Αρχική / More / Life stories / Βορίδης: Η σχέση του με τον εθνικισμό,οι έρωτες του και η κουμπαριά με τον Ζεν-Μαρί Λεπέν!
Βορίδης: Η σχέση του με τον εθνικισμό,οι έρωτες του και η κουμπαριά με τον Ζεν-Μαρί Λεπέν! thumbnail

Βορίδης: Η σχέση του με τον εθνικισμό,οι έρωτες του και η κουμπαριά με τον Ζεν-Μαρί Λεπέν!

Ο Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης (γενν. 1964) είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, βουλευτής από το 2007, πρώτα με το κόμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και στη συνέχεια με αυτό της Νέας Δημοκρατίας. Κατείχε τη θέση Υπουργού Υγείας στη κυβέρνηση της Ελλάδας επί Νέας Δημοκρατίας (2012-2015).


Ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή ως γραμματέας της νεολαίας της ΕΠΕΝ. Το 1994 έγινε πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Ελληνικό Μέτωπο. Την άνοιξη του 2005, ως πρόεδρος του Ελληνικού Μετώπου προσχώρησε μαζί με όλο το κόμμα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ήταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ. Με το ΛΑ.Ο Σ εξελέγη τον Οκτώβριο του 2006 νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής και το2007 βουλευτής Αττικής. Με την επανεκλογή του τον Οκτώβριο του 2009, ορίστηκε από τον Καρατζαφέρη γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδος του κόμματος.Το Νοέμβριο του 2011 διορίστηκε Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στηνκυβέρνηση Παπαδήμου. Το Φεβρουάριο του 2012 υπερψήφισε το Μνημόνιο 2, διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ. και εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία, της οποίας έγινε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μέχρι τον Ιούνιο του 2014, όταν και ανέλαβε τη θέση του υπουργού Υγείας. Έχει χαρακτηριστεί και έχει δηλώσει και ο ίδιος ότι είναι αντικομμουνιστής. 


Ο Μάκης Βορίδης γεννήθηκε το 1964 και φοίτησε ως μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών, στο οποίο, ηγούμενος πανελλαδικά της εθνικιστικής μαθητικής οργανώσεως "Ελεύθεροι Μαθητές" υπήρξε πρόεδρος του εικοσαμελούς μαθητικού συμβουλίου έναντι του αντιπάλου του, μετέπειτα βουλευτή Κερκύρας, Νικολάου Γεωργιάδη. Αποφοίτησε από το τετρατάξιο Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών το 1983 και το 1985 εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1990. Στη συνέχεια, έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εμπορικό και το Ναυτικό Δίκαιο στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Λονδίνου, όπου έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο με διάκριση Merit.


Υπηρέτησε τη θητεία του το 1992 – 1993 ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός Πυροβολικού, αρχηγός της 92 Α΄ ΕΣΣΟ στη Σχολή Πυροβολικού και απολύθηκε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού.


Επίσης σε άρθρο του, τίθεται ευθέως υπέρ της θανατικής ποινής. Μεταξύ άλλων αναφέρει: "Δεν είμαι εναντίον της θανατικής ποινής. Πιστεύω ότι είναι δίκαιη ποινή για την τιμωρία αποτρόπαιων εγκλημάτων." Την ίδια άποψη επανέλαβε και σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο της ΝΕΤ Μανώλη Κοττάκη σε συνέντευξή του στην εκπομπή στις 26 Ιανουαρίου 2013.Τι έγινε μετά το σχολείο;


Μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών διορίσθηκε Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας της Ε.Π.ΕΝ., κόμματος, το οποίο είχε ιδρύσει μέσα από τη φυλακή ο έγκλειστος επικεφαλής της Χούντας των Συνταγματαρχών Γεώργιος Παπαδόπουλος, πόστο στο οποίο παρέμεινε μέχρι το 1990. Στη θέση αυτή είχε αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Νίκο Μιχαλολιάκο (σήμερα γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής). Ως φοιτητής ίδρυσε τη φοιτητική οργάνωση Φοιτητική Εναλλακτική, ως επικεφαλής της οποίας διεγράφη από το σύλλογο φοιτητών Νομικής για φασιστική δράση το 1985, ενώ τον επόμενο χρόνο η ΕΦΕΕ υπέβαλε μήνυση εναντίον του για τη συμμετοχή του σε επίθεση φασιστών κατά φοιτητών της Νομικής, η οποία ωστόσο δεν είχε κάποια τύχη. Για την περίοδο εκείνη έχει επανειλημμένως ερωτηθεί, ενώ προσφάτως στην εφημερίδα Athens News διευκρίνισε ότι «Η ΕΠΕΝ ήταν το κύριο όχημα για να εκφράσει τις απόψεις της η εθνική, λαϊκή και κοινωνική Δεξιά, και είχε εκλέξει ευρωβουλευτή. Ως ακτιβιστής στον εθνικό, πατριωτικό κύκλο που ήθελα να δραστηριοποιηθώ πολιτικά, ήταν η μόνη διέξοδος».Στις 12 Μαΐου 1985 ο Μάκης Βορίδης συμμετείχε, με ομοϊδεάτες από τη Νεολαία ΕΠΕΝ, σε επίθεση κατά αντιεξουσιαστών. Οι αντιεξουσιαστές διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πολιορκούμενους στο Χημείο ομοϊδεάτες τους. Στη στήλη «Ιός» της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας στις 9 Ιουνίου 2002 δημοσιεύτηκε φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο Μάκης Βορίδης κρατώντας αυτοσχέδιο τσεκούρι μαζί με αλλους οπλισμένους χουντικούς ομοϊδεάτες του.Τον Απρίλιο του 1994 μαζί με άλλα 200 στελέχη του ευρύτερου εθνικιστικού χώρου, προερχόμενα κυρίως από την Ε.Π.ΕΝ. και το διαλυθέν ΕΝ.Ε.Κ., ίδρυσε το Ελληνικό Μέτωπο και εξελέγη με ισχυρή πλειοψηφία Πρόεδρός του, θέση την οποία κράτησε μέχρι την άρση της πολιτικής δράσεως του Ελληνικού Μετώπου από την Κεντρική του Επιτροπή, τον Μάιο του 2005Ως Πρόεδρος του Ελληνικού Μετώπου συμμετείχε δύο φορές στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας το 1998 ποσοστό 0,60% και το 2002 0,90%[15]. Υποψήφιος βουλευτής ήταν το 2000 στο κοινό ψηφοδέλτιο του Ελληνικού Μετώπου με την Πρώτη Γραμμή του Κώστα Πλεύρη, το 2004 με το Ελληνικό Μέτωπο και τον Σεπτέμβριο του 2007 με τον ΛΑ.Ο.Σ., όταν και εξελέγη.


H έντονη φημολογία, που είχε αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο, περί αποχώρησής του από το ΛΑ.Ο.Σ. λόγω υποτιθεμένων επαφών του με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και με την Ντόρα Μπακογιάννη είχε οδηγήσει συχνά σε έντονες αντιδράσεις από πλευράς του Γιώργου Καρατζαφέρη, με τις σχέσεις των δύο ανδρών ενίοτε να ψυχραίνονται και να αποκαθίστανται με κινήσεις και δηλώσεις εκατέρωθεν. Αφορμή για αυτήν την παρατεταμένη κατάσταση ήταν η απόφαση του Γιώργου Καρατζαφέρη να μην δώσει στον Μάκη Βορίδη το χρίσμα για την υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη Αττικής και κυρίως οι λόγοι που ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επικαλέστηκε για αυτήν του την απόφαση. Η υποψηφιότητα του Γεωργιάδη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, πράγμα που οδήγησε σε περαιτέρω γκρίνιες, αφού προ των εκλογών ήταν αρκετά διαδεδομένη η άποψη ότι ο Βορίδης θα μπορούσε να παράσει ακόμη και στον δεύτερο γύρο.Πρόσφατα, ο Μάκης Βορίδης, στην προαναφερθείσα συνέντευξή του στην αγγλόφωνη αθηναϊκή εφημερίδα Athens News δήλωσε ότι «αν η επιθυμητή εθνική συναίνεση με το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιτευχθεί, μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. είναι πιθανή». Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ίδια συνέντευξη, για πρώτη φορά μετά από καιρό, ο Μάκης Βορίδης δηλώνει ρητά ότι είναι εθνικιστής. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε μεταφρασμένη και στα ελληνικά σε ιστοσελίδα που ελέγχεται από το περιβάλλον του Μάκη Βορίδη. Από το 2007, όταν και εξελέγη βουλευτής μέχρι και τη δήλωση αυτή, ο μόνος δημόσιος προσδιορισμός της ιδεολογικής του ταυτότητος ήταν «εθνικοφιλελεύθερος»,

