Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Tα συμπτώματα της ουρολοίμωξης σε ένα παιδί
Tα συμπτώματα της ουρολοίμωξης σε ένα παιδί  thumbnail

Tα συμπτώματα της ουρολοίμωξης σε ένα παιδί

Η ουρολοίμωξη είναι μια αρκετά συχνή ασθένεια, καθώς οι ειδικοί υπολογίζουν ότι περίπου 1 στα 100 αγόρια και 3 στα 100 κορίτσια θα εμφανίσουν ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης μία φορά στη ζωή τους μέχρι τα 5 με 6 τους χρόνια. Πολλοί την αποκαλούν σιωπηλή λοίμωξη καθώς είναι ένα πρόβλημα που στα παιδιά, κυρίως μέχρι τα 2 τους χρόνια, είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί και που συχνά οδηγεί –ειδικά αν επιμένει– στο να υποβάλλουμε το παιδί σε άλλες ειδικότερες εξετάσεις.


Τι είναι η ουρολοίμωξη


Στα όργανα των ουροφόρων οδών συγκαταλέγονται οι δύο νεφροί, η νεφρική πύελος με τις ουροφόρες οδούθς απομάκρυνσης των ούρων (ουρητήρες) και η ουροδόχος κύστη με την ουρήθρα. Οι νεφροί καθαρίζουν το αίμα από υπολείμματα που δημιουργούνται κατά το μεταβολισμό του σώματος και τα αποβάλλουν με τα ούρα. Τα ούρα, που σχηματίζονται στους νεφρούς, ρέουν μέσω του ουρητήρα στην ουροδόχο κύστη, που συγκεντρώνει τα ούρα και τα αποβάλλει σε δόσεις μέσω της ουρήθρας. Κάθε μέρα παράγονται 1 έως 1,5 λίτρα ούρων στο σώμα του ανθρώπου. Στη βρεφική ηλικία, η ουροδόχος κύστη έχει χωρητικότητα 50 έως 100 ml και στην παιδική, 300 έως 500 ml και αφού γεμίσει δημιουργείται η πίεση να αδειάσει. Ο έλεγχος του σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης είναι εφικτός μετά το 2ο και έως το 3ο έτος ζωής. Σε ό,τι αφορά όμως τις νύχτες, μερικές φορές μπορεί να επιτυγχάνεται ακόμη και μετά την είσοδο στην σχολική ηλικία.
Σύμφωνα με τον παιδίατρο DR Helmut Keudel, οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται από μικρόβια ή ιούς που φτάνουν στην κύστη μέσω της ουρήθρας. Κάθως η ουρήθρα στα κορίτσια είναι μικρότερη από ό,τι στα αγόρια και επιπλέον η περιοχή του κόλπου προσβάλλεται ευκολότερα από βακτήρια και ιούς, η συχνότητα των ουρολοιμώξεων είναι πολύ υψηλότερη στα κορίτσια. Το αργότερο μετά το 2ο κρούσμα ουρολοίμωξης (στα αγόρια ήδη από το 1ο) πρέπει να ξεκαθαριστεί με υπερηχογράφημα και ακτινολογική εξέταση μήπως αιτία της ουρολοίμωξης είναι κάποια δυσπλασία στην περιοχή των ουροφόρων οδών. Η συχνότερη διαταραχή είναι μια ελαττωματική εκβολή του ουρητήρα στην κύστη. Αυτό έχει ως συνέπεια να παρουσιάζεται κατά την ουρήση το φαινόμενο της επιστροφής ενός υπόλοιπου ούρων από την ουροδόχο κύστη προς τους νεφρούς (κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση), κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρίτιδα και κυστίτιδα.


Τα συμπτώματα


Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης στα βρέφη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πολύ ασαφή. Πυρετός, εμετός και ανορεξία, κυρίως όμως η επανεμφάνιση της ακράτειας ούρων σε ένα μικρό παιδί που είχε φτάσει να είναι σχεδόν πάντα στεγνό υποδηλώνουν μια ενδεχόμενη ουρολοίμωξη. Τα μεγαλύτερα παιδιά σε μια λοίμωξη των ουροφόρων οδών νιώθουν συχνοουρία και κάποιο τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης και μετά. Πολλά παιδιά παραπονιούνται για πόνους στο υπογάστριο και τη βουβωνική χώρα. Πολύωρο μπάνιο σε κρύο νερό, καιρικές συνθήκες υγρασίας και κρύου καθώς επίσης βρεγμένα και κρύα ρούχα ευνοούν ιδιαίτερα την εμφάνιση μιας ουρολοίμωξης.


Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας


Σε κάθε περίπτωση ουρολοίμωξης, θα πρέπει το παιδί σας να αυξάνει την ποσότητα των υγρών που προσλαμβάνει μέχρι να παρουσιαστεί μια αισθητή βελτίωση, ώστε να καθαρίζει περισσότερες φορές η κύστη. Αν μαζί με την ουρολοίμωξη το παιδί σας εμφανίσει ταυτόχρονα και πυρετό, θα πρέπει να παραμείνει στο κρεβάτι μέχρις ότου η θερμοκρασία του σώματος επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα. Φροντίστε ώστε το παιδί σας να έχει πάντα ζεστά πόδια και ζεστό υπογάστριο. Παιδιά που είναι επιρρεπή σε ουρολοιμώξεις πρέπει να φοράνε και μέσα στο σπίτι μάλλινες κάλτσες και ζεστά εσώρουχα. Ζέστη και αρκετά υγρά είναι η καλύτερη πρόληψη από μια νέα ουρολοίμωξη.


Διαβάστε τη συνέχεια στο www.infokids.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X