Αρχική / More / Life stories / Τερέζα Μέι: Η κόρη κληρικού που την παρομοιάζουν με τη Θάτσερ και θα γίνει τελικά πρωθυπουργός της Βρετανίας
Τερέζα Μέι: Η κόρη κληρικού που την παρομοιάζουν με τη Θάτσερ και θα γίνει τελικά πρωθυπουργός της Βρετανίας thumbnail

Τερέζα Μέι: Η κόρη κληρικού που την παρομοιάζουν με τη Θάτσερ και θα γίνει τελικά πρωθυπουργός της Βρετανίας

Στα εξώφυλλα των ξένων μέσων ενημέρωσης φιγουράει ως μια "νέα Θάτσερ", ενώ μιλούν για μια δυναμική φιγούρα που μπορεί να αλλάξει την πολιτική σκακιέρα, ενώ έχει σχολιαστεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η "Daily Mail", με το υψηλότερο ποσοστό Συντηρητικών αναγνωστών μεταξύ των πανεθνικών βρετανικών εφημερίδων, έγραφε πως "μόνο η κυρία Μέι έχει τα προσόντα, το κύρος και την εμπειρία για να ενώσει τόσο το κόμμα της όσο και τη χώρα". Η Τερέζα Μέι κέρδισε την πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου ή νέας πρωθυπουργού στη Βρετανία, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, επιβεβαιώνοντας έτσι τις φήμες. Οι εσωτερικές εκλογές ξεκίνησαν την Τρίτη και κατάφερε να επικρατήσει στον πρώτο γύρο αποκλείοντας από την κούρσα της διαδοχής τον πρώην υπουργό Άμυνας Λίαμ Φοξ, συγκεντρώνοντας 165 ψήφους. 


Η διαδικασία αυτή, μετά από την παραίτηση του Κάμερον προβλέπει τη διεξαγωγή σειράς ψηφοφοριών μεταξύ των βουλευτών των Συντηρητικών έως οι υποψήφιοι να μειωθούν σε δύο διεκδικητές. Έπειτα, τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν για να αποφασίσουν τον νικητή., Το αποτέλεσμα αναμένεται την 9η Σεπτεμβρίου. Η ήσυχη κόρη του εφημέριου


Αυτό που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως έχει και πολλά κοινά με την Άγκελα Μέρκελ. Σε όλη της την πολιτική πορεία, αποφεύγει τις εσωκομματικές συγκρούσεις, ενώ υπήρξε σταθερή και ακλόνιτη στις απόψεις της. Το πρώτο κοινό που έχει με την Άγκελα Μέρκελ είναι ότι και αυτή είναι κόρη εφημέριου και συγκεκριμένα της Αγγλικανικής Εκκλησίας Χάμπερτ Μπράσιερ και της Ζαϊντί. Γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου του 1956 στο Σάσεξ και είναι μοναχοπαίδι. Από μικρή δίπλα στον πατέρα της έμαθε τον αλτρουισμό και την αγπαή για το συνάνθρωπο, κάτι που την ακολούθησε για όλη της την ζωή. Σύμφωνα με τα δικά της λεγόμενα, ήταν καλή μαθήτρια και ούτε στην εφηβεία της είχε επαναστατήσει ενάντια στο θρησκευτικό περιβάλλον του σπιτιού της. 


 dream which she held on to throughout her years as a student at Oxford University


Vicar's daughter: Theresa May aged eight with mother Zaidee and father Hubert


Με την μητέρα της και τον πατέρα της όταν ήταν οκτώ ετών. 


Μετά το σχολείο, σπούδασε Γεωγραφία στην Οξφόρδη. Στα φοιτητικά της χρόνια μάλιστα, μέσω μιας φίλης της, γνώρισε και τον μελλοντικό σύζυγό της Φίλιπ, μετέπειτα τραπεζίτη, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1980. Η πρώτη τους συνάντηση έγινε σε μια φοιτητική ντίσκο του συλλόγου του Συντηρητικού Κόμματος. Την αρχή στην πολιτική σκηνή κάνει ήδη από το πανεπιστήμιο, όταν ακολουθεί την Ένωση των Συντηρητικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συμμετέχοντας σε πολιτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις. Αποφοιτώντας από την Οξφόρδη, εργάστηκε αμέσως ως οικονομικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Αγγλίας μέχρι το 1985.


Μια ανοδική πολιτική πορεία 


Εναν χρόνο αργότερα έγινε σύμβουλος στη δημοτική περιφέρεια Μέρτον του Λονδίνου από το 1986 μέχρι το 1994. Για να εκλεγεί βουλευτής, έθεσε πρώτη φορά υποψηφιότητα το 1992 ενώ καταφέρνει να μπει στο Βρετανικό κοινοβούλιο το 1997, ως βουλευτής με το Κόμμα των Συντηρητικών. Από το 1999 μέχρι το 2001 διετέλεσε σκιώδης υπουργός Παιδείας, από το 2003 μέχρι το 2004 σκιώδης υπουργός Μεταφορών, από το 2004 μέχρι το 2005 σκιώδης υπουργός Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, από το 2005 έως το 2009 σκιώδης υπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων και από το 2009 έως το 2010 σκιώδης υπουργός Εργασίας. H εξαιρετική διπλωματία από το Υπουργείο Εσωτερικών


Από το 2002 γίνεται η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος του Κόμματος των Συντηρητικών και το κόμμα την αντιμετωπίζει ως "σκληρό παίχτη" της πολιτικής. Από το 2010 είναι υπουργός εσωτερικών και έγινε τόσο αγαπητή με τη δράση της για τις μεταρρυθμίσεις της σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης. Γι' αυτό ίσως και αναδειχτήκε το 2014 ως η μακροβιότερη υπουργός Εσωτερικών τα τελευταία 50 χρόνια, με την φήμη της σοβαρότητας, της αφοσίωσης και της σκληρής δουλειάς.


