Αρχική / Υγεία / Δερματολογία / Κονδυλώματα: Πώς συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Κονδυλώματα: Πώς συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας  thumbnail

Κονδυλώματα: Πώς συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί πάνω από 100 τύποι HPV ενώ από αυτούς, 30-40 μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Tα κονδυλώματα αφορούν περίπου το 1/3 του πληθυσμού των ενεργά σεξουαλικών ατόμων, ενώ υπεύθυνος για την εμφάνισή τους είναι ο ιός HPV (Human Papilloma Virus).


Ο κίνδυνος μόλυνσης αγγίζει το 70% σε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο χωρίς προφύλαξη από τον ιό και σε αντίθεση με τα κονδυλώματα, ο ίδιος ο ιός μπορεί να παραμείνει για χρόνια από τον οργανισμό. Από τη στιγμή που μολύνει τα κύτταρα, παραμένει μέσα τους, ωστόσο οι δυσπλασίες και τα κονδυλώματα μπορούν να αφαιρεθούν, όπως μας εξηγεί η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Δρ. Αμαλία Τσιατούρα."Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια του δέρματος με λεία ή ανώμαλη επιφάνεια, τα οποία προκαλούνται από τον ιό HPV. Μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή κατά ομάδες μετά από μια περίοδο επώασης ενός έως τεσσάρων μηνών στην γεννητική περιοχή ανδρών και γυναικών π.χ. πέος, όσχεο, χείλη του κόλπου, αιδοίο, πρωκτός, περίνεο. Τα κονδυλώματα μπορεί να προκαλέσουν κνησμό και οίδημα, ενώ με την πάροδο του χρόνου διογκώνονται και μπορεί να γίνουν επώδυνα ή να αιμορραγήσουν. Είναι πιθανόν κάποιος να έχει μολυνθεί από τον ιό HPV και να μην εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα, λόγω ενισχυμένου ανοσοποιητικού συστήματος.


Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε περιόδους που το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του ιού ή αυξάνουν τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από αυτόν είναι: η απουσία προστασίας με προφυλακτικό, η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, οι μικροτραυματισμοί του δέρματος στην περιοχή επαφής, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι ορμονικές διαταραχές, το στρες, άλλες ιογενείς λοιμώξεις καθώς και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η σύφιλη. Ο χρόνος επώασης των κονδυλωμάτων κυμαίνεται από 1-8 μήνες ή και περισσότερο".


Τα συμπτώματα


Τα τυπικά οξυτενή κονδυλώματα παρουσιάζονται σαν ρόδινες ή γκριζωπές βλάβες, μαλακές με λεία, κοκκώδη ή ανθοκραμβοειδή επιφάνεια και βάση πεπλατυσμένη ή μισχωτή. Τα κονδυλώματα είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους ασυμπτωματικά και ανώδυνα. Σπανίως οι πάσχοντες από κονδυλώματα αναφέρουν κνησμό, αίσθηση καύσου, πόνο ή αιμορραγία εξ αιτίας των κονδυλωμάτων.


Άνδρες: Στους άνδρες τα κονδυλώματα συνήθως εντοπίζονται στη βάλανο, στο έσω πέταλο της ακροποσθίας, στο σώμα του πέους, στο όσχεο, στο εφήβαιο, στην ουρήθρα, στον πρωκτό και σπάνια στην ουροδόχο κύστη. Αιτίες που ευνοούν την ανάπτυξη των οξυτενών κονδυλωμάτων είναι η φίμωση, η ουρηθρίτιδα, η οξυουρίαση η τοπική χρήση κορτικοστεροειδών, η ανοσοκαταστολή ενώ υψηλή επίπτωση κονδυλωμάτων έχουμε σε σακχαρώδη διαβήτη, HIV φορείς και σε χρόνια λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.Γυναίκες: Στις γυναίκες τα κονδυλώματα εντοπίζονται στα μικρά και τα μεγάλα χείλη, στην ουρήθρα, στον κόλπο και στον τράχηλο της μήτρας, στον πρωκτό, ενώ σπανίως μπορεί να προσβληθεί από κονδυλώματα και η ουροδόχος κύστη, όπως και στους άνδρες. Αιτίες που ευνοούν την ανάπτυξη των οξυτενών κονδυλωμάτων είναι η εγκυμοσύνη, η λοίμωξη με τριχομονάδα, αλλά και άλλες λοιμώξεις που έχουν σαν αποτέλεσμα τη διαβροχή της περιοχής από τις κολπικές εκκρίσεις. Ιδίως κατά την εγκυμοσύνη, τα κονδυλώματα μπορεί να είναι υπερπλαστικά και να πάρουν μεγάλες διαστάσεις.


