Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Τύποι λευχαιμίας και οι τρόποι αντιμετώπισής τους
Τύποι λευχαιμίας και οι τρόποι αντιμετώπισής τους thumbnail

Τύποι λευχαιμίας και οι τρόποι αντιμετώπισής τους

Η λευχαιμία είναι καρκίνος των κυττάρων του αίματος, ξεκινά από το μυελό των οστών ,  όπου δημιουργούνται τα κύτταρα του αίματος .Όταν ένας άνθρωπος είναι υγιής , ο μυελός των οστών  δημιουργεί :  • Λευκά αιμοσφαίρια , τα οποία βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις .

  • Ερυθρά αιμοσφαίρια , τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος.

  • Αιμοπετάλια που συμβάλλουν στην πήξη του αίματος σας .


Στην λευχαιμία , ο μυελός των οστών αρχίζει να δημιουργεί πολλά φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια , που ονομάζονται κύτταρα λευχαιμίας . Δεν κάνουν το έργο των φυσιολογικών λευκών αιμοσφαιρίων, που αναπτύσσονται ταχύτερα από τα φυσιολογικά κύτταρα , και δεν σταματούν να μεγαλώνουν όταν πρέπει . Τα λευχαιμικά κύτταρα μπορεί να εξαπλωθούν στους λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα και να προκαλέσουν πρήξιμο ή πόνο . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως αναιμία , αιμορραγία, και διάφορες λοιμώξεις.


Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι της λευχαιμίας ;


Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι λευχαιμίας και σε γενικές γραμμές , η λευχαιμία μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια  και μπορεί να επηρεάσει το είδος των λευκών αιμοσφαιρίων.


Η οξεία λευχαιμία χειροτερεύει πολύ γρήγορα και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άρρωστοι , ενώ η χρόνια λευχαιμία επιδεινώνεται αργά και δεν μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα για πολλά χρόνια .


Μπορεί να είναι λεμφοκυτταρική ή μυελογενής . Η λεμφοκυτταρική ( ή λεμφοβλαστική ) λευχαιμία επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται λεμφοκύτταρα ενώ η μυελογενής λευχαιμία πλήττει τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται μυελοκύτταρα .


Οι τέσσερις βασικοί τύποι λευχαιμίας είναι :


Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία


Οξεία μυελογενής λευχαιμία


Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία


Χρόνια μυελογενής λευχαιμίας


Στους ενήλικες , η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία ( CLL) και οξεία μυελογενής λευχαιμία (AML) είναι οι πιο κοινές λευχαιμίες. Στα παιδιά, η πιο κοινή λευχαιμία είναι οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία ( ALL ) . Οι λευχαιμίες παιδικής ηλικίας περιλαμβάνουν επίσης την οξεία μυελογενή λευχαιμία (AML) και άλλες λευχαιμίες , όπως χρόνιες μυελογενής λευχαιμίας (CML) και η νεανική μυελομονοκυτταρική λευχαιμία ( JMML ) .


Τι προκαλεί λευχαιμία ;


Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί λευχαιμία, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ειδών λευχαιμίας, όπως:


Έχετε εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας.


Εκτέθηκαν σε ορισμένες χημικές ουσίες κατά την εργασία , όπως το βενζόλιο .


Είχατε κάνει κάποιους τύπους χημειοθεραπείας για τη θεραπεία άλλου καρκίνου.


Σύνδρομο Down ή κάποια άλλα γενετικά προβλήματα .


Ποιά είναι τα συμπτώματα ;


Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το είδος της λευχαιμίας και περιλαμβάνουν :


Πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις.


Πονοκεφάλους


Μώλωπες


Αιμορραγία


Πόνοι στα οστά ή στις αρθρώσεις


Πρησμένη κοιλιά από μια διευρυμένη σπλήνα.


Διόγκωση των λεμφαδένων στη μασχάλη , το λαιμό , ή στη βουβωνική χώρα


Αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας.


Απώλεια βάρους


Πώς γίνεται η διάγνωση της λευχαιμίας ;


Ο γιατρός θα ψάξει για διόγκωση των λεμφαδένων και θα ελέγξει για τυχόν διεύρυνση του σπλήνα ή του ήπατος . Επίσης, θα πρέπει να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις καθώς η λευχαιμία προκαλεί ένα υψηλό επίπεδο των λευκών κυττάρων του αίματος και τα χαμηλά επίπεδα άλλων τύπων κυττάρων του αίματος .


Αν οι εξετάσεις αίματος δεν είναι φυσιολογικές , ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να κάνει μια βιοψία.


Πώς αντιμετωπίζεται;


Το είδος της θεραπείας θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα , όπως το είδος της λευχαιμίας, την ηλικία και τη γενική υγεία. Στην οξεία  λευχαιμία, χρειάζεται γρήγορη θεραπεία για να σταματήσει η ταχεία ανάπτυξη των λευχαιμικών κυττάρων . Η χρόνια λευχαιμία σπάνια μπορεί να θεραπευτεί , αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της νόσου.


Οι θεραπείες για τη λευχαιμία περιλαμβάνουν :


Χημειοθεραπεία. Χρησιμοποιούνται ισχυρά φάρμακα για να σκοτωθούν τα καρκινικά κύτταρα . Αυτή είναι η κύρια θεραπεία για τους περισσότερους τύπους λευχαιμίας.


Θεραπείες ακτινοβολίας . Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής δόσης ακτίνες Χ για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα και να συρρικνώσει τους πρησμένους λεμφαδένες ή μια διευρυμένη σπλήνα . Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πριν από μια μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων.


Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων . Τα βλαστικά κύτταρα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, πριν από τη μεταμόσχευση , ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία μπορεί να γίνει για να καταστρέψει τα κύτταρα του μυελού των οστών.


Βιολογική θεραπεία . Αυτή είναι η χρήση ειδικών φαρμάκων που βελτιώνουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού σας κατά του καρκίνου .


Για μερικούς ανθρώπους , οι κλινικές δοκιμές είναι μια θεραπευτική επιλογή . Η δοκιμή νέων φαρμάκων και άλλων θεραπευτικών αγωγών μπορεί να αποτελέσουν μέρος θεραπείας.


Μερικές θεραπείες για τη λευχαιμία μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες . Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει ποια είναι τα πιο προβλήματα  και να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους για τη διαχείρισή τους .


Ανακαλύπτοντας κάποιος ότι πάσχει από λευχαιμία είναι ένα τρομερό σοκ. Μπορεί να σας βοηθήσουν τα παρακάτω:


Να ενημερωθείτε τόσο για τα είδη της λευχαιμίας όσο και για τις θεραπείες. Θα σας βοηθήσει να κάνετε τις καλύτερες επιλογές.


Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει.


Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις ομάδες υποστήριξης που υπάρχουν στην περιοχή σας .


Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με άτομα που είχαν λευχαιμία και το ξεπέρασαν.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X