 Ως Yπουργός Eσωτερικών κατάφερε να κρατήσει έναν ισχυρό και αποφασιστικό χαρακτήρα αλλά και το θάρρος της γνώμης της. Δεν ενέδωσε στις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την έκδοση του βρετανού Γκάρι ΜακΚίνον που είχε κατηγορηθεί για το "μεγαλύτερο χακάρισμα στρατιωτικών συστημάτων όλων των εποχών".  Κατάφερε να διαπραγματευτεί σωστά και θριαμβευτικά με την Ιορδανία, σχετικά με την έκδοση του πνευματικού ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αμπού Κατάμπα, όταν η χώρα ήθελε να προβεί στις μορφές βασανιστηρίων στον Κατάμπα, αναφέροντας τους κινδύνους. Ακόμα, κέρδισε ένα μεγάλο μέρος του σεβασμού όταν αντιμετώπισε μια ισχυρή ομάδα συμφερόντων της Αστυνομικής Ομοσπονδίας της Βρετανίας, παραθέτοντας σε ομιλία της, το 2014, μια σειρά από λάθη που έγιναν και απαιτώντας να συντελεστούν αλλαγές.
Σύμφωνα με τους New York Times, η αχίλλειος πτέρνα της είναι η μεταναστευτική πολιτική για την οποία βέβεαια είναι η κύρια υπεύθυνη από τη θέση που βρίσκεται. Οι υποσχέσεις που έδωσε ο Κάμερον για να μειώσει τις ροές αλλοδαπών ώστε λιγότεροι από 100.000 άνθρωποι ετησίως να εισέρχονται στη Βρετανία, ο στόχος δεν επετεύχθη και είναι κάτι που καλείται να αντιμετωπίσει. Ακόμα, η ίδια είχε παρουσίασε προτάσεις πάνω στην νομοθεσία που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση των Εργατικών για θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας καθιστώντας σαφή τη διάθεσή της να επανεξεταστεί το όριο των 28 ημερών κράτησης ύποπτων τρομοκρατών που δεν τους είχε επιρριφθεί επίσημη κατηγορία. Το 2011 μάλιστα επενέβη και για τις μεθόδους που ενεργούσε η αστυνομία στις διαδηλώσεις τασσόμενη ενάντια στη χρήση αντλιών νερού. "Ο τρόπος που ασκείται η αστυνόμευση στη Βρετανία, δεν μπορεί να γίνεται μέσα από τις αντλίες νερού", είχε πει χαρακτηριστικά. Ο άντρας της, τα φώτα της δημοσιότητας και ο διαβήτης 


Αφοσιωμένη στο σκοπό της, αποφεύγει τα φώτα τις δημοσιότητας και τα τηλεοπτικά στούντιο: "Δεν είμαι πολιτικός που αναζητώ τη δημοσιότητα. Δεν τριγυρνώ στα τηλεοπτικά στούντιο, ούτε πίνω στα μπαρ του Κοινοβουλίου. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να φέρνω σε πέρας τις εργασίες μου", είχε δηλώσει. Περιγράφοντας τον σύζυγό της, ο οποίος εργάζεται ως επενδυτικός τραπεζίτης, η Τερέζα Μέι κάνει λόγο για έναν άνθρωπο που ξεκλειδώνει μια διαφορετική πτυχή του εαυτού της. Δεν έχει αποκτήσει μαζί του παιδιά επειδή "δεν έτυχε", όπως είχε αναφέρει στην Daily Telegraph.

Παράλληλα, ένας άλλος λόγος που την παρομοιάζουν με την Μάργκαρετ Θάτσερ είναι η εργασιομανία της. Μένει στο γραφείο μέχρι τις 2 τη νύχτα και επιστρέφει πάλι στις δουλειές της στις 6 το πρωί. Τα Χριστούγεννα δεν είναι διακοπές για την ίδια και απαντά στα email της. Ο Νόρμαν Μπέικερ, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών μιλώντας για την ίδια, ανέφερε ότι είναι τόσο σκληρή που είναι ικανή να έρθει σε ρήξη ακόμη και με τον πρωθυπουργό για να υποστηρίξει τις θέσεις της. Ούτε όμως η περιπέτεια της υγείας της δεν την έφερε μακριά από τη δουλειά της. Το 2013 αποκάλυψε ότι έπασχε από διαβήτη τύπου 1. Μιλώντας, μάλιστα, για τα συναισθήματα που την είχαν κυριεύσει την περίοδο εκείνη, έκανε λόγο για σοκ, όμως έκανε ότι κάνει πάντα στη ζωή της: "Απλώς προχώρα και αντιμετώπισέ το."


Της αρέσουν οι επαγγελματικοί αγώνες κρίκετ, το μαγείρεμα, το περπάτημα ενώ δεν ψωνίζει ποτέ online προτιμώντας να  σπρώχνει το καροτσάκι στα σούπερ μάρκετ της εκλογικής της περιφέρειας στο Μπερκσάιρ. Οι στιλιστικές της προτιμήσεις μάλιστα, όπως τα έντονα παπούτσια, τα λεοπάρ και εμπριμέ και οι χρυσές γαλότσες σε ένα κατα τα άλλα συντηρητικό ντύσιμο, δεν έχουν μείνει εκτός σχολιασμού. 


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X