Αρχική / More / Νομικά / Σε ποια περίπτωση θα πρέπει να γίνεται αποποίηση κληρονομιάς;
Σε ποια περίπτωση θα πρέπει να γίνεται αποποίηση κληρονομιάς; thumbnail

Η 42χρονη Ρίτα, αναγνώστρια του boro.gr,

Σε ποια περίπτωση θα πρέπει να γίνεται αποποίηση κληρονομιάς;

Στο ερώτημά σας απαντά η δικηγόρος Χρύσα Εψίμου


ΕΡΩΤΗΣΗ: Η αδερφή μου ειναι εγγυήτρια σε ένα δάνειο του συζύγου της με υποθήκη το εξοχικό τους σε περιπτωση θανάτου της. Εχουν τέσσερα παιδιά, από τα οποία τα τρία είναι ενήλικα. Υπάράει πιθανότητα, σε περιπτωση θανάτου τους, να εμπλακούμε από κληρονομικής αποψης; Τα χρέη, οι εγγυήσεις, τα δάνεια και οι υποθήκες βαρύνουν τους κληρονομους; Κληρονόμοι ειναι τα παιδιά; Υπάρχει περίπτωση να εμπλακούμε εμείς με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς να ευθυνόμαστε;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, υπάρχει σαφώς περίπτωση να εμπλακούν οι συγγενείς για χρέη θανόντος. Πρέπει να παρακολουθούν το θάνατο του οφειλέτη. Αν η οικογένεια δεν κάνει αποποίηση κληρονομιάς μέσα σε τέσσερις μήνες από το θάνατο, ακόμη και αν δεν κάνουν καμία άλλη ενέργεια, θεωρείται από το νόμο ότι έχουν αποδεχθεί έμμεσα την κληρονομιά. Αν όμως αποποιηθούν (κάτι που μπορούν να κάνουν οποτεδήποτε μέσα στους 4 μήνες) πρώτα οι γονείς και μετά τα παιδιά, πρέπει να αποποιηθούν και οι περαιτέρω συγγενείς με τη σειρά. Ο χρόνος αποποίησης των συγγενών τους αρχίζει την επομένη της αποποιήσεως των γονέων και των παιδιών και είναι επίσης τετράμηνος.


Χρύσα Εψίμου


Δικηγόρος


Κοδριγκτώνος 18


τηλ. 2108230495

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X