Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Εγκυμοσύνη: Πόσο νερό και πόσο καφέ πρέπει να πίνεις;
Εγκυμοσύνη: Πόσο νερό και πόσο καφέ πρέπει να πίνεις;  thumbnail

Εγκυμοσύνη: Πόσο νερό και πόσο καφέ πρέπει να πίνεις;

Είστε μέλλουσα μητέρα και ανάμεσα στις οδηγίες που ακούτε και λαμβάνετε καθημερινά, έχετε αρχίσει να ανησυχείτε για το πώς μπορεί να επηρεάσουν εσάς ή το μωρό σας ορισμένα τρόφιμα και συστατικά; Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τις πιο συνηθισμένες σχετικές απορίες, σύμφωνα με τις συστάσεις και όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα! Δώστε προσοχή! Επειδή κάθε γυναίκα και συνεπώς, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και μοναδική,είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε το γιατρό ή το διατροφολόγο σας για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς αυτός είναι ο αρμόδιος που θα σας καθοδηγήσει καταλλήλως, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι προσλαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τόσο για εσάς όσο και για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.


Μπορώ να καταναλώνω καφέ;


Ο καφές και γενικότερα η κατανάλωση καφεΐνης πράγματι περιορίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν αποκλείεται/ διακόπτεται όμως! Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση έως και 200 mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλής για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 2 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ και σε 3-4 φλιτζάνια ελληνικού καφέ την ημέρα. Καφεΐνη περιέχεται εκτός από τον καφέ και σε άλλα ροφήματα και τρόφιμα όπως το τσάι, το κακάο, τα αναψυκτικά τύπου cola και οι σοκολάτες. Πιο συγκεκριμένα, για να αντιληφθείτε τι πρακτικά σημαίνουν τα 200mg καφεΐνης/ ημέρα αρκεί να υπολογίσετε ότι ένα ποτήρι (240ml) καφέ περιέχει 65-140mg καφεΐνης (ανάλογα με το είδος και τον τρόπο παρασκευής του), ένα ποτήρι (250ml) τσάι 40-50mg, ένα ποτήρι (250ml) αναψυκτικού τύπου cola 25-30mg καφεΐνης, και μία πλάκα σοκολάτα υγείας 100g περίπου 40mg. Επιπλέον, μπορείτε να ελέγχετε τις ετικέτες της συσκευασίας του εκάστοτε προϊόντος καθώς και να αναζητάτε και αντίστοιχα τρόφιμα και ροφήματα με την ένδειξη «χωρίς καφεΐνη», προκειμένου να μην ξεπερνάτε το συνιστώμενο όριο.


 Παρατηρώ ότι γενικότερα πρήζομαι, πόσο νερό πρέπει να πίνω;


Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πολλές (π.χ. παραγωγή του αμνιακού υγρού), με αποτέλεσμα, την αύξηση του όγκου των υγρών στο σώμα σας και επομένως την αύξηση των αναγκών σας σε υγρά. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA),2,3L υγρών ημερησίως θεωρείται επαρκής ποσότητα για τις εγκύους, ενώ η ποσότητα αυτή μπορεί να προέρχεται από διαφορετικές πηγές και κυρίως από το πόσιμο νερό (βρύσης και εμφιαλωμένο) και τα ροφήματα (80%) αλλά και από τα υγρά που περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε (20%), λαμβάνοντας υπόψη το θερμιδικό περιεχόμενο αυτών των τροφίμων και ποτών.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X