Αρχική / Υγεία / Δερματολογία / Μια λιγότερο γνωστή μορφή καρκίνου
Μια λιγότερο γνωστή μορφή καρκίνου thumbnail

Μια λιγότερο γνωστή μορφή καρκίνου

Το φως του ήλιου θεωρείται η βασική αιτία μελανώματος αλλά η καθημερινή φυσιολογική φθορά εμφανίζεται να προκαλεί μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου τουλάχιστον σε ένα μέρος που δεν το βλέπει συχνά ο ήλιος, αναφέρουν ερευνητές.


Η πίεση και η φθορά που επέρχεται από το περπάτημα ή το τρέξιμο θα μπορούσαν να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για το μελάνωμα στα πέλματα των ποδιών, διατείνονται Ιάπωνες ερευνητές.


Το χειρότερο είναι ότι επειδή οι άνθρωποι δεν σκέφτονται να ελέγξουν για μελάνωμα στα πέλματα, όταν ο καρκίνος εμφανίζεται είναι συνήθως σε προχωρημένη μορφή.


Το μελάνωμα στα πέλματα εκδηλώνεται συνήθως σε σημεία που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση όταν οι άνθρωποι περπατούν ή τρέχουν, αναφέρει Καθηγητής Δερματολογίας σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ιαπωνίας.


Αυτά τα σημεία (η πελματιαία επιφάνεια) περιλαμβάνουν τη σφαίρα του ποδιού (ball of the foot), την καμάρα και ειδικά τη φτέρνα.


"H πελματιαία πίεση και η διατμητική τάση (shear stress) σχετίζονται με την ανάπτυξη μελανώματος στα πέλματα".


Το μελάνωμα χτυπά τα μελανοκύτταρα του δέρματος που παράγουν καφέ χρωστική ουσία που αποκαλείται μελανίνη.


Πρόκειται για μια σχετικά σπάνια αλλά πολύ σοβαρή μορφή καρκίνου. Το μελάνωμα ευθύνεται για μόλις το 1% των καρκίνων του δέρματος αλλά προκαλεί τους περισσότερους θανάτους. Περισσότερα από 76,000 νέα κρούσματα μελανώματος υπολογίζεται ότι θα διαγνωστούν στις ΗΠΑ το 2016 και περίπου 10,000 άνθρωποι θα πεθάνουν από τον καρκίνο.


Το μελάνωμα στα πέλματα είναι πιο σπάνιο – 2,2 περιπτώσεις σε κάθε ένα εκατομμύριο έγχρωμων και 2,4 περιπτώσεις σε κάθε ένα εκατομμύριο λευκών στις ΗΠΑ.


Το μελάνωμα προκαλείται όταν υπεριώδεις ακτίνες – από τον ήλιο ή από τεχνητές πηγές – προξενούν βλάβη στο DNA των μελανοκυττάρων.


Η μέση ηλικία των ανθρώπων στους οποίους γίνεται διάγνωση μελανώματος στα πέλματα είναι τα 73,5 χρόνια.


Καταγράφοντας τη θέση του μελανώματος – οι ερευνητές βρήκαν ότι εμφανίζονται συχνότερα σε σημεία όπου η πίεση ασκείται στο πέλμα. Μόνο σε δύο περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην καμάρα που δέχεται μικρή άμεση πίεση στο περπάτημα.


Τη στιγμή της διάγνωσης αρκετοί είχαν ήδη προχωρημένο μελάνωμα.


Μόνο 40 άνθρωποι – περίπου το ένα τρίτο των ασθενών – είχαν καρκίνο πάχους ενός χιλιοστού ή λιγότερο. Αυτό το πάχος συνήθως καταχωρείται σαν μελάνωμα επιπέδου Ι. Οι υπόλοιποι ασθενείς είχαν μελάνωμα μεγαλύτερου πάχους και σε πιο προχωρημένο στάδιο.


Μέλος της Αμερικάνικης Καρκινικής Εταιρείας σημείωσε ότι "πάνω από το επίπεδο του ενός χιλιοστού, μπορεί να έχει κανείς σοβαρό πρόβλημα".


Διευθύντρια Aιματολογίας και Ογκολογίας σε Κέντρο για τον Καρκίνο στη Φιλαδέλφεια ανέφερε ότι τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα αλλά δεν συμβαδίζουν με όσα ξέρουμε για το μελάνωμα σε άλλα μέρη του σώματος.


Η χρόνια φθορά, η πίεση ή η χρόνια φλεγμονή δεν έχουν συνδεθεί με μελάνωμα σε άλλα μέρη του σώματος αλλά με καρκίνο πλακωδών κυττάρων (squamous cell skin cancer).


"Οι συγγραφείς της συγκεκριμένης έρευνας μας εξασφάλισαν χρήσιμες πληροφορίες που παρέχουν αφορμή για σκέψη αλλά το εάν η πίεση είναι η αιτία που αναπτύσσεται το μελάνωμα σε αυτό το σημείο είναι άγνωστο. Είναι μάλλον απίθανο να πρόκειται για ολόκληρη την ιστορία του γιατί αυτά τα μελανώματα εκδηλώθηκαν. Μπορεί να συντελούν και άλλοι λόγοι."


Οι Αμερικάνοι ειδικοί σε θέματα καρκίνου που μίλησαν για την έρευνα συμφώνησαν με τους Ιάπωνες ερευνητές ότι τα πέλματα θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται σε κάθε έλεγχο που γίνεται στο δέρμα.


"Κατά τη γνώμη μας – αναφέρει ο Ιάπωνας ερευνητής – ένας έλεγχος στα πέλματα πρέπει να θεωρείται μέρος κάθε ελέγχου για καρκίνο του δέρματος, ειδικά στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Δερματικές βλάβες στα πέλματα σπάνια εντοπίζονται στην καθημερινή ζωή."


Ανθρωποι που θέλουν να ελέγξουν τα πέλματα τους πρέπει να κοιτούν για τα ίδια σημάδια μελανώματος που θα παρατηρούσαν σε άλλα μέρη του σώματος – υπογραμμίζουν οι Αμερικάνοι ερευνητές που σχολιάζουν την έρευνα. Ψάξτε για ελιές ή κηλίδες με ασύμμετρο σχήμα, που έχουν ακανόνιστα ή ανομοιόμορφα όρια, διαφορετικές αποχρώσεις και είναι μεγαλύτερες από έξι χιλιοστά.


Ειδικά για τα πέλματα οι άνθρωποι πρέπει να ψάχνουν και για μελανώματα χωρίς χρωματισμό.


"Μια πληγή που δεν γιατρεύεται ή έλκος θα πρέπει να εγείρουν την υποψία ότι κανείς βρίσκεται αντιμέτωπος με καρκίνο. Οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται είναι κάλος, ή φουσκάλα. Η ανησυχία προξενείται όταν αυτά τα φαινόμενα επιμένουν ή συνδέονται με αιμορραγία."

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X