Αρχική / More / Life stories / Ηγούμενος Εφραίμ: "Ευχαριστούμε το Θεό και την Παναγία για την αισία έκβαση της υποθέσεως"
Ηγούμενος Εφραίμ: "Ευχαριστούμε το Θεό και την Παναγία για την αισία έκβαση της υποθέσεως" thumbnail

Ηγούμενος Εφραίμ: "Ευχαριστούμε το Θεό και την Παναγία για την αισία έκβαση της υποθέσεως"

Η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι ένα από τα πιο σημαντικά σκάνδαλα που απασχόλησαν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό ενεπλάκησαν πολιτικοί καθώς και ο ηγούμενος της Μονής, ενώ η υπόθεση ήταν σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια!..
Η δημοτικότητα της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έπεσε στα Τάρταρα, καθώς κάποια από τα σημαντικότερα στελέχη της βρέθηκαν να εμπλέκονται στο τότε σκάνδαλο.


 Η απόφαση του δικαστηρίουΠηγή: newsbomb.gr


Έπειτα από περίπου δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, οι δικαστές αθώωσαν σήμερα και τους 13 κατηγορούμενους κατά περίσταση για τα αδικήματα της απιστίας, ηθικής αυτουργίας σε αυτή, ψευδείς βεβαιώσεις, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και άλλων, που σχετίζονται με τις ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας και άλλων παρόχθιων εκτάσεων με άλλα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου.
Ιερείς, μοναχοί, μοναχές και πιστοί βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα προκειμένου να ακούσουν πως σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη δεν υπήρξε ποτέ το αποκαλούμενο "σκάνδαλο" των ιερών ανταλλαγών. Το δικαστήριο στο σκεπτικό του επεσήμανε ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν "λόγω ελλείψεως κυρίως του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου στο πρόσωπό τους και σε λίγες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχείων της αντικειμενικής υποστάσεως των αδικημάτων".
Παράλληλα, στην απόφαση γίνεται αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιμένων περιοχών. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της έδρας, "το δικαστήριο δέχεται ότι η κυριότητα της λίμνης Βιστωνιδας και των παράκτιων περιοχές ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, ως κύριος τούτο".


Η αντίδραση του Εφραίμ και των πιστών έπειτα από την αθώωσή του


Με ευχές, δοξολογίες και αγκαλιές υποδέχτηκαν οι δεκάδες ιερωμένοι και πιστοί τη λήξη της συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εξέδωσε το πρωί αθωωτική απόφαση για την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Με τελευταία παρεμπίπτουσα απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία αποφασίστηκε η άρση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων, το ακροατήριο ξέσπασε σε αγκαλιές και χειροκροτήματα, φωνάζοτας: "Άξιος ο γέροντας", αλλά και "Χριστός ανέστη".Πηγή: tanea.gr


Κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια ο ηγούμενος Εφραίμ δήλωσε: "Ευχαριστούμε το Θεό και την Παναγία για την αισία έκβαση της υποθέσεως και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν, την Εκκλησία και τους νομικούς μας συμβούλους. Τους ευχαριστούμε και δοξολογούμε το Θεό".


Το χρονικό της υπόθεσης 


"Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας, όμως, δεν είμαι", είχε πει στην απολογία του ο ηγούμενος Εφραίμ, με δάκρυα στα μάτια. Ακόμη και σήμερα, όπως είπε, πιστεύει ότι η επίμαχη έκταση της λίμνης και των παραλιμνίων ανήκει στη μονή και θα έκανε τα πάντα για να διατηρήσει  τα κεκτημένα της. Για να μείνει η μονή ζωντανή, για να μπορεί να δέχεται επισκέπτες και για να συνεχίσει την μακρά ιστορία της… Για το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο παρίσταται ως πολιτική αγωγή, τα ακίνητα τού ανήκουν, τα διεκδικεί δικαστικά και αξιώνει αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη από τις ανταλλαγές. Σχετικά με την κατηγορία που αντιμετώπιζαν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος ως ηθικοί αυτουργοί των πράξεων των κρατικών αξιωματούχων (κυρίως στελεχών, τότε, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου), η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε  ότι δεν προέκυψε πως έπεισαν κάποιους να παρανομήσουν, ούτε είχαν προσωπικό για αυτούς όφελος.
"Πίστευαν και πιστεύουν", είπε η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στον ηγούμενο Εφραίμ και στον μοναχό Αρσένιο, "ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η λίμνη Βιστωνίδα ανήκουν στη μονή", για να προσθέσει ότι "δεν αποδείχθηκε πως επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε ότι είχαν οι μοναχοί τη δυνατότητα επιλογής ακινήτων του Δημοσίου τα οποία τους προσφέρθηκαν για τις ανταλλαγές".


 


Η προφυλάκιση του Εφραίμ και οι εξεταστικές στη ΒουλήΣτις 28 Δεκεμβρίου 2011, έπειτα από την κράτηση του στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο ηγούμενος Εφραίμ προφυλακίστηκε στις φυλακές Κορυδαλλού ως κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Αργότερα, έπειτα από πάροδο κάποιων μηνών, αποφυλακίστηκε αφού οι κατηγορίες που του είχαν προσαφθεί δεν επαρκούσαν για την προφυλάκιση. Τον τερματισμό της προφυλάκισής του είχαν ζητήσει διάφορα σημαίνοντα πρόσωπα, όπως ο Ρώσος Πατριάρχης και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.Παράλληλα στη Βουλή έγιναν τρεις Εξεταστικές για την υπόθεση και σπιλώθηκε το όνομα πολλών πολιτικών που συμμετείχαν στην τότε Κυβέρνηση. 


