Αρχική / More / Life stories / Στιβ Μπάνον: Το πρώην (ακρο)δεξιό χέρι του Τραμπ που έκανε «κουμάντο» στο Λευκό Οίκο – Ο επενδυτής, ο παραγωγός, το ακροδεξιό Breitbart και η σύντομη πολιτική σταδιοδρομία
Στιβ Μπάνον: Το πρώην (ακρο)δεξιό χέρι του Τραμπ που έκανε «κουμάντο» στο Λευκό Οίκο - Ο επενδυτής, ο παραγωγός, το ακροδεξιό Breitbart και η σύντομη πολιτική σταδιοδρομία thumbnail

Στιβ Μπάνον: Το πρώην (ακρο)δεξιό χέρι του Τραμπ που έκανε «κουμάντο» στο Λευκό Οίκο – Ο επενδυτής, ο παραγωγός, το ακροδεξιό Breitbart και η σύντομη πολιτική σταδιοδρομία

Ο ίδιος αυτοαποκαλείται «οικονομικός εθνικιστής», ενώ σε συνεντεύξεις του δεν έχει διστάσει να συγκρίνει τον εαυτό του με τον… Νταρ Βέιντερ!


Ήταν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στελέχη του Λευκού Οίκου και είχε χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος πίσω από την «εθνικιστική» ιδεολογία του Αμερικανού προέδρου.


Ο πρώην ανώτατος σύμβουλος στρατηγικής του σημερινού προέδρου της Αμερικής στον Λευκό Οίκο καθώς και πρώην μέλος της ανώτατης επιτροπής εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Στιβ Μπάνον, θεωρείται από πολλούς ακροδεξιός, ρατσιστής, ισλαμοφοβικός, μισογύνης και επικίνδυνος ενώ μεγάλο μέρος του αμερικανικού Τύπου υποστήριζε πως ήταν ο άνθρωπος που έκανε, μέχρι πρόσφατα, «κουμάντο» στην Ουάσιγκτον.


Με πλούσιο βιογραφικό, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις ιδιότητες του πρώην αξιωματικού του αμερικανικού Ναυτικού, επενδυτή της Goldman Sachs και κινηματογραφικού παραγωγού, ο 63χρονος Μπάνον μετά την ξαφνική απομάκρυνση του από τα καθήκοντα του δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο τον περασμένο Αύγουστο, συνεχίζει να προκαλεί τόσο την κοινή γνώμη όσο και τον Λευκό Οίκο.


Ποιος είναι όμως ο Στιβ Μπάνον και για ποιον λόγο γίνεται όλη αυτή η συζήτηση γύρω από το όνομα του;


Τα πρώτα χρόνια


Ο Στίβεν Κέβιν Μπάνον γεννήθηκε στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια το 1953 σε οικογένεια Ιρλανδών υποστηρικτών του Δημοκρατικού κόμματος.


Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια όπου και αποφοίτησε το 1976 με πτυχίο στον αστικό σχεδιασμό. Στην συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στις μελέτες εθνικής ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν ενώ το 1985 έλαβε δεύτερο μεταπτυχιακό στην διοίκηση επιχειρήσεων από την Σχολή Επιχειρήσεων του Χάρβαντ.


Ο επενδυτής, ο παραγωγός, ο συγγραφέας και η ακροδεξιά Breitbart


Ο Μπάνον διαθέτει πλούσιο βιογραφικό και επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους.


Στα τέλη του 1970 έως τις αρχές του 1980 υπηρέτησε ως αξιωματικός του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού για 7 έτη. Κατά την θητεία του υπηρέτησε στον στόλο του Ειρηνικού ωκεανού καθώς και ως ειδικός βοηθός του αρχηγείου των ναυτικών δυνάμεων στο Πεντάγωνο.


Το επόμενο επαγγελματικό το έκανε στον κόσμο της οικονομίας, ως τραπεζοεπενδυτή στην Goldman Sachs και ειδικότερα στο τμήμα συγχωνεύσεων και εξαγορών.


Λίγα χρόνια αργότερα, το 1990, ιδρύει, μαζί με άλλους, την δική του επενδυτική τράπεζα, την Bannon & Co..Η τράπεζα ειδικεύεται στα μέσα μαζική ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και εν τέλει εξαγοράστηκε το 1988 από την γαλλική Société Générale.


