Αρχική / Ψυχολογία / Ψυχιατρική / Γιατί βλέπω στον ύπνο μου ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει φύγει, αρνητικό απέναντί μου;
Γιατί βλέπω στον ύπνο μου ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει φύγει, αρνητικό απέναντί μου; thumbnail

Η 24χρονη αναγνώστρια του boro.gr, Ευκαρπία

Γιατί βλέπω στον ύπνο μου ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει φύγει, αρνητικό απέναντί μου;

Καλησπέρα δεν μπορώ να το καταλάβω… Στον ύπνο μου (σπάνια) μου φέρνει χαρά που βλέπω αυτό το αγαπημένο άτομο που έχει φύγει από την ζωή, αλλά ταυτόχρονα στεναχωριέμαι γιατί τον βλέπω αρνητικό απέναντί μου. Και αναρωτιέμαι: Τόσο πολύ γιατί; Τι έχω κάνει; Θα ήθελε να κάνω κάτι που δεν έχω κάνει; Δεν ξέρω τι κρύβεται από πίσω.


Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας:


Αγαπητή αναγνώστρια,


είναι προφανές ότι αισθάνεστε κάποιες ενοχές προς το αγαπημένο σας πρόσωπο, που έχετε χάσει και γι’ αυτό τον βλέπετε αρνητικό απέναντί σας.


Η λύση είναι να καθίσετε ήρεμα και να σκεφτείτε ότι το συναίσθημα της ενοχής προέρχεται από εμάς τους ίδιους. Δεν είναι τιμωρία από τους άλλους, αλλά από τον ίδιο μας τον εαυτό, που είναι υπερβολικά ευαίσθητος, ή υπερβολικά τελειοθηρικός και ζητά παντού την απόλυτη τελειότητα. Κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος. Όλοι είμαστε άνθρωποι με τις αδυναμίες μας.


Ακόμα και ο αγαπημένος που χάθηκε, είχε και αυτός αναμφισβήτητα πολλές αδυναμίες.


Άλλωστε και μια σοβαρή παράληψη να είχε γίνει, πλέον δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε η διαπίστωσή σας, ούτε μπορεί να διορθωθεί.


Παύλος Σακκάς


Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X