Αρχική / More / Life stories / Evelyn Lauder: Μια γυναίκα – ένα όραμα: 25 χρόνια στον αγώνα για την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού
Evelyn Lauder: Μια γυναίκα – ένα όραμα: 25 χρόνια στον αγώνα για την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού thumbnail

Evelyn Lauder: Μια γυναίκα – ένα όραμα: 25 χρόνια στον αγώνα για την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού

25 χρόνια έχουν περάσει από τότε που η οραματίστρια Εvelyn Lauder εμπνεύστηκε την ιδέα να αρχίσει την πάλη ενάντια σε έναν από τους πιο συνήθεις καρκίνους που προσβάλουν κυρίως τις γυναίκες: τον καρκίνο του μαστού.


Σήμα κατατεθέν; Η ροζ κορδέλα!Η ροζ κορδέλα, διεθνώς γνωστή ως «pink ribbon», δημιουργήθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη… μάστιγα του καρκίνου του μαστού.


Το όραμά της, η θέλησή της και ο συνεχής αγώνας της, έκαναν το όνομά της συνώνυμο με τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού ενώ η ροζ κορδέλα έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα παγκόσμιο σύμβολο ευαισθητοποίησης  του κόσμου!


Η πρώτη εκστρατεία ήταν μικρής κλίμακας και χρηματοδοτήθηκε κυρίως από το σύζυγό της, Leonard Lauder. Ωστόσο γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως και το ροζ είναι πλέον το χρώμα της πάλης κατά του καρκίνου του μαστού!
Δείτε το βίντεο της φετινής εκστρατείας, στη μνήμη της εμπνεύστριάς της!


 


Ποια ήταν όμως η Εvelyn Lauder και πώς εμπνεύστηκε τον αγώνα αυτό;


Γεννήθηκε το 1936 ως Εvelyn Hausner στη Βιέννη της Αυστρίας από γονείς Εβραίους.  Η καταγωγή της τη δυσκόλεψε στα πρώτα χρόνια της ζωής καθώς από το 1938 άλλαξαν με τους γονείς τους διάφορους τόπους διαφυγής (Βέλγιο, Αγγλία) μέχρι που κατέληξαν στη Νέα Υόρκη το 1940.


Οι γονείς της δεν είχαν κάποια αριστοκρατική καταγωγή. Δούλευαν ωστόσο σκληρά και κατάφεραν να έχουν μια σχετική άνεση. Μάλιστα ο πατέρας της ενώ ξεκίνησε ως  κόφτης διαμαντιών, στη συνέχεια ασχολήθηκε με το  εμπόριο ρούχων και η οικογένειά της γρήγορα απέκτησε μια αλυσίδα με 5 μαγαζιά ενδυμάτων στο Μανχάταν. Η Evelyn σπούδασε Ανθρωπολογία και Ψυχολογία στο Ηunter Collegeτης Νέας Υόρκης. Εκεί γνωρίστηκε με τον μέλλοντα σύζυγό της, το Leonard Lauder.
 


Στην αρχή εργάστηκε για λίγο ως δασκάλα αλλά αφότου παντρεύτηκαν άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση του άντρα της, που τότε ήταν ακόμη πολύ μικρή. «Παιδί» της Estee Lauder (βλέπε πάνω εικόνα), ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση, για να εξελιχθεί στη συνέχεια ο παγκόσμιος κολοσσός στο χώρο των καλλυντικών! Μάλιστα εκείνη την εποχή, το 1946 που ξεκίνησε να εργάζεται η Έβελιν εκεί, η επιχείρηση πουλούσε μόλις 7 προιόντα! 
 Estée Lauder – Εvelyn Lauder: Νύφη και πεθερά απογειώνουν την εταιρεία 
Η Evelyn ξεκίνησε να εργάζεται σε μια… οικογενειακή επιχείρηση μικρής κλίμακας. Γρήγορα όμως, χάρη στη συνεργασία των δυο γυναικών, κατάφεραν να κάνουν την Estée Lauder ένα από τα σημαντικότερα ονόματα στο χώρο των καλλυντικών.


Από τη μια η Estée Lauder (φωτό πάνω) είχε πάθος με τα αρώματα και είχε την ιδέα να τα εισάγει στην επιχείρηση, ελκύοντας όλο και μεγαλύτερη πελατεία. H Evelyn από την άλλη είχε επιχειρηματικό πνεύμα, παρόλο που δεν είχε κάνει σχετικές σπουδές…


 
Ιδέα της Evelyn ήταν και εισαγωγή του brand της Clinique στην εταιρεία και μάλιστα ήταν η πρώτη στον κόσμο που φόρεσε την κλασική εργαστηριακή ρόμπα της Clinique που φοριέται πλέον παγκοσμίως σε όλους τους διανομείς των προιόντων της.
Ωστόσο η εταιρεία διατήρησε και διατηρεί ένα οικογενειακό προφίλ τόσο στη διοίκησή της όσο και στη σχέση με τους εργαζόμενούς της.


