Αρχική / Υγεία / Δερματολογία / Ψωρίαση: αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Ψωρίαση: αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης thumbnail

Ψωρίαση: αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Από μόνη της η λέξη φαντάζει λίγο τρομακτική. Ωστόσο τελευταίως την ακούμε όλο και πιο συχνά και αφορά πολύ περισσότερο κόσμο απ’ όσο πιστεύουμε.


Τι είναι όμως η ψωρίαση;


Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που εμφανίζεται στο δέρμα με τη μορφή κόκκινων φολιδωτών πλακών. Η εμφάνιση της ψωρίασης μπορεί να προκληθεί σε άτομα με γενετική προδιάθεση στη νόσο, όταν έρθουν αντιμέτωπα με διάφορους παράγοντες.


Συμπτώματα – Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζεται;


Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ψωρίασης είναι οι τραχιές κόκκινες πλάκες με καλοσχηματισμένο περίγραμμα. Αυτές οι στρογγυλές ή οβάλ πλάκες ψωρίασης καλύπτονται από παχιά λευκή επιδερμίδα, που ονομάζεται φολίδα (λέπι). Τόσο το μέγεθος όσο και ο αριθμός των βλαβών ποικίλει.


Αυτή η πολύ συνηθισμένη δερματοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως σε σημεία του δέρματος που υπόκεινται σε τριβή, όπως τα γόνατα, οι αγκώνες, η κοιλιά και το κάτω τμήμα της πλάτης. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο τριχωτό, τα χέρια και τα πόδια, τα νύχια και τις βλεννογόνους μεμβράνες.


Οι ασθενείς με ψωρίαση υποφέρουν από έντονο κνησμό.


Κύρια αίτια εμφάνισης


Δεν είναι γνωστοί οι ακριβείς λόγοι εμφάνισης της ψωρίασης. Πάντως το σίγουρο είναι ότι εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση σε ειδικές περιόδους της ζωής τους όταν συντρέχουν συγκεκριμένες συνθήκες, όπως άγχος, υπερβολική κούραση, κάποιο ψυχολογικό σοκ, μια μόλυνση του οργανισμού (φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα…), λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων. Ψωρίαση μπορεί να προκληθεί και από συγκεκριμένα υφάσματα ρούχων που τρίβονται στο δέρμα


Ουσιαστικά η ψωρίαση δημιουργείται από την υπερβολική παραγωγή κερατινοκυττάρων, δηλαδή επιδερμικών κυττάρων. Αντί της συνήθους διαδικασίας ανανέωσης των 28 ημερών, στους πάσχοντες με ψωρίαση, τα κερατινοκύτταρα χρειάζονται μόλις 3-4 ημέρες για να περάσουν από τη βασική στιβάδα στην κερατίνη στιβάδα της επιδερμίδας. Τα κύτταρα παραμένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και αρχίζουν να συσσωρεύονται. Αυτό προκαλεί τις κόκκινες φολιδωτές πλάκες ή αλλιώς την ψωρίαση.


Αντιμετώπιση


Η αντιμετώπιση της ψωρίασης επιτυγχάνεται με την κατάλληλη θεραπεία που θα προτείνει ο δερματολόγος σας, ο οποίος πρέπει να εξετάσει το μέγεθος των βλαβών που έχει ο πάσχων και κατά πόσο αυτές επηρεάζουν τη ζωή του σε οικογενειακό, ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.


Η πιο συχνή αντιμετώπιση είναι η τοπική θεραπεία, η οποία συνήθως αποτελείται από ειδικές κρέμες και λοσιόν.


Αν η τοπική θεραπεία δεν επαρκεί, προτείνεται η φωτοθεραπεία η φωτοθεραπεία – με ακτίνες UVA, UVB ή λέιζερ- που μειώνει την ταχύτητα της παραγωγής των δερματικών κυττάρων ή ακόμα και τα ιαματικά λουτρά.


Σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης, ενδέχεται να χορηγηθούν στους πάσχοντες και ειδικά φάρμακα σε μορφή χαπιών.


Οι ενυδατικές κρέμες -ειδικά εκείνες που περιέχουν ουρία- μπορούν να καταπραΰνουν το αίσθημα του κνησμού αλλά και να συντελέσουν στην αποκατάσταση της υγρασίας της επιδερμίδας και στη μείωση των φολίδων.


 


Το Eau Thermale της La Roche-Posay


 To Iαματικό Νερό της La Roche-Posay έχει καταπραϋντική και αντιοξειδωτική δράση. Είναι κατάλληλο για ευαίσθητη αλλά και ερεθισμένη επιδερμίδα και μπορεί να ανακουφίσει ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση, σε συνδυασμό πάντα με τη θεραπεία που έχει δοθεί από το δερματολόγο.


Αν και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε προϊόν φροντίδας το 1928, το Ιαματικό Νερό από το χωριό LaRoche-Posay φημίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τα αμέτρητα οφέλη που προσφέρει στο δέρμα μας. Αποτελεί βασικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση πολλών δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση. 


Χάρη στις ανοσο-ρυθμιστικές του ιδιότητες (με άλλα λόγια τη δυνατότητα να δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα), έχει την  ικανότητα να αναστέλλει τους διαβιβαστές φλεγμονής και να εγγυάται άμεσο καταπραϋντικό αποτέλεσμα.


Παράλληλα, είναι το μόνο ιαματικό νερό στον κόσμο που διαθέτει τέτοια φυσική συγκέντρωση σεληνίου. Η μοναδική του σύνθεση –συνδυάζοντας μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, όπως το Σελήνιο– προσδίδει στο Ιαματικό Νερό της La Roche-Posay επιστημονικά αποδεδειγμένες καταπραϋντικές, μαλακτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X