Αρχική / More / Life stories / Kωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ο μεγάλος έρωτας με τη Μαρίκα, η αποστασία και οι κόντρες με τον Ανδρέα
Kωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ο μεγάλος έρωτας με τη Μαρίκα, η αποστασία και οι κόντρες με τον Ανδρέα thumbnail

Kωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ο μεγάλος έρωτας με τη Μαρίκα, η αποστασία και οι κόντρες με τον Ανδρέα

Ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους πολιτικούς της γενιάς του. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε αθόρυβα από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών. Ένας πολιτικός αμφιλεγόμενος, με πολλές συμπάθειες και αντιπάθειες,ο οποίος όμως σφράγισε με την παρουσία του την πολιτική ζωή του τόπου. Με τον θάνατο αυτό, κλείνει σίγουρα ένας μεγάλος κύκλος της πολιτικής στην Ελλάδα. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος, οι φίλοι αλλά και οι "εχθροί" στάθηκαν με σεβασμό μπροστά στο θάνατο του ιστορικού προσώπου από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.Mία ζωή γεμάτη, μία ζωή γεμάτη συγκινήσεις, μία ζωή 99 ετών που είναι δύσκολο να περιγραφεί σε ένα μόνο άρθρο. «Το αίσθημα του φόβου δεν το έχω νιώσει ποτέ. Ισως σε κανέναν μεγάλο σεισμό, αλλά και εκεί κοιμόμουνα, δεν κατέβαινα κάτω. Δεν ήταν κάτι που κατόρθωσα, γεννήθηκε μοναχό του», είχε αναφέρει σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ.Πολλοί ήταν οι συγγενείς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έδωσαν το παρών στο πολιτικό γραφείο και σπίτι του επίτιμου προέδου της ΝΔ, στην οδό Αραβαντινού.Οικογένεια με σημαντικό πολιτικό παρελθόν


Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1918 στη συνοικία Χαλέπα των Χανίων Κρήτης. Ήταν ο δευτερότοκος γιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη και κατάγεται από οικογένεια με μακρά πολιτική παράδοση. Ο παππούς του (1845-1898), από τον οποίο πήρε το όνομά του, ήταν ο ιδρυτής του Κόμματος των Ξυπόλητων, το οποίο παρέλαβε εν συνεχεία ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετονομάζοντάς το σε Κόμμα των Φιλελευθέρων.«Στη μακρά πολιτική μου διαδρομή, είχα το προνόμιο να είμαι παρών σε κρίσιμες περιόδους της εθνικής μας ζωής. Για τη συμμετοχή μου στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου μας, δεν διεκδικώ το αλάθητο ‒ και θα ήταν το τελευταίο που θα επιθυμούσα να κάνουν οι άλλοι για μένα. Εκείνο που χαρακτήρισε την πολιτική μου δραστηριότητα ήταν το πάθος της συμμετοχής. Θεωρώ ότι, εμείς οι πολιτικοί, αυτό οφείλουμε στον λαό που υπηρετούμε. Με την αδιάλειπτη ενεργό συμμετοχή μας στα κοινά, να συμβάλλουμε στην υλοποίηση ενός οράματος, με ρεαλισμό, αλλά πάντοτε στη βάση απαραβίαστων αρχών. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στην αρμοδιότητα της Ιστορίας», είχε δηλώσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.


Ο ρόλος του στην κατοχή και τον εμφύλιο


Το 1940, χρονιά έναρξης του ελληνοϊταλικού πολέμου, συμπίπτει με το τέλος της φοίτησής του στη Νομική Σχολή. Τον δύσκολο χειμώνα ’41-’42 βρίσκεται στην Αθήνα. Θα συμμετέχει στην Εθνική Αντίσταση στην Κρήτη, βοηθώντας μάλιστα ενεργά στη συνεργασία των αντιστασιακών οργανώσεων, με τη σύναψη της Συμφωνίας του Θερίσου (Ιούλιος 1943). Τα βρετανικά αρχεία που άνοιξαν το 2003 αποκάλυψαν ότι ήταν και πράκτορας των Βρετανών, στους οποίους μετέδιδε σημαντικές πληροφορίες, εξαργυρώνοντας την ιδιότητά του ως δικηγόρου των Ελλήνων που έστελναν οι αρχές Κατοχής στα στρατοδικεία.