Οι δύο του γάμοι και ο κουμπάρος του Ζεν Μαρί Λεπέν


 


Είναι παντρεμένος με την παιδίατρο Δανάη Μιχελάκου, με την οποία απέκτησαν έναν γιο και μία κόρη.Στο πρώτο γάμο του Μάκη Βορίδη με τη δικηγόρο Ζωή Ράπτη κουμπάρος ήταν ο Ευτύχιος Βορίδης, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και προσωπικός ιατρός του Κων/νου Γ. Καραμανλή και στον δεύτερο, με την παιδίατρο Δανάη Μιχελάκου, κουμπάρος ήταν o ίδιος ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. Τότε μάλιστα, μπρος στον φόβο επεισοδίων, είχε αποκλειστεί ο Αγ. Διονύσιος στο Κολωνάκι από διμοιρίες των ΜΑΤ! Χαριτολογώντας, πριν από το μυστήριο ο αδερφός του Κώστας έλεγε: «Στον πρώτο γάμο, ρε Μάκη, ήρθε η αστυνομία, στον δεύτερο τα ΜΑΤ, στον τρίτο τι θα γίνει, θα μπουν τα τανκς;».


«Η απάντηση είναι όχι. Γιατί δεν προβλέπεται τρίτος γάμος» έχει πει ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης 


Η γνωριμία με την Δανάη

Οκτώβριος του 2002. Ο Μάκης Βορίδης είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Στην πλατεία Κολοκοτρώνη έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου και οπαδών για τον ακούσουν στην κεντρική προεκλογική ομιλία του. Είχε κατέβει από το βήμα, είχε χαλαρώσει από την ένταση και είχε αρχίσει να χαιρετά τους παρευρισκόμενους, όταν το βλέμμα του έπεσε στη Δανάη Μιχελάκου, η οποία συνόδευε τη μητέρα της στην εκδήλωση. Ωστόσο εκείνη την ημέρα προείχαν οι προεκλογικές υποχρεώσεις. Το ενδιαφέρον του Μάκη Βορίδη όμως έγινε αντιληπτό τόσο από τη μητέρα της Δανάης, Λέλα, όσο κι από έναν κοινό τους φίλο, οι οποίοι και οργάνωσαν μια συγκέντρωση για πολιτικούς στο σπίτι της. Εκείνη την περίοδο η Δανάη έκανε την ειδικότητά της στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Η ιατρική στην οικογένειά της δεν ήταν ένα ξένο επάγγελμα. Κόρη του γνωστού αναισθησιολόγου στο Πολεμικό Ναυτικό Παναγιώτη Μιχελάκου, ο οποίος είχε έντονη επιστημονική και συγγραφική δραστηριότητα, και της μαίας Λέλας Παπαλάμπρου, η ίδια επέλεξε την ειδικότητα της παιδιάτρου. Η έντονη αγάπη της για τα μικρά παιδιά ήταν το βασικότερο κίνητρο για την απόφασή της. 


«Είναι μια ανεξάρτητη, δυναμική γυναίκα, με έντονη αίσθηση του χιούμορ» λένε όσοι τη γνωρίζουν από κοντά. Αυτά τα χαρακτηριστικά της προφανώς γοήτευσαν και τον γνωστό δικηγόρο. Σύντομα έγιναν ζευγάρι και κατάφεραν να έχουν μια απόλυτα ισορροπημένη σχέση. Η Δανάη ως πολυάσχολη νέα γιατρός μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ οικογένειας, ιατρείου και νοσοκομείου. Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X