Η μεγάλη σημασία που έχουν τα κονδυλώματα όταν εμφανίζονται σε γυναίκες έγκειται στο γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των γυναικών που έχουν εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουν εμφανίσει και κονδυλώματα στην περιοχή αυτή. Ωστόσο είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες με κονδυλώματα, καρκίνο του τραχήλου.


Η πρόληψη


Δεδομένου ότι το 70% των ενεργών σεξουαλικά ενηλίκων έχει μολυνθεί από τους ιούς HPV, ο μόνος τρόπος 100% πρόληψης των κονδυλωμάτων θα ήταν θεωρητικά η αυστηρή μονογαμία. Επειδή κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, απαιτείται η χρήση προφυλακτικού, το οποίο όμως δεν προστατεύει 100%. Η περιτομή στους άνδρες έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης και μόλυνσης από τα κονδυλώματα. Σήμερα είναι επίσης διαθέσιμα 2 εμβόλια. Το Gardasil που προστατεύει από τους τύπους HPV16, HPV 18, HPV6, HPV11 και συνεπώς σε μεγάλο ποσοστό από τα κονδυλώματα, και το Cervarix που προστατεύει από τους τύπους HPV 16 και HPV 18, το οποίο ουσιαστικά δεν προστατεύει από το κονδυλώματα, αλλά από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.


Η διάγνωση"Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται κυρίως κλινικά και επισκοπικά" εξηγεί η κ. Τσιατούρα: "Ο έμπειρος δερματολόγος θα διαγνώσει τα κονδυλώματα και θα προτείνει την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας. Σε ορισμένες υποκλινικές μορφές η διάγνωση των κονδυλωμάτων μπορεί να γίνει με επάλειψη διαλύματος οξεικού οξέος 5%, η χρήση του οποίου αμφισβητείται από κάποιους γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Σπάνια θα χρειαστεί βιοψία και ιστολογική εξέταση για τη διάγνωση των κονδυλωμάτων και κυρίως σε διαφοροδιαγνωστικά προβλήματα".


Η θεραπεία


Ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των βλαβών, επιλέγεται η αντιμετώπιση με τοπικές κρέμες ή με μεθόδους, όπως κρυοθεραπεία, διαθερμοπηξία, laser. Σήμερα, τα ποσοστά αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων σε μία μόνο επίσκεψη είναι υψηλά. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση laser CO2, σε συνδυασμό με χειρουργική αντιμετώπιση κονδυλωμάτων, όπου αυτό απαιτηθεί.Η θεραπεία κονδυλωμάτων με Laser διοξειδίου του άνθρακα πλεονεκτεί όλων των διαθέσιμων μεθόδων καθώς στοχεύει επιλεκτικά μόνο στα υπάρχοντα κονδυλώματα αφήνοντας ανέπαφο το υγιές δέρμα στη γύρω περιοχή, χαρακτηρίζεται από απουσία μετεγχειρητικού πόνου και ουλών και είναι εντελώς αναίμακτη.


Η διαδικασία


Η δέσμη του laser εφαρμόζεται στοχευμένα στην πάσχουσα περιοχή, αφού εφαρμοσθεί τοπική αναισθησία με διάλυμα ξυλοκαΐνης 2% και μπορεί να καταστρέψει όλα τα υπάρχοντα κονδυλώματα με μία μόνο συνεδρία. Είναι η πλέον ανώδυνη, χωρίς παρενέργειες (εφόσον εφαρμόζεται από εξειδικευμένο Δερματολόγο) και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας κονδυλωμάτων και αποτελεί την αντιμετώπιση εκλογής για μικρού και μεσαίου μεγέθους αλλοιώσεις.


Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε http://www.kondilomata-hpv.gr/
ή καλέστε
Cosmetic Derma Medicine
Αθήνα: +30 210 6980451

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X