Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Επικριτικοί γονείς: Όταν τα παιδιά φοβούνται να πουν την αλήθεια
Επικριτικοί γονείς: Όταν τα παιδιά φοβούνται να πουν την αλήθεια thumbnail

Xριστίνα, 15 ετών

Επικριτικοί γονείς: Όταν τα παιδιά φοβούνται να πουν την αλήθεια

Αναγνώστριά μας ρωτα:


Καλησπέρα σας Θα ήθελα να μου απαντήσετε στο εξής: Πώς να αντιμετωπίσω την αντίδραση της οικογένειάς μου όταν μάθουν ότι κάποιος φίλος μου έχει μια ειδική ανάγκηαν και δεν του φαίνεται. Είναι πολύ καλό παιδί και θετικός χαρακτήραςμε θέληση για τη ζωή και τον θαυμάζω πολύ. Οι δικοί μου από την άλλη πλευρά είναι επικριτικοί δεν στέκονται στην ψυχή ενός ατόμου και κολλάνε πολύ εύκολα ταμπέλες Τι να κάνω; Τι να τους πω; Ευχαριστώ πολύ. 


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος Πάνος Μυλωνάς 


Αγαπητή αναγνώστρια,


Φαίνεται να σας απασχολεί πώς να διαχειριστείτε τη κατάσταση με τους γονείς και ένα φίλο σας. Γράφετε ότι οι γονείς σας είναι επικριτικοί και φοβάστε την αντίδραση τους όταν μάθουν ότι αυτός ο φίλος σας έχει μια ειδική ανάγκη. ’Ισως σας στεναχωρεί ότι οι γονείς σας εστιάζουν σε ένα χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου και δε μπορούν να δουν πέρα απο αυτό. Στερεότυπα έχουμε όλοι μας, συνήθως από άγνοια. Οι γονείς σας μπορεί να μην έχουν γνωρίσει ξανά κάποιον άνθρωπο με μια ιδιαιτερότητα ή μια ειδική ανάγκη. Είναι πιθανό αφού γνωρίσουν το φίλο σας να τον αντιμετωπίσουν χωρίς να εστιάσουν στη διαφορετικότητα του.


Ακόμη και αν οι γονείς σας συνεχίσουν να είναι επικριτικοί δε θα πρέπει να επιτρέψετε στη στάση τους να επηρεάσει τη σχέση σας με το φίλο σας. Πρέπει να θέσετε κάποια όρια και να στείλετε το μήνυμα ότι στις δικές σας υποθέσεις και στις δικές σας σχέσεις θα κάνατε αυτό που θεωρείτε εσείς σωστό.  Όποτε κάποιος σας φέρεται με τρόπο που δεν είναι σωστός, καλό θα ήταν να μη σκέφτεστε 'τι μπορώ να κάνω για να αλλάξει συμπεριφορά' αλλά 'τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τον εαυτό μου'. Γενικά μη δίνετε δικαιώματα και περιθώρια στους άλλους να ανακατεύονται στη ζωή σας. Μπορείτε να κάνετε παρέα με όποιον θέλετε και δε χρειάζεται να δικαιολογηθείτε σε κανέναν.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X