Η αποστασία και οι σχέσεις του με τον Αντρέα


O πρώην πρωθυπουργός, υπήρξε ενεργός στον πολιτικό στίβο επί 71 χρόνια, από το 1946 οπότε και εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής .Από την ένταξη του στην Ένωση Κέντρου και τον «ανένδοτο αγώνα» κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή μέχρι την «αποστασία», η ανάδειξή του σε πρόεδρο της ΝΔ το 1984, οι ιστορικές συγκρούσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ακολούθησαν τα χρόνια της πρωθυπουργίας 1990-1993 και η πτώση της κυβέρνησης. Η κόντρα με τον Ανδρέα μοιάζει να παρατείνεται και να αποκτάει μεγάλες διαστάσεις μέσα στο μεταπολιτευτικό φαντασιακό.Στην πρωθυπουργική του θητεία (την ταραχώδη τριετία 1990-1993) τα πυρά θα επιταχύνουν τη σχεδόν προδιαγεγραμμένη πτώση. O ίδιος χαρακτηρίστηκε από νεοφιλελεύθερες θέσεις και πολιτικές, σε μία εποχή που η συγκεκριμένη ρητορική δεν έβρισκε μεγάλη απήχηση. Οι πολιτικές που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της θητείας του, αποτέλεσαν αφορμή για έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και πολεμική ρητορική από την πλευρά των κομμάτων της αριστεράς.


«Προτέρημα δεν είχε κανένα ο Ανδρέας, γιατί αυτό που έκανε για την Ελλάδα ήταν η καταστροφή της. Ηταν ένας άνθρωπος με πολλά χαρίσματα, ήταν ένας άνθρωπος έξυπνος, γρήγορος, αποφασιστικός, αλλά και τελείως αμοράλ και άξιος για οτιδήποτε, ο οποίος έβαλε συγκεκριμένους στόχους και τους πέτυχε. Αναμφίβολα όσο ζούσε έδινε στην παράταξη που εκπροσωπούσε ένα επίπεδο», είχε πει σε συνέντευξη στο ΒHmagazino.Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει σημαντική πολιτική παρουσία από την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και τον γιο του, νυν πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητστοτάκη. Μπορεί να είχε αποσυρθεί από την πολιτική τα τελευταία χρόνια, ο λόγος του ωστόσο είχε πάντοτε ιδιαίτερη βαρύτητα.


Λάτρης της λογοτεχνίας και της πολιτικής


Εξαιτίας του σημαντικού προβλήματος στην ακοή του, για να μπορεί να διαβάζει χρησιμοποιούσε πλακέτες. «Άκουγε», λοιπόν, βιβλία τα οποία έχουν αποδοθεί ηχητικά, διαβασμένα από ηθοποιούς στα γαλλικά στα γερμανικά και ελληνικά.


Αγαπούσε ιδιαίτερα και τη λογοτεχνία και ποίηση. Παρακολουθούσε με μανία τις πολιτικές εξελίξεις, τις ειδήσεις, την επικαιρότητα, ενώ η αγαπημένη του εφημερίδα ήταν η Καθημερινή. Μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα άνετος με την τεχνολογία, πίστευε ωστόσο ότι το ίντερνετ ήταν η μεγαλύτερη εφεύρεση του ανθρώπου της σύγχρονης ζωής.


Ο μεγάλος έρωτας με τη Μαρίκα


Μετά το θάνατο της αγαπημένης της Μαρίκας, της συντρόφου του για 60 ολόκληρα χρόνια, τον κράτησε στη ζωή η αγάπη για την οικογένεια του. «Οσες φορές δεν ακολούθησα το ένστικτο της γυναίκας μου, το μετανόησα», είχε πει ο Μητσοτάκης.Μαζί μεγάλωσαν τα παιδιά τους Ντόρα, Αλέξανδρο, Κατερίνα και Κυριάκο Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1952, παντρεύτηκαν ένα χρόνο μετά και έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής της Μαρίκας, που πέθανε το 2012.Ο γάμος τους έγινε στα Χανιά το 1953 και τα πρώτα χρόνια, δεν ήταν εύκολα, αφού αναγκάστηκε να ζήσει στο φτωχικό, τότε σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη, που δεν είχε καν θέρμανση. H Mαρίκα καταγόταν από εύπορη οικογένεια και οι γονείς της είχαν αντιταχθεί αρχικά σε αυτή τη σχέση. Μαζί μεγάλωσαν τα παιδιά τους Ντόρα, Αλέξανδρο, Κατερίνα και Κυριάκο.Τέσσερα παιδιά, 13 εγγόνια και 13 δισέγγονα αφήνει πίσω του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X