Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Έφηβοι που χαράσσουν τα χέρια τους: Μια επικίνδυνη "μόδα"
Έφηβοι που χαράσσουν τα χέρια τους: Μια επικίνδυνη "μόδα" thumbnail

Aντωνία, 16 ετών

Έφηβοι που χαράσσουν τα χέρια τους: Μια επικίνδυνη "μόδα"

Aναγνώστριά μας ρωτά: 


Γεια σας, είμαι μαθήτρια της Β’ Λυκείου. Φέτος, ήρθε στην Α’ Λυκείου μια κοπέλα που την γνώριζα από παλιά, όμως, όχι και τόσο καλά. Τώρα έχουμε γίνει πολύ καλές φίλες. Εγκαταλελειμμένη από τον πατέρα της σε ηλικία 2 ετών ζει με την αλλοδαπή μητέρα της σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το πρόβλημα είναι ότι πέρα απ’ το ότι είναι υπερβολικά συναισθηματική, ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις της με τ’ αγόρια, σήμερα ήρθε στο σχολείο με χαραγμένα χέρια.


Εγώ έχοντας προσπαθήσει να υποκριθώ απόπειρα αυτοκτονίας για να κεντρίσω την προσοχή των γονιών μου της είπα ότι το έκανε απλώς για να διαμαρτυρηθεί. Αν δεν ήθελε την ζωή της, θα είχε κόψει τις φλέβες της με το μαχαίρι και δεν θ’ αρκούνταν σε χαραξιές, έτσι δεν είναι; Συμφώνησε. Στην συνέχεια, άρχισε να μου λέει ότι αυτό που έκανε θέλει πολύ κουράγιο κι ότι η κοπέλα για την οποία την απέρριψε το αγόρι που αγαπάει δεν θα είχε ποτέ τα κότσια να κάνει κάτι τέτοιο.


Μου είπε επίσης  ότι προσπαθεί να φέρει τον ψυχικό της πόνο στην επιφάνεια με το να τον μετατρέψει σε σωματικό για να εκτονωθεί. Το περίεργο, ωστόσο, είναι ότι όχι μόνο επεδείκνυε παντού τις χαραξιές αλλά κατά κάποιον τρόπο με συμβούλευε για το πώς να κάνω κι εγώ το ίδιο. Ασφαλώς, δεν θέλει το κακό μου. Θα ήθελα να μάθω πώς να τονώσω  την αυτοπεποίθηση της γιατί δεν θέλω να καταστρέψει την εφηβεία της όπως εγώ.


Στο ερώτημά σας απαντά η σχολική ψυχολόγος Μαρκέλλα Καπλάνη 


Στο ερώτημά σου απαντά η  ψυχολόγος Μαρκέλλα Καπλάνη


Μαρκέλλα Καπλάνη


www.normavitae.com 


Είναι πάρα πολύ όμορφο και αξιέπαινο το ενδιαφέρον σου την φίλη σου καθώς και η ανάγκη σου για να την βοηθήσεις! Το ιστορικό που παραθέτεις αλλά και η εξήγηση που σου δίνει γύρω από το θέμα (χαραγμένα χέρια) υποδεικνύουν ότι υπάρχει ιδιαίτερο βάθος σε αυτό που βιώνει η φίλη σου. Πολύ πιθανώς να μιλάμε και για κατάθλιψη αν και κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το κρίνουμε ούτε τόσο εύκολα ούτε και από απόσταση. 

 

Επομένως, είναι λίγα αυτά που μπορείς να κάνεις εσύ εάν η ίδια η φίλη σου δεν εχει συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται βοήθεια και δεν κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης της. Όπως την περιγράφεις, τουλάχιστον τώρα, δεν φαίνεται να κατανοεί πόσο κακό κάνει στον εαυτό της κι ούτε να έχει την θέληση να δεχτεί βοήθεια. Αυτό λοιπόν που μπορείς να κάνεις εσύ για να την βοηθήσεις ουσιαστικά είναι να συνεχίσεις να της δείχνεις αυτό το ενδιαφέρον και τη φροντίδα που έχεις απέναντι της με υπομονή και κατανόηση. Εξήγησέ της πως θα είσαι εκεί για εκείνη να την στηρίζεις και ότι την αγαπάς και την αποδέχεσαι όπως είναι. 

 

Το άτομο το οποίο επιλέγει να κάνει μία τέτοια πράξη, αποζητάει την αγάπη των άλλων μέσα από την προσοχή που θα του δείξουν λόγο της έκπληξης και του φόβου που αυτή προκαλεί. Η φίλη σου πολύ πιθανώς πιστεύει πως εάν σταματήσει να κόβεται, δεν θα έχει την ανάλογη στοργή από τους άλλους γιατί δε νιώθει πως την αξίζει εάν δεν είναι θύμα. Αυτό δεν είναι κάτι που δουλεύεται εύκολα εκτός συμβουλευτικής, και γι αυτό, όταν είναι έτοιμη, καλό θα ήταν να δει έναν ειδικό για να δουλέψει αυτοπεποίθησή της από τα θεμέλια της. 

 

Για τώρα, είναι καλό να περιβάλλεται από άτομα τα οποία θα της δείχνουν αγάπη άνευ όρων. Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι όλη η ευθύνη πρέπει να πέφτει πάνω σου. Θυμήσου πως για να βοηθήσουμε τους άλλους πρέπει πρώτα εμείς να είμαστε καλά και αν αυτή η κατάσταση αρχίσει να σε καταπιέζει, πρόσεχε! Μην παίρνεις περισσότερες ευθύνες από αυτές που μπορείς να αντέξεις. Την ευθύνη για την ακεραιότητα της φίλη σου την έχει ίδια, και εφόσον είναι ανήλικη, και η μητέρα της. Εφόσον μου λες πως είναι σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, μπορούν να απευθυνθούν και στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου τους για να δουν εάν μπορεί να βλέπει έναν ειδικό χωρίς χρέωση. Επίσης υπάρχουν σύμβουλοι ψυχικής υγείας που προσφέρουν μειωμένες τιμές σε κάποιες περιπτώσεις. Λύσεις υπάρχουν γι αυτόν που θέλει να τις βρει! Το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μας και να μην τρεφόμαστε από αυτό. Για να βοηθήσεις κάποιον πρέπει και ο ίδιος να γραπώσει το απλωμένο σου χέρι… Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X