σε αβεβαιότητα και σε απειλή και επισης όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αν η απόφαση σας είναι ενσυνείδητη και δουλεμένη οπώς φαίνεται οι πιθανότητες για αιφνιδιασμό είναι μικρές.

Τα παιδιά είναι πολύ πιο προσαρμοστικά απο τους ενήλικες βέβαια πρέπει να εξετάζουμε και το ταμπεραμέντο των παιδιών μας.Αν τα παιδιά είναι πολύ κλειστά ή και οι γονείς δεν είναι πολύ κοινωνικοί και με λιγες επαφές εκτός οικογενειας τότε και τα παιδιά δυσκολευονται σε νέα ξεκινήματα .

Βασικό είναι πριν το πρώτο βήμα οι ενήλικες να έχετε κανει μια προεργασία για την επιλογή του τόπου εργασίας .Τουλάχιστον ένας απο τους δυο γονείς να έχει επισκεφθεί τον χώρο και να προσπαθεί να βρεί την μελλοντική κατοικία .Όσο πιο στρωμένα είναι τα πράγματα στην αρχή τόσο πιο καλή θα είναι η συνέχεια.Τα παιδιά θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο περιβάλλον ,νεο σχολείο και νέα ατομα .Το γεγονός οτι μιλάμε για οργανωμένα κράτη βοηθά στην πιο γρήγορη προσαρμογή.

 Αν και οι δυο γονεις υποστηρίζετε την επιλογή αυτή τότε και τα παιδιά θα διευκολυνθούν.Οι επαφές με συγγενεις και κοντινά πρόσωπα πρέπι να κρατηθουν και φροντίστε να εχετε τηλέφωνα αλλάκαι ενεργοποιημένες λειτουργίες επικοινωνίας μέσω Internet γιανα μπορούν να συνομιλούν με εικόνα με παππούδες και φίλους.

 Ο κάθε γονιός καθορίζει διαφορετικά τις επιλογές για την οικογένεια του.Μια κοκκινη γραμμή θα ήταν αν τα παιδιά ήταν στην εφηβεία οπότε οι δυσκολίες θα ήταν μεγαλες ενδεχομένως. Κανεις δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα μια εγκατάστασης στο εξωτερικό ,σίγουρα είναι μια απόφαση που θέλη σκέψη .
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X