Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Μαθησιακές δυσκολίες: Τι είναι και πώς επηρεάζουν το παιδί στο σχολείο
Μαθησιακές δυσκολίες: Τι είναι και πώς επηρεάζουν το παιδί στο σχολείο thumbnail

Μαθησιακές δυσκολίες: Τι είναι και πώς επηρεάζουν το παιδί στο σχολείο

Η σχολική χρονιά αρχίζει και σε αρκετά παιδιά εμφανίζονται και οι πρώτες δυσκολίες στο τομέα της μάθησης. Πολλές φορές οι μαθησιακές δυσκολίες συνοδεύονται από τη διάγνωση που παίρνουν οι γονείς στα χέρια τους, η οποία επιβεβαιώνει το φόβο τους ότι κάτι δεν πάει καλά.


 Από την επιστημονική ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού 


Ποιες είναι οι δεξιότητες που επηρεάζονται από συγκεκριμένες μαθησιακές δυσκολίες; Η βασική ανάγνωση, η αναγνωστική κατανόηση, η γραπτή έκφραση, η επίλυση μαθηματικών προβλημάτων, ο προφορικός λόγος – κατανόηση, ο προφορικός λόγος – ομιλία, η μάθηση και η μνήμη.


 


Μετά τη διάγνωση το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με τις μαθησιακές δυσκολίες αλλά και με τις συναισθηματικού τύπου δυσκολίες που τις συνοδεύουν. Παράλληλα οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα που τους αγχώνει.


 


Πως νιώθει ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες;


● Άγχος. Είναι το πιο συχνό συναίσθημα που βιώνουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, λόγω της συνεχούς απογοήτευσης και της δυσκολίας στο σχολείο. Το άγχος που βιώνουν, τα οδηγεί πολλές φορές στην αποφυγή της κατάστασης που το προκαλεί, στη συγκεκριμένη περίπτωση του διαβάσματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χαρακτηρίζονται ως τεμπέλικα και αδιάφορα από τους γονείς.


● Θυμό. Αρκετά συχνά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες βιώνουν το συναίσθημα του θυμού. Κυρίως λόγω της απογοήτευσης που νιώθουν. Ο θυμός μπορεί να εκδηλωθεί με μια συμπεριφορά απάθειας προς το σχολείο και να συνεχιστεί με ξέσπασμα όταν επιστρέφει στο σπίτι. Οι γονείς τις περισσότερες φορές νιώθουν απογοητευμένοι στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το παιδί τους.


● Εύθραυστη εικόνα εαυτού. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται το ρόλο τους, την αξία τους και την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, στο μεγαλύτερο βαθμό μέσα από το σχολικό περιβάλλον. Όταν τα παιδιά πετυχαίνουν στο σχολείο το πιθανότερο είναι ότι θα αναπτύξουν θετικά συναισθήματα για τον εαυτό τους και θετικούς στόχους για τη ζωή τους. Αντίθετα τα παιδιά που αποτυγχάνουν στο σχολείο τις περισσότερες φορές νιώθουν κατώτερα από τους άλλους καθώς η προσπάθειά τους δεν αντιστοιχεί με το αποτέλεσμα.


 


Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά να νιώθουν συνεχή ενθάρρυνση και υποστήριξη από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον. Θα πρέπει να ακούτε το παιδί, να το ενθαρρύνετε και να το βοηθάτε να εκφράσει τα συναισθήματα του. Τι μπορείτε να κάνετε:


● Να επιβραβεύετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας και όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να δίνετε έμφαση στην πρόοδο και όχι στους βαθμούς.


● Το παιδί θα πρέπει να νιώθει ότι πετυχαίνει σε κάποιο τομέα της ζωής του. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε δραστηριότητες όπου βλέπετε ότι το παιδί σας τα καταφέρνει, όπως αθλήματα κ.α.


● Θα πρέπει να προσέχετε τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιείτε για το παιδί. Εκφράσεις  όπως «είσαι τεμπέλης» ή «είσαι αδιάφορος», μπορεί να κάνουν κακό στην εικόνα που έχει το παιδί σας για τον εαυτό του.


● Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να θέτει ρεαλιστικούς στόχους.


● Αποφύγετε κάθε είδους συγκρίσεις είτε προς το θετικό είτε προς το αρνητικό. Το παιδί θα πρέπει να ξέρει ότι το μόνο που έχει να ξεπεράσει είναι τον ίδιο του τον εαυτό


● Βοηθήστε το παιδί σας να ξεκινήσει τη μελέτη και μετά απομακρυνθείτε. Δείξτε του το σωστό δρόμο για την επίλυση των εργασιών διαβάζοντας μαζί του μόνο τις οδηγίες και δίνοντας του συμβουλές για το πώς θα δουλέψει.


 


Κλείνοντας, αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν αποτελούν εξαίρεση. Μην επικεντρώνεστε μόνο στη δυσκολία του παιδιού σας και παραμελείτε τις ικανότητες του. Βοηθήστε το να δημιουργήσει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του που θα του επιτρέψει να προσπαθεί για το καλύτερο.


 


Για οποιοδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X