 


Η οικογένειά της Evelyn Lauder με τον Leonard Lauder


Η Εvelyn Lauder παντρεύτηκε το Leonard Lauder το 1959 και απέκτησαν δυο παιδιά, τον Γουίλλιαμ και τον Γκάρι αλλά και 5 εγγόνια.


H για χρόνια συνεργάτης της, Elisabeth Hurley, διατηρούσε πολύ στενές, σχεδόν οικογενειακές σχέσεις με την Evelyn Lauder! Mάλιστα η τελευταία της έδωσε την ευκαιρία να γίνει πρέσβειρα στον αγώνα για την ευαισθητοποίηση στον καρκίνο του μαστού.Με αφορμή την 25η επέτειο του αγώνα της Estee Lauder, η Εlisabeth Hurley μιλάει για τη συνεργάτη της με τα πιο τρυφερά και συγκινητικά λόγια:
"Όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 1992  ήταν τόσο μόνη! Όσο σκέφτομαι πόσο θα υπέφερε τότε, πονάω… Μάλιστα της πήρε δυο χρόνια να το μοιραστεί με κάποιον. Ο κόσμος ήξερε τόσα λίγα για τους όγκους στο μαστό τη συγκεκριμένη περίοδο… Δεν μπορώ καν να αναλογιστώ πόσο λίγη στήριξη πρέπει να είχε... 
Σήμερα όμως υπάρχει ελπίδα! Όταν πριν από 20 χρόνια μου ζήτησε να γίνω πρέσβειρα για τον αγώνα της ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, πέταξα από τη χαρά μου! Μου έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά και να κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα για τους ανθρώπους που προσβάλλονται από τη συγκεκριμένη ασθένεια".


H Ειρωνεία της μοίραςΕπέζησε από έναν καρκίνο του μαστού που ανακάλυψε το 1989 και ήταν και η αφορμή για την αφετηρία της πολύχρονης μάχης της με τον καρκίνο του μαστού.


Μάλιστα το 1992 ίδρυσε τo Breast Cancer Research Foundation (BCR), μέσω της οποίoυ ξεκίνησε τη μάχη της. 


Ωστόσο ο καρκίνος την ξαναβρήκε χρόνια αργότερα, το 2007, αυτή τη φορά στις ωοθήκες. Έπειτα από πολύχρονη μάχη με την επάρατο νόσο,  κατέληξε στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν στις 12 Νοεμβρίου του 2011.


O αγώνας της ωστόσο συνεχίζεται τόσο από τον εν ζωή σύζυγό της όσο και από τα παιδιά και εγγόνια της!Ο Leonard Lauder το Φεβρουάριο του 2017(Φωτογραφία: Jaguar PS / Shutterstock.com)


Η δράση της εταιρείας Estée Lauder στην πάλη για τον καρκίνο του μαστού. 


Πάνω από 150 εκατ. ροζ κορδελάκια έχουν διανεμηθεί παγκοσμίως μέσω των stand ομορφιάς της Estee Lauder.


Μέσω των ενεργειών της έχουν μαζευτεί όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 70 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας έρευνας, της εκπαίδευσης και των ιατρικών υπηρεσιών.Παρά τις προσπάθειες, παρά την πρόοδο στο συγκεκριμένο τομέα, εκτιμάται, ότι στις ΗΠΑ κάθε δυο λεπτά διαγιγνώσκεται και μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού.Πολλή δουλειά ακόμα για να γίνει… Με στόχο την πλήρη εξαφάνιση της ασθένειας. Στόχος της φετινής εκστρατείας της Estée Lauder είναι να  τιμήσει τη μνήμη της εμπνεύστριας  του αγώνα και να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερα χρήματα για την πάλη κατά του καρκίνου του μαστού.Μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση; Η έγκαιρη διάγνωση.


Πώς θα εξασφαλίσεις την έγκαιρη διάγνωση; Μα φυσικά με τη συχνή εξέταση. Κάνε δώρο στον εαυτό σου μια μαστογραφία το χρόνο για να έχεις πλήρη και συγκριτική εικόνα της υγείας σου. 


Ο Οκτώβριος που ξεκινά τώρα είναι ο  μήνας αφιερωμένος στον ευαισθητοποίηση στον καρκίνο του μαστού. Πώς θα συμβάλλεις; Η εταιρεία Estée Lauder εμπνεύστηκε για φέτος ένα καταπληκτικό βραχιολάκι, σε ροζ πάντα χρώμα, με αξία πολύτιμη στον 25χρονο αγώνα της!Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο καθένας ως φόρο τιμής σε αυτή τη γυναίκα που πάλεψε τόσα χρόνια μόνη για να χουμε εμείς μια καλύτερη ζωή!  


 Διαβάστε σχετικά άρθρα εδώ: 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X