Αρχική / More / Life stories / Aegean: η πορεία της οικογένειας Βασιλάκη που έχει κατακτήσει τους αιθέρες
Aegean: η πορεία της οικογένειας Βασιλάκη που έχει κατακτήσει τους αιθέρες thumbnail

Aegean: η πορεία της οικογένειας Βασιλάκη που έχει κατακτήσει τους αιθέρες

H Aegean είναι πλέον συνώνημη με την επίτυχια μιας και βραβεύτηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική στην Ευρώπη» στα World Airline Awards με τον αντιπρόεδρο του  αεροπορικού ομίλου, Ευτύχη Βασιλάκη να έχει επενδύσει φέτος σε πάνω από δύο εκατομμύρια θέσεις. Το όνομα Βασιλάκη δεν ταξίδευε παρόλα αυτά πάντα στους… αιθέρες. Όταν πήρε όλη την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, τα σχόλια δεν ήταν και τα πιο κολακευτικά. Κατάφεραν όμως μέσα σε λίγο χρόνο να γίνει ανταγωνιστική. Ποια είναι όμως η συνταγή της επιτυχίας και πώς έφτασε η οικογένεια την αεροπορική εταιρεία στην κορυφή του βάθρου; Ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο αντιπροέδρος της Aegean Airlines και του ΣΕΤΕ γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και είναι σήμερα 48 ετών. Το όνομα Βασιλάκης άρχισε να χτίζεται από τον πατέρα του, Θόδωρο Βασιλάκη, του οποίου τα ίχνη ο ίδιος ακολουθεί. Όλα ξεκίνησαν από μια χρεωκοπημένη Herz σε δύσκολες εποχές και κατάφερε να την κάνει την πετυχημένη εταιρία που είναι σήμερα. O πατέρας του, Θόδωρος και η σύζυγός του Μανουέλα είχαν την ιδέα να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων. Πλέον η νεότερη γενιά, Ευτύχης και Γιώργος, έχει καταστεί ένας από τους κυρίαρχους παίκτες του κλάδου. 


Πριν από λίγες μέρες, ο Θεόδωρος Βασιλάκης έλαβε και την τιμητική διάκριση σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς , η οποία προκύπτει σε αναγνώριση της προσφοράς του στην οικονομική και επιχειρηματική ζωή του τόπου. Ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε πει "Όταν είδαμε ότι ανοίξανε και κλείσανε πολλές εταιρείες και ότι η Ελλάδα, που το βασικό της προϊόν είναι ο τουρισμός, συνέχιζε να υποφέρει από έλλειψη ποιοτικής αερομεταφοράς, ξεκινήσαμε. Στη πορεία είδαμε ότι πρέπει να επεκταθούμε, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πελατών μας, που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν και εκτός Ελλάδας. Προχωρήσαμε σε εξαγορές εταιρειών για να εξορθολογήσουμε το στόλο."


VASILAKIS THEOD


Γεννήθηκε το 1940 και από μικρός είχε επιχειρηματικό δαιμόνιο.  Όσοι γνωρίζουν την ιστορία του, έχουν να λένε ότι μετά το σχολείο δούλευε στα αμπέλια.
ο Θεόδωρος και η Μανουέλα Βασιλάκη


Το 1958 πήγε για σπουδές στις ΗΠΑ και επιστρέφοντας στην Κρήτη το 1961 μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση, στις διανομές των καυσίμων της εταιρίας «Ρέστης» στο νομό Ηρακλείου. Λίγα χρόνια αργότερα, με την εξαγορά της «Ρέστης» από την Texaco, από την οποία ο νεαρός Θόδωρος πήρε το δικαίωμα διανομής καυσίμων σε όλη την Κρήτη, δημιουργώντας, παράλληλα, ιδιόκτητο δίκτυο πρατηρίων.


Το 1962 είναι και η στιγμή που αρχίζει και η ανοδική πορεία, όταν συνάπτει συμβόλαιο αντιπροσώπευσης στην Κρήτη της εταιρίας ενοικιάσεων αυτοκινήτου Hertz Ιnternational.


