Αρχική / More / Life stories / Παπαστράτος: Τα ελληνικά τσιγάρα που γράφουν ιστορία και στο εξωτερικό
Παπαστράτος: Τα ελληνικά τσιγάρα που γράφουν ιστορία και στο εξωτερικό  thumbnail

Παπαστράτος: Τα ελληνικά τσιγάρα που γράφουν ιστορία και στο εξωτερικό

Η οικογένεια Παπαστράτου έχει ταυτιστεί εδώ και περίπου 85 χρόνια με τα ποιοτικά και ελληνικά τσιγάρα. Παλιά οικογένεια βιομηχάνων με μεγάλη ιστορία, έρχονται από την επαρχία και συγκεκριμένα από το Αγρίνιο. Η ανοδική πορεία φαίνεται πως συνεχίζεται μέχρι και σήμερα διότη η φετινή χρονιά ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για την εταιρεία και τον σημερινό διευθύνων σύμβουλο της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης. Η εταιρεία κατατάχθηκε πρώτη ανάμεσα στις 20 εταιρείες που απαρτίζουν την λίστα«FORTUNE MOST ADMIRED COMPANIES IN GREECE 2016». «Είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι για αυτή μας τη διάκριση από το περιοδικό Fortune και τον επιχειρηματικό κόσμο. Επιβράβευση για εμάς είναι η αναγνώριση του έργου της Παπαστράτος που σταθερά για 85 χρόνια συνεισφέρει στην Ελληνική οικονομία και ξεχωρίζει για την καινοτομία της. Πάγια θέση μας ήταν, είναι και θα είναι να φροντίζουμε για τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και για την κοινωνία γύρω μας. Στην Παπαστράτος αποδεικνύουμε έμπρακτα την αφοσίωση και δέσμευση μας στη χώρα με μακροπρόθεσμες επενδύσεις και είναι τιμή μας να επιδοκιμάζεται η προσπάθεια μας. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί για εμάς έναυσμα για να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά να αποτελούμε σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους ανθρώπους μας αλλά και για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης. Η εταιρεία την άνοιξη εγκαινίασε νέα επένδυση ύψους 25 εκατομμυρίων με το εργοστάσιο της Παπαστράτος μετατρέπεται σε εξαγωγικό κέντρο, καθώς το 60% της παραγωγής κατευθύνεται πλέον σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Φέτος επέστρεψε και σε κερδοφόρα τροχιά σύμφωνα με την Ναυτεμπορική εμφανίζοντας καθαρά κέρδη ύψους 4,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13,8 εκατ. ευρώ το 2013. Με τον κύκλο εργασιών (μετά φόρου) στα 1,3 δισ. ευρώ, σταθερό σε σχέση με το 2013, οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν στα 202,4 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 25% λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών. 


Το 2014, η εταιρεία ενίσχυσε περαιτέρω την ηγετική θέση της στην ελληνική αγορά, ενώ ταυτόχρονα διεύρυνε το εξαγωγικό της έργο τόσο με τη μεταφορά παραγωγής στην Ελλάδα για την κάλυψη αναγκών 30 αγορών παγκοσμίως, όσο και με τη μετατροπή των αποθηκών της στο Αγρίνιο σε πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης και εξαγωγών ανατολικών καπνών για περισσότερα από 10 εργοστάσια της μητρικής Philip Morris International. Το εργοστάσιο του Ασπροπύργου καθίσταται έτσι σημαντικό εξαγωγικό κέντρο με εξαγωγές άνω των 80 εκατ. ευρώ ετησίως.


ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: Επιστροφή στην κερδοφορία για πρώτη φορά από το 2009


