Ποια χρώματα θα φορεθούν την άνοιξη;

Οι χρωματικές τάσεις που θα επικρατήσουν τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2013, επηρεάζονται κυρίως από τις νέες ανάγκες ενότητας  και συνεκτικότητας των κοινωνιών. Έτσι και στη μόδα, έχουμε μια συγχώνευση πολλών και διαφορετικών παραδόσεων αλλά και στυλ.

Για κάποιο χρονικό διάστημα, το χρώμα από μόνο του, αποτελούσε σημαντικό παράγοντα στις αγοραστικές αποφάσεις. Τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει. Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψην μας και το φινίρισμα των υφασμάτων αλλά και τη μορφή των προϊόντων στα  οποία χρησιμοποιούνται τα χρώματα που επιλέγουμε.

Γράφει ο ενδυματολόγος, Νίκος Τσιγαρός

 

 

 

 

 

Οι χρωματικές τάσεις που διαμορφώνουν τις κατευθύνσεις, στη μόδα, στα καλλυντικά, στο τρόπο ζωής, στα γραφικά και στον βιομηχανικό σχεδιασμό για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2013,  περιέχουν τις εξής εννέα χρωματικές παλέτες:

 

Αναδυόμενα λευκά και ροζ, μωβ και φούξια, εξελίσσονται σε λεπτές αποχρώσεις, ενώ το θερμό της άμμου αποτελεί μια σταθερή βάση ανάδειξης του αιθέριου ροζ. Η προκύπτουσα σειρά χαρακτηρίζεται από λεπτότητα, δημιουργώντας μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

Με βάση τα φυσικά χρώματα, ραφιναρισμένα λευκά και εκρού,  τόνοι σάρκας, ενισχύονται από  χρωματιστά βαθιά μπλε navy και μπλε πάπιας.

Παλέτα με βασικό πυρήνα τις αποχρώσεις του μπλε, μακριά από τα υδατώδη μπλε  του παρελθόντος, δημιουργεί συνδυασμούς με φυσικές αντιθέσεις.

Παλέτα που επιτρέπει  τη χρήση πρακτικών χρωματικών συνδυασμών, με καλαίσθητους τόνους του πράσινου, που ικανοποιούν τη διάθεση για φωτεινότερο χρώμα.

Αιώνια φυσικά χρώματα στους τόνους της άμμου και του μπεζ σε ένα νέο κάλεσμα βασικών τόνων.

Η σημασία των καφέ παραμένει δικαιωματικά ως εναλλακτική χρωματική βάση και σταθερός σύντροφος αρμονικών συνδυασμών.

Τα δυνατά fluo και neon χρώματα συνεχίζουν να εξελίσσονται δυναμικά. Μόνα τους ή σε συνδυασμούς με μεγαλύτερες χρωματικές ομάδες, αποπνέουν φρεσκάδα και χαρούμενη διάθεση.

Τα μεταλλικά ως σύγχρονη τάση με επιφάνειες που απομακρύνονται από τις all – over επικαλύψεις, έρχονται ξανά στο προσκήνιο επεξεργασμένα ως σπασμένα δομικά στοιχεία και υλικά.

Τέλος, το μαύρο δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος και επανέρχεται όχι ως ένα ενιαίο μαύρο, αλλά μετατρέπεται από το φως αποκτώντας διαφορετικές υφές και εντάσεις.

 

Σχετικά άρθρα