Παράλληλα με την δραστηριότητα του ως τραπεζοεπενδυτής, ανέλαβε και την θέση του διευθύνοντα για το ερευνητικό πρόγραμμα γεωεπιστημών Biosphere 2 στην Αριζόνα. Υπό την διεύθυνση του, το εγχείρημα άλλαξε κατεύθυνση από την εξερεύνηση του διαστήματος και διαστημικό αποικισμό που αρχικά είχε, προς την μόλυνση του περιβάλλοντος και την παγκόσμια υπερθέρμανση.


Η ενασχόληση με τον κινηματογράφο ξεκινά το 1993. Ως τραπεζοεπενδυτής ο Μπάνον διαπραγματεύτηκε διάφορες συμφωνίες, για μια από τις οποίες (εξαγορά της Castle Rock Entertainment από τον Τεντ Τέρνερ) έλαβε ως πληρωμή μετοχικό κεφάλαιο για 5 τηλεοπτικές σειρές. Έτσι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, το οποίο περιλαμβάνει κινηματογραφικά στούντιο στο Χόλιγουντ και παραγωγή ταινιών, από τον Ινδιάνο δρομέα το 1992 έως τον Τίτο το 1999.


Στο πλαίσιο αυτό ασχολήθηκε επίσης με την παραγωγή ντοκιμαντέρ συντηρητικού πολιτικού ενδιαφέροντος, όπως το The Undefeated (για την Σάρα Πάλιν), και το κίνημα Οκιουπάι (Occupy movement). Ο Μπάνον δεν σταμάτησε εκεί, το 2012 ασχολήθηκε και με την συγγραφή γράφοντας το βιβλίο Clinton Cash στο οποίο κατήγγειλε το ζεύγος για χρηματισμό από μεγάλες εταιρείες.


Τελευταίος σταθμός στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες μέχρι σήμερα είναι ο ακροδεξιός ειδησεογραφικός οργανισμός Breitbart, στον οποίο είναι πρόεδρος από το 20012. Σύμφωνα με το περιοδικό Time, ο ιστότοπος προωθεί ρατσιστικό, ξενοφοβικό, σεξιστικό και αντισημιτικό υλικό και ως φαίνεται μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάνον, απέκτησε ακόμα περισσότερο εθνικιστικό και δεξιό χαρακτήρα.


Ο ίδιος θεωρεί τον Breitbart ως την πλατφόρμα για την εναλλακτική δεξιά και αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο ρόλος του είναι η αντίθεση στο πολιτικό κατεστημένο.


Ο Μπάνον, επίσης, φέρεται ως ο ενορχηστρωτής διαφόρων δημοσιευμάτων των αρχών του 2016 που είχαν ως στόχο τον Τζεμπ Μπους και την Χίλαρι Κλίντον, δύο εκ των βασικών αντιπάλων του Τραμπ στο δρόμο για τον Λευκό Οίκο.


Το «δεξί» χέρι του Τραμπ και η σύντομη πολιτική σταδιοδρομία


Αν και μπήκε στην πολιτική μόλις το 2016 η ανέλιξη του στο χώρο ήταν ταχύτατη, «σοκάροντας» αρκετούς αναλυτές. Εν συντομία να πούμε πως τον Αύγουστο του 2016 ανέλαβε ως εκτελεστικός διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.


Μετά την νίκη του Τραμπ αναβαθμίστηκε σε ειδικό σύμβουλο στρατηγικής, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων εντός και εκτός πολιτικού χώρου.


Τον Ιανουάριο του 2017 έγινε μόνιμο μέλος της ανώτατης επιτροπής εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, μια αναβάθμιση που συνοδεύτηκε με τον παραγκωνισμό του επικεφαλής όλων των οργανισμών των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας καθώς και του ανώτατου εκπροσώπου των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν αλλά δεν είναι πλέον τακτικά μέλη.


"Τον ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες του και του ευχόμαστε τα καλύτερα”.


Με αυτή την ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος απάλλαξε από τα σημαντικά καθήκοντα του τον Στίβ Μπάνον, έπειτα από κοινού απόφαση του Τραμπ και του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι.
Ο Μπάνον μπήκε στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου εξαιτίας της συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό American Prospect, στην οποία εμφανίστηκε να υπονομεύει τη στάση του Τραμπ απέναντι στη Βόρεια Κορέα.


