Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Απλή εξέταση ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο στο πάγκρεας
Απλή εξέταση ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο στο πάγκρεας thumbnail

Απλή εξέταση ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο στο πάγκρεας

Τα αυξημένα επίπεδα τριών πρωτεϊνών στα ούρα μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του παγκρέατος σε αρχικό στάδιο, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία και την Ισπανία.


Το εύρημα αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε μία μη επεμβατική, φθηνή, διαγνωστική εξέταση για μία νόσο που έως στιγμής δεν μπορεί να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο.


Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους δυσκολότερους καρκίνους, διότι στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα και δεν υπάρχει τσεκ απ γι’ αυτόν. Έτσι, στο 80% των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται όταν έχει μετασταθεί, με συνέπεια να έχει χαμηλά ποσοστά ιάσεως.


Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν σχεδόν 500 δείγματα ούρων. Τα περίπου 200 προέρχονταν από ασθενείς με παγκρεατικό καρκίνο, τα 92 από πάσχοντες από χρόνια παγκρεατίτιδα, τα 87 από υγιείς εθελοντές και τα υπόλοιπα από πάσχοντες από καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως.


Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Clinical Cancer Research», από τις 1.500 πρωτεΐνες που απομονώθηκαν σε όλ’ αυτά τα δείγματα, οι τρεις (λέγονται LYVE1, REG1A και TFF1) υπήρχαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα στους πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος.


Αυτή η «πρωτεϊνική υπογραφή» του καρκίνου αναζητήθηκε σε όλα τα δείγματα σε εκ νέου ανάλυση που έγινε και διέγνωσε με ακρίβεια 90% τα δείγματα που αντιστοιχούσαν στους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος.


Οι πάσχοντες από χρόνια παγκρεατίτιδα είχαν σαφώς χαμηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών.


Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους με ανθρώπους που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος, ενώ θέλουν να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς ασθενών και υγιών εθελοντών.


«Το εύρημά μας είναι συναρπαστικό διότι για πρώτη φορά έχουμε μία γνήσια ελπίδα ότι ίσως βρισκόμαστε κοντά σε ένα τσεκ απ για τον παγκρεατικό καρκίνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νικ Λεμουάν, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο QueenMary του Λονδίνου.


«Οι ασθενείς συνήθως διαγιγνώσκονται όταν ο καρκίνος τους είναι ανίατος, αλλά αν διαγνωστούν στο στάδιο 2 το ποσοστό επιβίωσης είναι 20% και αν διαγνωστούν στο στάδιο 1 φτάνει το 60%.


»Επομένως το ότι έχουμε κάτι που μπορεί να φέρει τον καρκίνο σε πολύ πιο αρχικό στάδιο, όταν ακόμα είναι ιάσιμος, είναι πραγματικά ελπιδοφόρο».
Πηγή : Web Only

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X