Στις 29 Μαρτίου 2012 ο Ηγούμενος Εφραιμ αποφυλακίστηκε χωρίς να παραπεμφθεί σε δίκη, γεγονός που νομικοί κύκλοι θεωρούν σαφή ένδειξη ότι τα ποινικά αδικήματα που καταλογίζονται στον Ηγούμενο Εφραίμ δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν. 


Ποιος είναι ο Εφραίμ;


Γεννήθηκε στην στην Περιστερωνοπηγή Αμμοχώστου της Κύπρου το 1956 ως Βασίλειος Κουτσού. Οι γονείς του, Σωτήρης και Βασιλική Κουτσού είχαν άλλα τέσσερα παιδιά, ενώ ο πατέρας του είχε ακόμα άλλα δύο παιδιά από την πρώτη του γυναικά, Παντελού. Από μικρός είχε δείξει την θρησκευτικότητά του, αφού υπηρετούσε στην Εκκλησία του χωριού του, παρακολουθούσε μαθήματα βυζαντινής μουσικής και εξεδήλωσε την πρόθεσή του για να ιερωθεί.
Αφού τελείωσε τον κύκλο της μέσης εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο Λευκονοίκου, εισήχθη στην Ιερατική Σχολή Απόστολος Βαρνάβας στην Λευκωσία για να παρακολουθήσει μαθήματα με απώτερο σκοπό την Ιεροσύνη. Εντούτοις, μετά την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, εκδιώκεται μαζί με την οικογένειά του από το χωριό του και βρίσκουν καταφύγιο στο χωριό Τερσεφάνου της επαρχίας Λάρνακας. Κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο πατέρας του και δύο από τα μεγαλύτερα αδέρφια του πιάνονται αιχμάλωτοι από τους Τούρκους. Ο πατέρας του από τότε αγνοείται.
Μετά την τουρκική εισβολή και την προσφυγιά, ο τότε κατά κόσμος Βασίλειος γράφτηκε στο Τμήμα Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποία παρακολούθησε μαθήματα για τέσσερα χρόνια και αποφοίτησε επιτυχώς το 1978. Κατόπιν, επέστρεψε στην ιδιαίτερή του πατρίδα Κύπρο και δίδαξε ως καθηγητής για κάποιο διάστημα στην Ιερατική Σχολή Απόστολος Βαρνάβας στην Λευκωσία.


Η μονή Βατοπαιδίου 


 


Σε ηλικία μόλις 34 ετών, το Μάρτιο του 1990, την Κυριακή της Τυρινής, εκλέγεται Ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου ο Ιερομόναχος Εφραίμ,  ενώ πνευματικός πατέρας όλων των αδελφών είναι ο Γέροντας Ιωσήφ. Ακολούθως, τον Απρίλιο του 1990, την Κυριακή των Μυροφόρων, ο Ιερομόναχος Εφραίμ προχειρίζεται σε Αρχιμανδρίτη και ενθρονίζεται Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Στην ενθρόνιση παρέστησαν και ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Κωνσταντίνος Λούλης και ο πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέρων Θεόκλητος και ηγούμενος Μονής Διονυσίου. Τον Ιούλιο του 2009, μετά την κοίμηση του Γέροντος Ιωσήφο πνευματικός πατέρας της αδελφότητας και έτσι πνευματικός πατέρας γίνεται ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.


Δηλώσεις αξιωματούχων Νέας Δημοκρατίας


Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής"Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.
Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι".


Θεόδωρος ΡουσόπουλοςΠηγή: iefimerida.gr


Για συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις που σήμερα πήραν ένα τέλος, έκανε λόγο ο Θόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας στο CNN Greece την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που έκρινε αθώους όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του Βατοπαιδίου.


Η υπόθεση που επί εννέα χρόνια σχεδόν κατέκλυζε τη δημοσιότητα καταστρέφοντας ανθρώπους, συνειδήσεις, οικογένειες, περίτρανα απεδείχθη ότι δεν ήταν σκάνδαλο, είπε ο πρώην υπουργός, σημειώνοντας πως σκάνδαλο ήταν η κατασκευή αυτής της υπόθεσης.
Κάλεσε τους σκεπτόμενους Έλληνες να αναρωτηθούν τι συνέβη τότε, γιατί κάποιοι χτύπησαν άκριτα στενούς συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, ενώ έκανε λόγο και για ταλαιπωρία των θεσμών στον τόπο μας.
Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος έκανε λόγο για "μεθοδεύσεις για να πέσει η κυβέρνηση, δεν είναι τυχαίο ότι χτυπηθήκαμε εγώ, ο Γιάννης Αγγέλου, ο Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Πέτρος Δούκας και ο Αλέκος Κοντός. Δεν είναι τυχαίο ότι έγιναν δύο εξεταστικές επιτροπές, μία προανακριτική, δικαστικά συμβούλια πάνω σε μια υπόθεση που απεδείχθη φούσκα".


 


 


Φωτογραφία εξωφύλλου: ethnos.gr


 


 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X