ScreenHunter_435 Feb. 29 16.42


Έχει ως χόμπι την συλλογή έργων τέχνης και εκκλησιαστικών ειδών, ενώ είναι και παίχτης του γκολφ. Ο ίδιος είναι “πρωτεργάτης” της προβολής της Ελλάδας ως γκολφικό προορισμό. Ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Aegean Airlines Pro-Am, έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη των μεγάλων τουρνουά γκολφ και έχει αναδείξει τις τουριστικές και γκολφικές υποδομές της, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην “πολυπόθητη” επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.


vasilakis theod


Ο γιος, Ευτύχης Βασιλάκης, εκτός από αντιπρόεδρος της Aegean, είναι και αντιπρόεδρος στην εταιρία αυτοκινήτων και συμμετέχει και στα ΔΣ των Technocar Seat και Vitacar SA- Opel, ενώ ο άλλος γιος, ο Γιώργος, έχει αναλάβει και την συνδικαλιστική προάσπιση των συμφερόντων όλου του κλάδου ως πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου. Η εταιρεία δραστηριοποιείται και σε άλλες χώρες όπως στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.Γιώργος Βασιλάκης


Πριν ασχοληθεί όμως με τους… αιθέρες, ο Ευτύχης ήθελε να σπουδάσει υπολογιστές. Αφού τελείωσε τη σχολή Μωραΐτη, έφτασε μέχρι το Γέιλ το ΄84. Τελικά ασχολήθηκε με τα οικονομικά και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Δεν είναι και λίγες οι φορές που έχει αναλάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις, όπως 500 απολύσεις, όταν η εταιρεία κατέγραψε ζημιές ύψους 25,3 εκατ. ευρώ πριν από μερικά χρόνια. Το στρατηγείο της αεροπορικής εταιρίας βρίσκεται στην Κηφισιά είναι για τον Ευτύχη είναι το δεύτερο σπίτι του. Ο Ευτύχιος Βασιλάκης είναι χαμηλών τόνων και μακριά από αυτό που λέμε άνθρωπος των δημοσίων σχέσεων. Βέβαια, οι ισχυρές γνωριμίες του πατέρα του αποτελούν μια ισχυρή «παρακαταθήκη» και για τον ίδιο.


Ως γνήσιος Κρητικός, του αρέσει πολύ ο ντάκος και μια δυο φορές το χρόνο θα γλεντίσει με λύρα, είναι καλός στην παρέα κι έχει δυο αδελφικούς φίλους, ο ένας ο Μανώλης είναι και κουμπάρος του. Τα βουνά τον εκφράζουν και θέλει να πηγαίνει με φίλους. Όταν αισθάνεται αγχωμένος και περπατά, νιώθει να φεύγουν βάρη από πάνω του, να καθαρίζει το μυαλό του. Η οικογένεια είναι πολύ σημαντική για κείνον, αν και μερικές φορές δεν προλαβαίνει ούτε να πει καληνύχτα στα παιδιά του.Όταν ήταν μικρός στην Κρήτη, όπως έχει πει ο ίδιος «δεν έπαιζα με αεροπλανάκια και αυτοκίνητα, αλλά προτιμούσα το ποδόσφαιρο».Φανατικός οπαδός του Παναθηναϊκού, δίνει αρκετά συχνά το παρών στο ΟΑΚΑ, αν και κινείται διακριτικά στον χώρο των VIP. Οι κινήσεις του τον «φωτογραφίζουν» ως έναν απλό και χαμογελαστό άνθρωπο. Χωρίς συνοδεία, χωρίς ασφάλεια και έπαρση εξάλλου δεν είναι τόσο γνωστός όσο ο πατέρας του.


Τηρώντας τις παραδόσεις, κάθε Κυριακή μεσημέρι και όταν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις το επιτρέπουν, ο Ευτύχιος και ο αδελφός του Γιώργος, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, μαζεύονται στο οικογενειακό τραπέζι στο πατρικό τους σπίτι στο Χαλάνδρι, αφού ο πατέρας τους το έχει θέσει ως όρο για να παραμένει όλη η οικογένεια ενωμένη. Γεώργιος ΒασιλάκηςΤο εξοχικό της οικογένειας στην Κέρκυρα είναι χάρμα οφθαλμών. Το αρχοντικό Θεοτόκη είναι μια πραγματική έπαυλη!


Ο άρχοντας των αιθέρων και το παραλιακό εξοχικό του στην Κέρκυρα


Ο άρχοντας των αιθέρων και το παραλιακό εξοχικό του στην Κέρκυρα


Ο άρχοντας των αιθέρων και το παραλιακό εξοχικό του στην Κέρκυρα

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X