«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, ξεχάστε το. Μέχρι να μου λύσει κάποιος το μέρος εκείνο της εξίσωσης που λέει ότι δεν θα πεθάνουν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στη Σεουλ στα πρώτα 30 λεπτά από τη χρήση συμβατικών όπλων, δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάτε, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση εδώ».


«Φωτιά και Οργή: Μέσα στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ»


Το βιβλίο του Μάικλ Γουλφ έβαλε…«φωτιά» στον Λευκό Οίκο, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες από τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.Πρόσωπο-κλειδί στο βιβλίο, το οποίο έχει ήδη απορρίψει ο αμερικανός πρόεδρος λέγοντας ότι είναι γεμάτο από ψέματα, αποτελεί και πάλι το πρώην δεξί χέρι του Τραμπ, Στιβ Μπάνον.


Μεταξύ άλλων, ο Μπάνον περιγράφει τον Πρόεδρο Τραμπ ως απείθαρχο και ανώριμο ενώ κατηγορεί ουσιαστικά τον γιο του προέδρου των ΗΠΑ για προδοσία προκαλώντας για άλλη μια φορά την οργή του Λευκού Οίκου.


«Τα τρία σημαντικότερα πρόσωπα της εκστρατείας σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να συναντηθούν με μια ξένη κυβέρνηση στον ουρανοξύστη Τραμπ, στην αίθουσα συσκέψεων του 25ου ορόφου, χωρίς την παρουσία δικηγόρων. Δεν είχαν δικηγόρους» λέει ο Μπάνον στον Μάικλ Γούλφ συμπληρώνοντας πως «Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι δεν ήταν προδοσία, ότι δεν ήταν κάτι το αντιπατριωτικό ή μια ανοησία και εγώ πιστεύω ότι ήταν όλα αυτά, θα έπρεπε να καλέσετε το FBI αμέσως».


Η οργή Τραμπ και η συγγνώμη από την πλευρά Μπάνον


«Ο Στιβ Μπάνον δεν έχει καμία σχέση με μένα, ούτε με την προεδρία μου", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τραμπ, προσθέτοντας: "Όταν απολύθηκε, δεν έχασε μόνο τη δουλειά του, έχασε και το μυαλό του.[..] Τώρα, που είναι μόνος του, ο Στιβ μαθαίνει ότι το να κερδίζει κανείς δεν είναι τόσο εύκολο, όσο το έκανα να φαίνεται. Ο Στιβ είχε ελάχιστη σχέση με την ιστορική μας νίκη, που οφείλεται στους ξεχασμένους άνδρες και γυναίκες αυτής της χώρας. Ωστόσο, ο Στιβ είχε άμεση σχέση με την απώλεια της θέσης της Γερουσίας στην Πολιτεία της Αλαμπάμα που κρατούσαν για περισσότερο από 30 χρόνια οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο Στιβ δεν εκπροσωπεί τη βάση μου – βρίσκεται απλώς σε αυτήν για τον εαυτό του. Ο Στιβ προσποιείται ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τα μέσα ενημέρωσης, όμως περνούσε το χρόνο του στο Λευκό Οίκο διαρρέοντας ψευδείς πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης για να παρουσιάζει τον εαυτό του πολύ πιο σημαντικό από όσο ήταν. Είναι το μόνο πράγμα που κάνει καλά. Ο Στιβ σπάνια ήταν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί μου και απλά προσποιείται ότι είχε επιρροή για να ξεγελάσει κάποιους ανθρώπους, που δεν είχαν πρόσβαση και κανένα στοιχείο, τους οποίους ξεγέλασε να γράψουν βιβλία γεμάτα ψέματα».


Έπειτα από την αντίδραση του Λευκού Οίκου, ο Μπάνον προέβη σε μια άκρως απολογητική ανακοίνωση:
«Λυπάμαι διότι η καθυστερημένη απάντησή μου στις ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον Ντον Τζούνιορ εξέτρεψε την προσοχή από τα ιστορικά επιτεύγματα του προέδρου την πρώτη χρονιά της θητείας του», τόνισε ο Μπάνον σε μια ανακοίνωσή του που δημοσίευσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ είναι πατριώτης, είναι καλός άνθρωπος. Υποστηρίζει σθεναρά τον πατέρα του και το πρόγραμμα του, που συνέβαλε να μεταμορφωθεί η χώρα μας», συνέχισε.
 


πηγή: Instagram / steve_bannon

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X