Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Μανούλα σε μεγάλη ηλικία: Οι κίνδυνοι και τα πλεονεκτήματα
Μανούλα σε μεγάλη ηλικία: Οι κίνδυνοι και τα πλεονεκτήματα  thumbnail

Μανούλα σε μεγάλη ηλικία: Οι κίνδυνοι και τα πλεονεκτήματα

Στις μέρες μας, πολλές γυναίκες κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ πάνω από τα μισά παιδιά στη Μ. Βρετανία αλλά και την Ελλάδα γεννιούνται α μητέρες που είναι πάνω από τα τριάντα. Ποια είναι η αλήθεια για τους κινδύνους και τα πλεονεκτήματα;


Από τον Δρ. Αλέξανδρο Καλογερόπουλο MRCOG Μαιευτήρα 


 Μια σταθερή αρχή


Οι μελέτες για τις μεγαλύτερες μητέρες προβάλλουν πολλά πειστικά επιχειρήματα υπέρ της αργοπορημένης μητρότητας. Το να γίνετε μητέρα λίγο αργότερα στη ζωή σας σημαίνει πως είναι πιο πιθανό να έχετε σταθερη σχέση, να είστε πιο μορφωμένες και πιο εξασφαλισμένες οικονομικά. Επίσης κατά κανόνα έχετε πετύχει τους επαγγελματικούς σας στόχους και έχετε φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, έτσι ώστε να σας είναι πιο εύκολο να αφήσετε για λίγο την καριέρα σας και να επιστρέψετε σε αυτή μόλις το μωρό γεννηθεί. Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, να δεχθείτε πρόθυμα τη μητρότητα, καθώς είστε έτοιμη να εστιάσετε στην οικογένεια, ενώ είναι μικρότερες οι πιθανότητες να αισθανθείτε πως δεσμεύεστε. Και μακροπρόθεσμα είναι πιο πιθανό να πετύχετε ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και τη ζωή σας.


Γονιός με αυτοπεποίθηση


Το να έχετε εμπειρίες ζωής πριν εμπλακείτε με τη μητρότητα ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας. Έτσι, οι μεγαλύτερες μητέρες είναι πιο πιθανό να έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες στη ζωή και την προοπτική να  διαχειριστούν καλύτερα την ανατροφή ενός παιδιού λειτουργώντας με σταθερότητα. Μελέτη έδειξε πως τα παιδιά πιο μεγάλων σε ηλικία γυναικών έχουν και ακαδημαϊκή πορεία.


Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία;


Αν είστε τριάντα πέντε ή μεγαλύτερη και περιμένετε το πρώτο σας παιδί, θεωρείστε ιατρικά «υπερήλικη» Χρειάζεστε στενή παρακολούθηση και επιπλέον ελέγχους για γενετικές ανωμαλίες. Οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν περισσότερες πιθανότητες για πίεση και διαβήτη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν προδρομικό πλακούντα, ενώ είναι mo συχνή η πιθανότητα καισαρικής. Εσείς και το μωρό σας, όμως, είστε σε καλά χέρια. Θυμηθείτε ότι η πλειοψηφία των μεγαλύτερων γυναικών έχει μια καλή εγκυμοσύνη και γεννά υγιή μωρά. Επίσης, είναι γεγονός πως οι μεγαλύτερες γυναίκες προσέχουν περισσότερό τον εαυτό τους.


 


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο του Δρ. Αλέξανδρου Καλογερόπουλου Εγκυμοσύνη- Πρακτικός οδηγός με συμβουλές και οδηγίες πυ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός για την ευγενική παραχώρηση του υλικού 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X