Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Τρως πολύ κρέας; Από ποιον τύπο καρκίνου κινδυνεύεις
Τρως πολύ κρέας; Από ποιον τύπο καρκίνου κινδυνεύεις thumbnail

Τρως πολύ κρέας; Από ποιον τύπο καρκίνου κινδυνεύεις

Μια διατροφή πλούσια σε κρέας αυξάνει τον κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκίνου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer. Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson στο Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για άτομα με συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις καθώς και όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ο νεφροκυτταρικός καρκίνος είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου των νεφρών και εμφανίζει ανοδική τάση τις τελευταίες δεκαετίες. Οι επιστήμονες αποδίδουν την τάση αυτή εν μέρει στη δυτική διατροφή, κυρίως στη μεγάλη κατανάλωση προϊόντων κρέατος.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Στέφανι Μελκονιαν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 660 ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνο και 700 υγιή άτομα, συσχετίζοντας τη διατροφή με τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, η αυξημένη κατανάλωση κρέατος συνεπαγόνταν και αυξημένο κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκίνου. Οι ασθενείς που είχαν νοσήσει ανάφεραν μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου και λευκού κρέατος, κυρίως ψητού και τηγανητού, συγκριτικά με τα υγιή άτομα.

Επιπλέον, τα άτομα που ήταν φορείς μετάλλαξης στο γονίδιο ITPR2, το οποίο ήδη έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο των νεφρών, ήταν πιο ευάλωτοι στις συνέπειες από τις διατροφικές συνήθειές τους.

Η Δρ Μελκονιαν σημειώνει ότι η συνετή κατανάλωση κρέατος, καθώς και η αποφυγή κρεατικών που έχουν μαγειρευθεί σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
health.in.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X