Η ιστορία ξεκινά από το Αγρίνιο στις αρχές του 19ου αιώνα από τον ιερέα παπά-Στρατή. Ο εγγονός του, Ευάγγελος που δεν ήθελε να γίνει παπά παρά την επιθυμία της μητέρας του Χαρίκλειας, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τα καπνόφυλλα το 1896 και σε ηλικία 12 ετών ως μαθητευόμενος σε εμπορικό κατάστημα του Αγρινίου. Με τον νέο αιώνα, εργάζεται σε καπνεμπορική εταιρεία, από την οποία αποχωρεί το 1906 και με 3.000 δανεικές δραχμές μπαίνει συνεταίρος σε μια νεοσύστατη εταιρεία με παρεμφερές αντικείμενο. Ξεκινά μάλιστα το κάπνισμα για να μπορεί να πείθει πιο εύκολα τους πελάτες του. Το 1913 καταφέρνει να πείσει τον αδερφό του Σωτήρη να παρατήσει την στρατιωτική καριέρα και να ιδρύσουν από κοινού μια εταιρεία εμπορίας καπνού, μια πρώιμη μορφή δηλαδή της σημερινής εταιρείας. Ανοίγουν τα φτερά τους και προς το εξωτερικό και θέτουν τις βάσει για συνεργασίες με μεγάλους καπνεμπορικούς οίκους, προβάλλοντας την ποιότητα των καπνών του Αγρινίου. Χάρη σε μια μεγάλη παρτίδα καπνού που αγοράστηκε φθηνά και πουλήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, τα κέρδη αυξάνονται κατακόρυφα, προσελκύοντας στην επιχείρηση τα υπόλοιπα δύο αδέρφια, Επαμεινώνδα και Ιωάννη.Ούτε μια αναποδιά τους πτοεί, όταν κάηκαν 300.000 κιλά καπνά καλής ποιότητας που βρίσκονταν στο υποκατάστημα στη Σμύρνη κατά τη Μικρασιατική καταστροφή. Το 1930 συστήνεται η ‘’Παπαστράτος Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Σιγαρέτων’’, ενώ ένα χρόνο μετά γίνονται τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου εργοστασίου -το οποίο χαρακτηρίζεται από τις εφημερίδες της εποχής ως εφάμιλλο ή και καλύτερο των ευρωπαϊκών- από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.Η επιχείρηση σιγά σιγά μεγαλώνει και απασχολεί έως 100.000 άτομα. Είναι πλέον η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία και η πρώτη που υιοθετεί την χορήγηση προίκας στις κόρες των εργαζομένων της, καθώς και τη χορήγηση μπόνους στα στελέχη της. Οι επενδύσεις στο εξωτερικό όμως ποτέ δεν έφυγαν από το μυαλό των αδελφών Παπαστράτου. Γι' αυτό και ιδρύουν το 1933 ένα εργοστάσιο στη Γερμανία όμως με την άνοδο του Χίτλερ, έκλεισε λίγα χρόνια αργότερα. με ζημιά τόσο σημαντική που εκμηδένισε τα κέρδη μιας δεκαετίας. Την ίδια τύχη είχε και η επένδυση στην Αίγυπτο, όπου εξαγοράστηκε μια παλιά ελληνική καπνοβιομηχανία.


 


Οι δυσκολίες όμως δε σταματούν εδώ. Το 1940, η οικογένεια γίνεται φτωχότερη, αφού αφήνει την τελευταία του πνοή στο εργοστάσιο, σε ηλικία 57 ετών, ο Σωτήρης Παπαστράτος. Ένα χρόνο μετά, οι Γερμανοί δεσμεύουν 1.500.000 κιλά καπνού που προορίζονταν για εξαγωγή. Με τον εμφύλιο διχασμό, το εργοστάσιο βομβαρδίζεται πρώτα από αγγλικά πλοία και μετά, όταν το κατέλαβαν οι Άγγλοι, από τον ΕΛΑΣ. Η ανάκαμψη έρχεται τη δεκαετία του '50 και από τότε κυριαρχεί στην ελληνική αγορά ενώ παράλληλα εξάγει σε πλέον σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη έως τη Σιγκαπούρη, το Μεξικό και την Ινδονησία. Μετά το θάνατο του Σωτήρη, ο Ευάγγελος μένει μόνος του ενώ συνέχισε τη σκληρή δουλειά και είχε ουσιαστικό φιλανθρωπικό έργο. Παρέμεινε Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας μέχρι το θάνατό του που συνέβη στην Αθήνα το 1974. Τα ηνία τότε αναλαμβάνει ο ανηψιός του, Αναστάσιος Παπαστράτος.Οι αδελφοί Παπαστράτου Ευάγγελος, Σωτήρης, Ιωάννης και Επαμεινώνδας


Στα μέσα τις δεκαετίας τους '90 προσπαθούσε να κρατήσει το όνομα ψηλά στην αγορά και δεν ήθελε  να ενδώσει στις δελεαστικές προτάσεις της Philip Morris. Με το θάνατό του όμως, στις 9 Ιουλίου του 1998, η ιστορική επιχείρηση πέρασε στην εταιρεία και γίνεται θυγατρική της. Αυτό όμως δε σημάνει και το τέλος όπως φαίνεται. 


papastratos3


Ο Χρήστος Χαρπαντίδης


Το 2003 προχωράνε σε επένδυση ύψους 700 εκατομμυρίων ενώ το φιλανθρωπικό έργο συνεχίζεται. Ο σημερινός CEO της εταιρείας Χρήστος Χαρπαντίδης δεν έχει καμία σχέση με την οικογένεια ο οποίος όμως ξεκίνησε την καριέρα του στην Παπαστράτος το 2003 με αρμοδιότητες για τη Μέση Ανατολή, την Κύπρο και τη Ρωσία ο οποίος όμως διαθέτει μακρά εμπειρία στα εμπορικά τμήματα της εταιρίας τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.


papastratos1


papastratos2

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X