Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Η εκπαίδευση για την τουαλέτα: όταν το παιδί τα κάνει πάνω του
Η εκπαίδευση για την τουαλέτα: όταν το παιδί τα κάνει πάνω του  thumbnail

Η εκπαίδευση για την τουαλέτα: όταν το παιδί τα κάνει πάνω του

Λέρωσε το βλαστάρι σας το βρακάκι του; Αυτό παραπάει! Εσείς φτύσατε αίμα να το μάθετε (νομίζατε!) να κάνει τα κακά του στη λεκάνη της τουαλέτας, και ξαφνικά το βλέπετε να περπατάει κάπως περίεργα και να μυρίζει κάπως αλλιώτικα. Κι ακόμα χειρότερα, μερικά παιδιά διαλέγουν τα πιο απίθανα σημεία, όπως πίσω από τον καναπέ, έτσι, για να σας μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη. Όσο για τ’ αγοράκια, ξεπερνούν τον εαυτό τους σε έμπνευση κάνοντας τσίσα μέσα από το κάγκελο της σκάλας, από το πλατύσκαλο στο ισόγειο. Κι αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ακόμα και σε δεκάχρονα παιδιά. Το παιδί σας ξέρει πως πρέπει να πηγαίνει στην τουαλέτα, για κάποιο λόγο όμως δεν το κάνει.


Η αιτία της


Η τρομοκρατία της τουαλέτας εξαπολύεται για τη δύναμη και μόνο. Στην ουσία, ένα κατούρημα στο παντελόνι εκδηλώνει τάσεις αντάρτικου. Το παιδί λέει: "Εγώ θα τα κάνω εκεί που θέλω". Λέει, επίσης: "Έτσι έχει μεγαλύτερη πλάκα". Το ένα είναι αντάρτικο εναντίον σας, το άλλο ενάντια στις απαιτήσεις της ζωής. Βέβαια, αν επιμένει, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για ν’ αποκλείσετε οργανική αιτία.


Εσείς τρέμετε όταν σας πλησιάζει, αλλά το παιδί δεν είναι καλόδεχτο ούτε στην παρέα του. Για τον γονιό δεν είναι μόνο ανάρμοστο, αλλά και ενοχλητικό. Θέλετε δεν θέλετε, νιώθετε άσχημα όταν σας τηλεφωνεί ο δάσκαλος και σας ζητάει να πάτε να μαζέψετε το βλαστάρι σας, για να το περάσετε από κλίβανο. Νιώθετε οργή, απογοήτευση και -μέχρι ένα σημείο- ευθύνη. Είναι μια παρεκτροπή που πολύ θα θέλατε να διορθώσετε.


Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η καλύτερη λύση είναι να χαλαρώσετε και ν’ αφήσετε το θέμα στο παιδί σας.


Η δική σας στρατηγική; 


Καμιά απολύτως, γιατί ούτε να χειροτερέψει το φαινόμενο θέλετε, ούτε να παραταθεί. Το πρόβλημα θα το λύσει ο χρόνος – στο κάτω κάτω, δεν θα κατουριέται μέχρι είκοσι χρονών. Αν όμως βαρεθήκατε να βλέπετε λερωμένα βρακάκια, διαβάστε μερικά κολπάκια για να σταματήσει πιο γρήγορα το βλαστάρι σας τις "βρομίτσες" του.


Πείτε τους: "Συμβαίνουν και ατυχήματα καμιά φορά. Θα σου δείξω πώς να καθαρίσεις". Η μονάδα πρέπει να περιλαμβάνει έναν κουβά για τα λερωμένα, ένα σφουγγάρι, σαπούνι και πετσέτα. Μόλις το παιδί πλυθεί, μπορεί να ξαναφορέσει τα ρούχα του. Βοηθήστε όσο λιγότερο γίνεται, αλλά τα μικρότερα παιδιά θ’ αναγκαστείτε να τα βοηθήσετε αρκετά. Πάρτε ύφος σοβαρό, για να μην τους αρέσει και το κάνουν παιχνίδι.


Αν το παιδί δεν πλυθεί μόνο του, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Θυμίστε του ότι στον κόσμο δεν αρέσουν οι άσχημες μυρωδιές. Πείτε του να μείνει στο μπάνιο, ώσπου να το πάρει απόφαση να καθαριστεί. Αφήστε μαζί του και μερικά παιχνίδια.


Πείτε στο παιδί ότι το αγαπάτε έτσι κι αλλιώς. Πείτε του ενθαρρυντικά λόγια, λόγου χάρη ότι σίγουρα μπορεί να το ξεπεράσει.


Τα "μη"


Μη δείξετε υπερβολικό ενθουσιασμό, αν το παιδί κάνει πιπί του στο σωστό μέρος. Μη διαλαλείτε την εμπιστοσύνη σας.


 Μην αντιδράτε υπερβολικά. Αν οδηγήσετε με  το ζόρι το παιδί στην τουαλέτα, μπαίνετε στο παιχνίδι των δυνάμεων – ο πρώτος γύρος ανήκει στο παιδί. Απλώς, δείτε κι αυτήν σαν όλες τις άλλες, λιγότερο "δύσοσμες", παρεκτροπές.


Μη μιλάτε συνεχώς γι’ αυτό και μην κάνετε κήρυγμα. Τα παιδιά είναι πανέξυπνα πλάσματα, ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να λερώνουν το βρακάκι τους. Ποτέ μην εξηγείτε στο παιδί κάτι που ήδη γνωρίζει.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X